Live acumFilm: Regatul secret (SUA 2013)
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Mița Biciclista, curtezana care a reușit să fure inimile a sute de bărbați. ''Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa abandonau politica''

Maria Mihăescu cunoscută drept Mița Biciclista este una dintre cele mai cunoscute personalități feminine din perioada interbelică. Frumoasa cu ochii albaștri a fermecat sute de bărbați, inclusiv pe regele Ferdinand I.

Celebra Mița s-a născut la Didești, un sat din Prahova, într-o familie sărăca, mama sa muncea ca spălătoreasă la un instalator neamț. Cariera de curtezană a acesteia a început de la o vârstă fragedă, de 15 ani, când instalatorul neamț i-a observat frumusețea. Avea ochii albaștri, trupul zvelt, părul tuns scurt, iar frumusețea sa i-a fermecat pe pictorul Nicolae Grigorescu sau poetul Octavian Goga.

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara.

Porecla i-a fost dată de către ziaristul George Ranetti, care a observat de nenumărate ori pe bicicletă, pe calea Victoriei, Mița a fost prima ciclistă din Capitală. A devenit amanta regelui Leopold al Belgiei, iar după o lungă perioadă de timp petrecută în Paris, se întoarce în București.

A primit o casă superbă de la regele Ferdinand I

Locuinţa este construită în stil art nouveau. Ferestrele sale sunt împodobite cu basoreliefuri cu lei şi cupidoni. Arhitectul Nicolae C. Mihăescu este cel care a proiectat casa, dar actuala clădire a Ministerului Educaţiei Naţionale, Palatul Sinodal al Mănăstirii Antim, precum şi fostul Palat al Societăţii Funcţionarilor Publici din Piaţa Victoriei.

„Constantin Beldie scrie în cartea sa că este adevărat şi că acea casă ar fi costat 4 milioane de lei”, mai spune Majuru.

Casa i-a fost dată Miței în dar de către regele Ferdinand I, unul dintre admiratorii acesteia și este situată în apropiere de Biserica Amzei. Legenda spune că aceasta a avut o relație cu regele, iar acesta i-a oferit o casă ce îi poartă numele și astăzi.

Presa vremii interbelice considera faptul că Mița a frânt multe inimi, dar mai ales pe cea a regelui Portugaliei, care a cerut-o de nevastă.

Mița o „ doamnă irezistibilă, care facă să cadă toate barierele”

În ziarul „Adeverul” numărul 8714, din decembrie 1913, Mița este caracterizată ca fiind o femeie ce reușește să doboare toate barierele. Aceasta a reușit să farmece oameni din politica și a influențat multe decizii de la acea vreme. Mița biciclista a fost văzută în înalte cercuri politice.

„Ziarul d-lui Filipescu acuză pur şi simplu pe d. Dissescu că a cumpărat un automobil pentru ministrul de culte şi instrucţiune publică, prin intermediul d.nei Maria Mihăilescu, pe care publicul o cunoaşte mai bine sub sobrichetul de Miţa Biciclista, deşi această onorată doamnă astăzi nu mai merge pe democratica bicicletă, ci într-un elegant automobil, plătit în parte, insinuează Epoca, cu suma de 4000 de lei produşi din samsarlâcul pe care l-a făcut cu cumpărarea maşinii d-lui ministru Dissescu”.

Curtezana a fost o femeie bogată, deţinea un imobil luxos în Capitală, avea trăsură, o maşină coupe şi servitori. Miţa Cotroceanca se răsfăţa la cele mai scumpe saloane de pe Calea Victoriei şi lua masa numai la Athenee Palace.

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, scrie despre Miţa Biciclista Alexandru Predescu.

Căsnicia a transformat-o pe frumoasa curtezană

La mjlocul anilor 1940 Mița s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu, moment în care au început să apară probleme pentru frumoasa curtezană. Este nevoită să se mute la mansardă și să închirieze câteva camere pentru a se putea întreține. În ciuda sărăciei în care trăia, aceasta nu și-a abandonat plăcerile nevinovate și cina la același restaurant luxos și mergea la coafor.

Legenda spune că în momentul în care soțul nu a mai putut aduce bani, Mița își îmbrăca soțul în haine ponosite și îl trimitea la cerșit.

„Am întâlnit-o pe Miţa Bi­ci­clista în 1957, cred că avea peste 75 de ani, era o doamnă foarte furioasă, arăta ciudat, părul ne­gru, negru, era vopsit strident, în contrast cu faţa-i albă, ieşită parca dintr-un sac cu făină de grâu. Era de o voiciune ne­o­biş­nuită şi de o eleganţă desuetă. La gât avea un me­dalion de aur ma­siv susţinut de câteva şiruri de zale fine. Pe fi­gura veştejită luceau doi ochi fantastici, doi ochi negri din care emanau parcă efluvii mag­ne­­tice...”

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro