Sfântul pictat în biserică cu mitralieră și cartușe. I-au despicat capul de gât. A refuzat să dea crucea jos, să se lepede de Hristos. Mama și-a vândut apartamentul pentru a-i recupera trupul. 4.000 $

Pe 13 febuarie 1996 soldatul Evgheni Rodionov este capturat de către rebeli în timpul primului război ruso-cecen. După 100 de zile de tortură și chin este decapitat, pe 23 mai, chiar de ziua sa, pentru că a refuzat să dea jos de la gât crucea creștină și să se convertească la islam. Imaginile video sunt terifiante. Mama i-a recuperat trupul, tatăl său s-a stins la cinci zile după îngropăciune, fiind găsit decedat pe mormântul fiului. Devenea Sfântul Nou-mucenic Evghenie, prăznuit pe 23 mai

Pe 13 febuarie 1996 soldatul Evghenii Rodionov este capturat de către rebeli în timpul primului război ruso-cecen. După 100 de zile de tortură și chin este decapitat, pe 23 mai, chiar de ziua sa, pentru că a refuzat să dea jos de la gât crucea creștină și să se convertească la islam. Imaginile video sunt terifiante. Mama i-a recuperat trupul, tatăl său s-a stins la cinci zile după îngropăciune, fiind găsit decedat pe mormântul fiului. Devenea Sfântul Nou-mucenic Evghenie, prăznuit pe 23 mai

Evghenii Rodionov a poposit pe istă lume într-un 23 mai 1977, în satul Kurilovo, de pe lângă orașul Podolsk din Regiunea Moscova. Mama, Liubov (”Iubire”) Vasilievna se luase, din dragoste, cu Alexandru, meseriaș pe făcut mobilă. În primăvara lui 1989, bunica maternă l-a luat pe băiat și l-a dus la biserică, prima dată, pentrru a-l împărtăși cu Sfintele Taine. Copilul nu avea cruce, așa că părintele i-a dat una mică, iar Evghenii a legat-o de un șnur gros. Acolo, la 12 ani, în Casa Domnului, a jurat că n-o va da jos, niciodată! Apele-s tulburi. ”Jenia” - așa-l alinta mama, e avertizat că Partidul nu vede cu ochi buni pe copiii iubitori de Dumnezeu, dar tânărul sărută crucea, seară de seară, înainte de culcare și o tupilează sub pijama. E acolo, singur cu El.

Răpit la granița ruso-cecenă. Prețul? 10.000 $

Vremurile au trecut. Marea URSS prinse a de dezbina. Tânărul e luat la oaste în armata Rusiei, pe 25 iunie 1995. În decembrie 1994 se declanșase Primul Război Cecen astfel că soldatul Rodionov a primit o instrucție sumară și, pe 13 ianuarie 1996, a fost repartizat la posturile de frontieră cu Cecenia. Era, însă, necopt, pe acolo separatiștii nu se jucau de-a lupta, cei mai mari dușmani ai lor erau rușii. Într-o seară, pe 13 februarie 1996, cade ostatic. O ambuscadă cu o mașină de salvare, rebeli înarmați. Evgheni și alți trei camarazi dispar în crucea nopții. E urgie, lucrurile-s clare. Un ofițer sovietic valorează 50.000 de dolari, un soldat, ”doar” 10.000. Evghenii le zice că se trage dintr-o familie săracă, de unde bani? Cecenii iau, atunci, decizia de a-și bate joc de el. 100 de zile de traume și torturi. Îi zăresc, la gât, crucea. Îi spun să se lepede de ea, să treacă la Islam. Jură pe Allah că-l lasă în pace.

În ultimele zile de instrucție, înainte de a fi trimis la granița ruso-cecenă, unde avea să fie capturat

Dar Evghenii nici nu vrea să audă. Rebelii sunt din ce în ce mai nervoși. Îl lovesc cu patul puștii numai în cap, îi îndoaie burta cu bocancii în timp ce filmează totul. Se face primăvară. Se apropie ziua sa de naștere. Îl scot, din beciul întunecat unde-l ținuseră ridicat de mâinile împreunate la spate, la lumină. ”Te lepezi de Hristosul tău?”, aude. Lasă capul în piept, dă să sărute crucea. Gata! Ruslan Haihoroiev, liderul, nu mai are răbdare. Ia un cuțit și-l plimbă prin fața ochilor lui Evghenii. Fix pe 23 mai 1996, fix în ziua în care aduna 19 ani, soldatul vedem cu camarazii săi sunt uciși. Apoi îi vine și lui rândul.

Imaginile nu se pot descrie, iar un muritor cu o umbră de umanitate în el, nu le poate privi. Un cuțit îi străpunge ceafa, apoi capul îi este despicat de corp. Doar crucea - de care niciun musulman nu se atinge - în rămâne pe trup. Martiriul - asemnător cu cel al Brâncovenilor - e consumat.

Mama, Liubov Vasilievna Rodionova află, în februarie, că fiul ei a dispărut. Simte că ceva e în neregulă. De ziua ei primise o scrisoare de pe front, cu o poezie:

”La mulți ani, măicuța mea iubită,

Azi e ziua ta, dar din păcate,

Nu te pot îmbrățișa, căci, iată,

Soarta m-a purtat așa departe”...

În septembrie 1996 prinde vestea că puiul ei e mort. Nu știe cum ajunge acolo. Suportă orori pe care rândurile acestea nu le pot suporta. Trece prin toate cercurile Iadulu. Ajunge în Hangala, locul martiriului. Cecenii cer 5.000 de dolari pentru a-i returna drupul. Își vinde apartamentul, dă 4.000. Leșină când vede ce a mai rămas din lumina ochilor ei. Scoate haina de pe ea pentru a face rost de banii de transport, de sicriu, de toate cele. Finalmente, pe 20 noiembrie 1996, Evghenii ajunge în satul natal, unde coboară la cele veșnice.

Crucea pe care a refuzat să o dea jos de la gât și pe care mama sa a găsit-o

Pe 25 noiembrie, la cinci zile de la îngropăciune, tatăl, Alexandru, pleacă până în oraș, la Podolsk. Ia 10 batoane de ”Snickers”, care-i plăceu la nebunie lui Evghenii, se duce cu ele la cimitir și le dă de pomană prichindeilor sărmani ce se joacă printre cruci. Să fie de sufletul lui ”Jenia”. Apoi se lasă pe pământul mormântului proaspăt. Așa e găsit. Fără suflare...

Femeia nu mai are de pierdut nimic. Se duce și se pune față în față cu Ruslan, ucigașul. Primul Război Cecen s-a terminat, mediatorul OSCE stă între ei. Tupeu infinit: ”Dacă vrei, îți dăm și caseta video cu execuția, să te uiți la ea. Nebunul n-a vrut să lepede crucea aia, să treacă la credința noastră. Reține asta: dacă fiul tău ar fi devenit unul dintre noi, nu l-am fi neîndreptățit”. Pe 23 august 1999, cecenii se războiesc între ei pe străzile din Groznîi, Haihoroiev e ucis de către unul dintre ai lui...Dar parcă răzbunarea divinității mai conta?

Evghenii doarme în satul natal, la doi pași de a sa casă. Sub crucea cea mare, de doi metri, unde, veșnic, arde o candelă, mii de pelerini vin să se roage. Mai ales soldații, să fie ocrotiți de rele. Prin 2000, un ofițer a ajuns acolo, a salutat, cu mâna la chipiu și-a lăsat, la bază, o medalie. Și păsările cerului au plâns.

Sfântul Evghenie-Ostașul, un martir de 20 de ani

Evghenii a devenit Sfântul Nou-mucenic Evghenie sau, așa cum îl șție lumea, Sfântul Evghenie-Ostașul. E pictat în biserici îmbrăcat în combinezon kaki, de armată, cu pușca pe umăr și gloanțele la centură, dar nimeni nu vede în asta o erezie. Mama n-a putut sta locului. De fiecare dată când e chemată, colindă Rusia-n lung și-n lat, pentru a fi alături de familiile ce pierdut-au pe cineva drag în războaiele cu cecenii...

Sursă: cuvantul-ortodox.ro

Ultimele știri