Live acum
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Morți care puteau fi evitate: personalități istorice care au murit din încăpățânare

Multe personalități istorice au murit în trena unor neglijențe care puteau fi evitate, cu atât mai mult cu cât aveau acces la medici, profesori și alți învățați, la cunoaștere și doctorii. Carevasăzică, să cunoaștem ultimele file din viața celor bogați, faimoși și cam căpoși.

Împărăteasa Elisabeta a Austriei, „Sisi”, într-o fotografie de Emil Rabending, 1866

Mimi Matthews

În secolele trecute, în general, doar clasele superioare aveau acces la cunoaștere, motiv pentru care doctorul, doctoriile, vaccinurile, sfaturile pertinente, toate „picau” în traista celor bogați.

Cei săraci se oblojeau sau primeneau cum puteau, cu leacuri băbești, care fie goneau „boalele” cât colo, fie doar mai voiniceau un pic psihicul omului.

Și totuși, ironia face că, cu tot cu tratament preferențial, din încăpățânare sau te miri ce alte pricini, bogații istoriei n-au prea ținut cont de alaiul de medici care le stătea la dispoziție, ori, pur și simplu, de sfatul celor avizați.

Multe capete cunoscute ale ultimelor secole au murit în trena unor neglijențe care puteau fi evitate. Carevasăzică, să cunoaștem ultimele file din viața celor bogați, faimoși și cam căpoși, celor care au murit pe propria răspundere.

În 210 î.Hr., Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, cel care a pus cap la cap Marele Zid Chinezesc, a murit după ce a băut mercur. I-l preparaseră alchimiștii ca elixir al tinereții veșnice, deși înțelepții curții îl sfătuiseră să nu consume.

A murit Richard al III-lea pe câmpul de luptă (ultimul rege englez care a murit astfel), dar nici condiția sa fizică de dinaintea decesului nu era din cele foarte prietene cu viața.

Constituția regelui căruia Shakespeare avea să-i închine o piesă de teatru era una extrem de fragilă, de om care și-a trăit viața ca un dromader.

Da, regele Richard al III-lea suferea de scolioză de la 10 ani. La 33, vârsta la care și-a dat duhul, un cronicar de-al vremii „titra” că umărul drept era mai sus decât cel stâng, cocoașa imposibil de deghizat, iar capul mereu în poziția ghiocelului.

Toate guvernantele au încercat să corecteze postura ultimului descendent al Casei York, și pe toate le-a concediat tânărul și nevroticul Richard.

Nici Henry al VIII-lea n-a fost mai breaz. În perioada în care capetele încoronate se spălau mai rar decât oamenii obișnuiți (deh, măcar o mână de apă după muncile câmpului, și tot puneau), liderul laic al Angliei de secol XVI dezvoltase o ulcerație la picior.

Asta fiindcă întâiul om în stat nu-i dădea spălătoresei hainele decât o dată la o lună.

Ceea ce n-ar fi fost din cale afară de odios într-o epocă în care imunizarea la murdărie & patogeni atinsese cote maxime, însă Henry al VIII-lea nu excela nici la capitolul nutriție: făcea cele mai mari abuzuri alimentare din tot regatul.

Umblă vorba că medicii și bucătăresele Palatului Whitehall din Londra complotau zi-noapte – așa încât mesele să fie „fățoase”, să ia ochii lui Henry, dar aportul lor caloric să nu fie foarte mare.

Evident că nu le-a mers schema, și-apoi care erudit să fi avut curajul de a se lua în bețe cu cel care și-a trimis la ghilotină două soții?

Prin urmare, Henry al VIII-lea consuma cât voia, și dumnealui voia cam 5000 de calorii pe zi, carne și pâine, căci legumele erau privite drept mâncarea săracilor.

A murit de obezitate (și toate complicațiile ei) la 56 de ani. Puțini l-au plâns.

La 1567, în orășelul austriac Braunau am Inn, primarul Hans Steininger murea în vria unui incendiu care pusese stăpânire pe oraș – dar nu de flăcările care s-au stins numaidecât, ci fiindcă s-a împiedicat de propria barbă, mai lungă decât voalul unei mirese din zilele noastre.

Să nu credeți că așa era moda austriacă pe-atunci, ba dimpotrivă: mulți bărbieri s-au aciuat pe lângă primar, doar-doar l-or scăpa de ciudata sihăstrie facială pe care o purta cu sine. „O să vă împiedicați de ea într-o zi!”, i-au profețit consilierii.

Barba cu care Steininger mătura tot orașul se află și astăzi la muzeul din micuța localitate austriacă.

De la metehne de „look”, la probleme intime, ca pentru urechile curtenilor școliți și foarte apropiați ai Țarului Rusiei, Ivan cel Groaznic, care i-au recomandat celui din urmă să mai slăbească activitățile nocturne.

Nu se știa, per se, de sifilis, dar mergea deja buhul unei cumplite boli infecțioase de natură intimă.

Suferința de la brâu în jos și-a dat mâna cu cele multe afecțiuni intestinale ale Țarului, alt veșnic lihnit îndelung sfătuit (de strămoșii nutriționiștilor de azi) s-o lase mai moale cu desfrâul alimentar. Și nu numai.

Și-a dat obștescul sfârșit la 54 de ani, iar de i s-ar fi făcut astăzi autopsia, afecțiuni urogenitale și boală Crohn ar fi fost numai două din cele multe complice la moartea sa.

Regele Adolf Frederick al Suediei a intrat în istorie ca „regele care a mâncat până la moarte”. În ziua de dinaintea Postului Mare din 1771, Adolf a înghițit după cum urmează: creveți, caviar, hering, varză murată, napi și tocături de porc.

Nu s-a ridicat de la masă până n-a săvârșit cu desertul – 14 porții de pâinici însiropate cu lapte și stafide, „un dulce” specific suedez.

A înghițit ultimul dumicat, l-au coborât de pe scaunul înalt ispravnicii și, imediat dup-aceea, a murit. Ghiftuit.

La 1786, în aceeași Suedie, Wilhelm Scheele, chimistul care a descoperit oxigenul și clorul, tot dintr-un soi de pofte murea.

Spre siderarea resemnată a colegilor de breaslă, care epuizaseră toate resursele de răbdare cu prietenul lor, bizarul Scheele continua să dea pe gât puțin din fiecare substanță pe care o afla.

În trupul lui, la moarte, se bălăceau acidul clorhidric, plumbul, arsenicul și alte otrăvuri.

Alt om de știință, altă pieire stupidă. Unul din părinții bolșevismului, scriitorul și doctorul Alexander Bogdanov a părăsit Rusia la 54 de ani, după ce și-a aplicat numeroase transfuzii de sânge.

În zadar au ripostat confrații medici că nu-i a bună ce face, lui i s-a părut că injecțiile roșii l-ar putea reîntineri. Și da, l-au reîntinerit o vreme – părul i se îndesise, pielea-i era mai întinsă, vederea ascuțită.

Cu toate astea, la puțin timp de la a douăsprezecea injecție, care ar fi provenit, zică-se, de la un student bolnav de malarie, rusul nostru și-a pierdut farmecul juvenil. Și-apoi și viața.

„Și dacă vi se întâmplă vreodată ceva?”, o iscodeau nobilele pe Regina Sunanda Kumariratana a Siamului, care interzisese oamenilor s-o atingă.

Cea care împărățea peste Thailanda de odinioară a murit în 1880, înecată într-o apă stătătoare și deloc adâncă. Nu-i vorbă, suspușii se adunaseră gârlă în jurul ei, ar fi salvat-o într-o clipă, dar cine să calce ordinul împărătesei?

Despre Sisi, împărăteasa Austriei, se știe c-a murit înjunghiată cu o pilă de un anarhist italian pe când urca într-un vapor cu destinația Montreux, Elveția.

Însă rana, spun istoricii, nu a fost atât de profundă – Sisi a trecut la cele veșnice o oră și ceva mai târziu, la hotel, după ce fuseseră chemați, de urgență, toți doctorii care s-au putut găsi în preajmă în acele minute.

Constatarea italienilor de la căpătâiul împărătesei, pe 10 septembrie 1898, în camera unui hotel oarecare din Geneva, a fost aidoma celei pe care o strigaseră o viață întreagă medicii austrieci de la Schönbrunn: împărăteasa e mult prea slăbită, organismul ei nu poate lupta cu nimic altceva decât luxul.

Lăsând gluma la o parte, fizicul Elisabetei a constituit, pe bună dreptate, sâmbure de controversă în sânul casei regale a Austriei.

Sisi nu consuma carne, mânca aproape exclusiv fierturi din legume, făcea exerciții fizice până la epuizare și se căznea să nu treacă de 50 de cm în talie.

Așa cum Marcel Proust se trudea, probabil, să scrie cel mai reputat roman fluviu din istorie: „În căutarea timpului pierdut”. Întors de la o expoziție de artă din Beaumont, parizianul Proust a făcut o bronșită de toată frumusețea.

Medicul său curant, Bize, i-a zis că-i va trece într-o săptămână-două, cu condiția să ia tratamentul prescris, să lase deoparte lucrul la roman (se ocupa de „Captiva”) și să doarmă.

Pacientul-scriitor a ignorat povețele lui Bize cuvânt cu cuvânt, prin urmare bronșita de toată frumusețea a evoluat într-o pneumonie urâtă, cu febră, frisoane și convulsii.

Degeaba a venit frate-său, doctorul Robert Proust, să-l dojenească, să-l convingă să se interneze: încăpățânatul Proust se neglija stupid, ținând-o sus și tare cu scrisul, ulterior înfometându-se.

Pe 18 noiembrie 1922, la doar 50 de ani, unul din cei mai mari scriitori ai modernității murea cu plămânii invadați de lichid, opera neterminată și ochii deschiși.

Cu ochii deschiși și mintea lucidă a acceptat Regele George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a a Marii Britanii, să aibă cancer la plămâni.

În pofida tuturor recomandărilor, George al VI-lea avea zile în care fuma și 25 de țigări – chiar și după ce i se pusese sumbrul diagnostic medical.

Viața-i curmă patima la 57 de ani, în Conacul Sandringham, cu plămânul stâng lipsă și o ultimă țigară între arătător și mijlociu.

Referințe: allthatsinteresting.com, Wikipedia, ranker.com, buzzfeed.com, descopera.ro, listverse.com, adevarul.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro