Povestea primei ”grădi”. Și tu ai fost acolo, și copilul tău merge! Știi cine a născut întâia ”grădină de copii” din România și ce rol a avut ”Fraulein” Prager?

 
+3 click pentru
galerie

Pe 23 aprilie 1881, cu mai puțin de o lună înaintea ”ungerii” drept Rege al României al lui Carol I, la București se deschidea...prima grădiniță din țara noastră. Strădania fusese a profesorului Barbu Constantinescu, un om cu o poveste fabuloasă, un educator al maselor. ”Grădina de copii” a apărut pe lângă Biserica ”Sfânta Ecaterina”, iar întâia educatoare a fost ”Fraulein” Prager, de loc din Germania

În 1866, când Carol I respiră, întâia oară, aer românesc, se ia cu mâinile de cap. La acea dată aveam o singură ”Școală Normală”, la Iași, specializată în pregătirea învățătorilor, cu alte cuvinte dispuneam de o singură formă de învățământ de stat! Anul imediat următor viitorul Rege poruncește să se fondeze a doua, de această dată în București. Așa apare, pe 22 noiembrie, ”Școala Preparandală”, cum era numită ”Școala Normală”, cea care pregătea învățători necesari ”iluminării poporului”. Pornirea-i grea, nu există spațiu, se lucrează în vile închiriate. Apoi, din decembrie 1870, se trece în casele cele egumești, de pe lângă Biserica ”Sfânta Ecaterina”, cea trasă pe roată, apoi decapitată de către prigonitorii creștinismului.

E momentul în care la catedră apare Barbu Constantinescu. Omul acesta se născuse întru educarea maselor. Ploieștean de loc, devenise culegător de folclor, profesor. Plecase cu bursă la Leipzig, licență în teologie plus un doctorat în filosofie. În 1866 are catedră la Seminarul Central ”Carol I” din București, adăpostit tot de Biserica ”Sf. Ecaterina”. Deși nu posedă decât 27 de ani, e un vizionar. Pe pământuri germane a văzut cum statul are grijă de copiii muncitorilor, când aceștia pleacă la lucru. Trage sfori, luptă și, pe 23 aprilie 1881, pune bazele PRIMEI ”GRĂDINI DE COPII” din România, cu scopul ”sprijinirii părinților în educațiunea copiilor mici, între 3-7 ani”. Nu există educatori pentru așa ceva. Dar nu disperă. Cu sprijinul Casei Regale o convinge pe Fraulein S. Prager să aibă grijă de micile suflete. Domnișoara vine din Imperiul German, a făcut asta acolo, e ”profesionistă”. 

Biserica ”Sf. Ecaterina”, așezământ pe lângă care, la București, în 1881, apare prima grădiniță, sub oblăduirea lui Barbu Constantinescu. ”Wikipedia” notează, eronat, că înteietatea o are Spiru Haret, în 1897. La acea dată, Constantinescu avea, deja, educatori de limbă română la ”grădina sa de copii”

Pașii-s grei. 18 ani grădinița stă la ”Sf. Ecaterina”. Se mută pe Strada Cernica, zboară pe Calea Moșilor, apoi, din septembrie 1892, trece într-un local propriu, în Strada Eroului, numărul 1. Predarea se face după metoda froebeliană (după numele lui Friedrich Frobel, pedagog german, creatorul conceptului de educație modernă la copii). Nouă ani de zile Frauelin Prager se ”luptă” de una singură cu cei mici. Abia la 1890 apare și prima educatoare din România, Elena Alexandrescu-Aronovici.

Bucureștiul pe la 1900, când numără 282.000 de suflete

Barbu Constantinescu, ”părintele” primei grădinițe de la noi, continuă să fie dierctor la ”Școala Normală” până în 1883, când trece să predea istorie la Liceul ”Matei Basarab”. Devine primul decan al Facultății de Teologie, până în 1891, anul morții sale. Numele Elenei Alexandrescu-Arnovici, pioniera, nu apare pe nicăieri. Nici măcare ”google” nu-l reține...

Sursă: ”Cronologia Bucureștilor”, Gheorghe Parusi

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe