Live acum Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)
Prime Time 20:00Film: Printesa indaratnica (SUA 2001)

Neil Armstrong a ajuns din întâmplare să scrie istorie, în urma misiunii Apollo 11! Destinul tragic al celui care ar fi trebuit să fie primul om care a pășit pe Lună

Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins sunt astronauții care au reușit să scrie istorie în urmă cu 50 de ani, când pe 20 iulie 1969 a avut loc aselenizarea, Neil devenind primul om care a pășit pe Lună.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins sunt astronauții care au reușit să scrie istorie în urmă cu 50 de ani, când pe 20 iulie 1969 a avut loc aselenizarea, Neil devenind primul om care a pășit pe Lună.

Cei trei astronauți au îndeplinit, prin intermediul misiunii Apollo 11, visul președintelui american John F. Kennedy, care își dorea cu ardoare să trimită un om pe Lună până la sfârșitul anilor 1960, lucru pe care l-a transmis chiar și în timpul unui discurs ținut înainte de o întrunire a Congresului Statelor Unite pe 25 mai 1961.

Citește și: 50 de ani de la cel mai faimos ”În p...a mă-sii” din istoria omenirii. L-au certat, apoi l-au trimis pe Lună!

Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins sunt astronauții care au scris istorie în urma misiunii Apollo, însă aceștia au ajuns, într-un fel, din întâmplare să ia parte la această operațiune istorică.

Cu doi ani și jumătate înainte de lansarea misiunii Apollo 11, mai exact pe 27 ianuarie 1967, trei astronauți americani, Virgil Grissom, Edward White și Roger Chaffee se antrenau pe platforma de lansare de la Cape Kennedy- Florida, așa cum s-a numit Cape Canaveral în deceniul 1963-1973. Astronauţii făceau teste de verificare a navetei spaţiale Apollo 204 (AS-204) cu care urma să efectueze misiunea Apollo 1, primul zbor cu echipaj al NASA. Misiunea în spaţiu era programată pentru lansare a data de 21 februarie 1967 şi ar fi durat 14 zile.

În acea zi fatidică, astronauții se aflau în modulul de comandă al navetei, la punctul de lansare, derulându-şi programul de pregătire, când la bordul navetei a izbucnit un incendiu. Chiar în timpul numărătorii inverse simulate, flăcările s-au „scurs“ - după cum descriu experţii NASA - în modulul de comandă, cuprinzând spaţiul în care se aflau umăr la umăr cei trei membri ai echipajului. „Avem un foc în cabină“, a anunţat panicat comandantul Grisson. Infernul s-a dezlănţuit. Virgil Grissom, Edward White şi Roger Chaffee au rămas captivi în interiorul modulului de comandă, arzând de vii.

Citește și: 11 lucruri neștiute despre Apollo 11: NASA a ținut secret ritualul lui Buzz Aldrin, după aselenizare

În același timp, pe 27 ianuarie 1967, Armstrong se afla în Washington D.C, împreună cu Gordon Cooper, Dick Gordon, James A. Lowell și Scott Carpenter, pentru a semna un tratat ONU. Astronauții au luat parte la un eveniemnt, iar apoi Carpenter a mers la aeroport, în timp ce ceilalți s-au întors la hotel, în Georgetown Inn, unde fiecare a găsit mesaje din partea Centrului de Nave Spațiale din Houston. Atunci, aceștia au fost anunțați de moartea celor trei astronauți ai Apollo 1. Toată noaptea, Armstrong și colegii săi au băut wiskey și au vorbit despre tragedia.

Câteva luni mai târziu, pe 5 aprilie 1967, când au fost făcute publice rezultatele anchetei privind cauzelel declanșării incendiului, Armstrong s-a reunit cu Deke Slayton. ”Băieții care vor zbura în primele misiuni lunare se află în această încăpere.”, le-a transmis el. Armstrong, însă, n-a avut nicio reacție la auzul acestei vești, întrucât nu era deloc surprinzător pentru el, întrucât în încăpere se aflau toți vederani proiectului Gemini, singurele persoane care ar fi putut să plece în misiuni lunare.

Pe 20 noiembrie 1967, la câteva luni după ce Armstrong fusese numit membru de rezervă al Apollo 9, au fost anunțate numele colegilor săi, Michael Collins și Buzz Aldrin, care erau memri ai Gemini 12. Ultrior, după mai multe modificări ale modului lunar, Armstrong a fost desemnat comandantul misiunii Apollo 11. De asemenea, Michael Collins a început să se confrunte cu probleme la picioare, iar medicii au stabilit că trebuie să fie operat de urgență. Astfel, Lowell a ocupat locul lui în cadrul misiunii Apollo 8, iar în momentul în care s-a recuperat, Collins s-a alăturat echipei.

Unul dintre primele sentimente pe care le-am dus pe Lună a fost invidia! Sabotajul prin care omenirea a fost făcută de rușine. „NASA a ținut totul secret”

Aldrin, la un pas să fie înlocuit din cadrul misiunii Apollo 11

Despre relația problematică dintre Buzz Aldrin și Neil Armstrong s-au scris multe lucruri de-a lungul timpului și s-a spus că cei doi nu au fost prieteni. Mai mult de atât, înainte de misiunea Apollo 11, cei doi au avut numeroase conflicte, din cauza personalităților diferite - una apreciată de NASA, alta mai puțin. Dacă Buzz Aldrin era insistent și ambițios, dar și arogant și obsedat de faimă, Neil Armstrong se situa la polul opus – avea atitudinea unui erou, era modest și tăcut. În ciuda faptului că i s-a oferit posibilitatea de a renunța la Aldrin, Armstrong a refuzat. Mai exact, se pare că Deke Slayton i-a oferit posibilitatea lui Armstrong de a pleca în misiune alături de Jim Lowell. După ce s-a gândit o zi, Armstrong, însă, a decis să meargă mai departe cu Aldrin, întrucât era de părere că nu are dificultăți în a munci cu Aldrin, iar Lowell merita să fie comandantul unei misiuni. Astfel, pe 9 ianuarie 1969, Armstrong, Collins și Adldrin au fost prezentați, oficial, membrii misiunii Apollo 11, în timp ce Lowell, William Anders și Fred Haise au fost trecuți membri de rezervă.

Citește și: „Eu eram prea mic, dar ea știa. Un alt astronaut era în casa noastră”. Fiul cel mare al lui Neil Armstrong, dezvăluiri incredibile! Ce se întâmpla în familia lor în momentul primei aselenizări

Misiunea Apollo 11, un succes: ”E un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire!”

Misiunea Apollo 11 a fost lansată la 8:32 dimineaţa, pe 16 iulie, 1969. La Bucureşti era ora 15:32. La bord se aflau Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins. Armstrong, în vârstă de 38 de ani în acel moment, era comandantul misiunii. Collins era pilotul modulului principal, iar Edwin “Buzz” Aldrin era pregătit să piloteze modulul care urma să ajungă pe lună. Cei trei au călătorit timp de trei zile pentu a intra pe orbita lunară. Au străbătut 240.000 de mile (aproximativ 386.242 km) în 76 de ore pentru a intra pe orbita satelitului natural pe 19 iulie. Ulterior, a doua zi, a 13.46, modulul lunar Eagle, condus de Armstrong şi Aldrin, s-a desprins de modulul de comandă, în care a rămas Collins. Pe 20 iulie, Armstrong şi Aldrinau devenit primii oameni care păşeau pe lună. Armstrong a coborât primul rostind celebrele cuvinte ”E un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

Misiunea Apollo 11, lansată la doi ani și jumătate după moartea astronauților Virgil Grissom, Edward White şi Roger Chaffee

Misiunea Apollo 11 s-a bucurat de un succes răsunător, fiind urmărită de milioane de persoane la nivel mondial, însă a venit la doi ani și jumătate după moartea celor trei astronauți. Timp de un an de zile, însă, până la finalizarea anchetei, toate lansările NASA au fost suspendate. Cauza incendiului în care au pierit cei trei astronauți n-a fost elucidată niciodată, aceasta fiind pusă pe seama unor defecte de proiectare a modulului de comandă şi a condiţiilor de testare, care cuprindeau o atmosferă presurizată 100%, cu multe fire ce puteau declanşa un scurtcircuit, cu materiale inflamabile din care erau compuse inclusiv costumele astronauţilor, precum şi carenţe în designul şi funcţionarea căilor de evacuare.

De asemenea, după tragedie, NASA a schimbat sistemul de numerotare a zborurilor. Prima lansare a fost a rachetei Saturn V şi a avut loc în noiembrie 1967, primind direct numele de Apollo 4. Ulterior, lansarea navetei spaţiale AS-204 a fost desemnată misiunea Apollo 5. În semn de omagiu pentru eroii pieriţi la datorie în misiunea denumită oficial Apollo 1, nicio altă misiune sau zbor NASA n-a primit denumirea de Apollo 2 sau 3.

Catastrofa de la 27 ianuarie 1967 a dus la corecţiile din programul lunar Apollo. După doi ani şi jumătate, omenirea a trăit momentul istoric de la 20 iunie 1969, când astronauţii Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins au ajuns pe Lună, în misiunea Apollo 11. „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire“, a rostit Neil Armstrong în clipa în care a călcat pe solul selenar.

Mai târziu, liderii NASA aveau să mărturisească că primul om care ar fi trebuit să păşească pe Lună era Virgil Ivan (Gus) Grissom, comandantul echipajului Apollo 1. Grissom este înmormântat în cimitirul naţional Arlington, alături de colegul său Chaffee, în timp ce White este îngropat în cimitirul de la West Point.

Sursa: adevărul.ro, wikipedia.org

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro