Live acumMireasa
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Regizorul i-a închis telefonul în nas, de două ori! „Nu puteam să cred că e chiar Michael Jackson!”. Secretele celor mai cunoscute videoclipuri ale artistului

Michael Jackson a rămas în amintirea unora ca unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Pentru alții, a fost un monstru, un prădător care a făcut lucruri cumplite unor copii. În oricare tabără te-ai situa, un lucru este de necontestat: Michael Jackson a inventat conceptul actual de „videoclip”.

Profimedia

Michael Jackson a rămas în amintirea unora ca unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Pentru alții, a fost un monstru, un prădător care a făcut lucruri cumplite unor copii. În oricare tabără te-ai situa, un lucru este de necontestat: Michael Jackson a inventat conceptul actual de „videoclip”. Premierele erau așteptate cu sufletul la gură, de milioane de fani din întreaga lume. Martin Scorsese și Spike Lee sunt doar câțiva dintre regizorii care au vorbit despre cum au luat naștere cele mai memorabile clipuri ale artistului.

Cu un singur videoclip, Michael Jackson a dus popularitatea posturilor TV muzicale în stratosferă. Regizorii din spatele unor capodopere cinematografice precum „The Godfather”, „Raging Bull”, „Boyz N The Hood” sau „The Social Network” se pot lăuda că au colaborat cu artistul. În Mexico City, 13,597 au dansat, în același timp, pe muzica lui.

„Man in the Mirror” – 1987

Prima oară când a văzut varianta brută, needitată a videoclipului, Michael Jackson a fost copleșit de emoții. „Se îneca în lacrimi. A ieșit din birou, a venit la mine, fără să spună niciun cuvânt și m-a îmbrățișat”, își amintește regizorul Donald Wilson.

Videoclipul conține un colaj de secvențe cu un impact emoțional puternic. Regizorul a inserat imagini din zone distruse de război, afectate de foamete, cu oameni ai străzii și scene de violență cauzată de rasism. Era un mesaj dur, pe care Jackson simțea că venise momentul să îl transmită prin muzica sa.

„Când am fost abordat prima oară pentru proiect, mi s-a pus că Michael Jackson voia să spună o poveste, voia să transmită un mesaj important și că voia un suport vizual de mare impact. Ne-am întâlnit în mansarda locuinței lui Frank DiLeo, managerul lui Michael. Ne-am așezat la birou și am început să facem o listă cu toate ideile ce ne treceau prin cap. La sfârșit, aveam patru pagini. Jackson nu era genul de om care să îți spună ce să faci, el te inspira și îți oferea tot sprijinul său. A fost o experiență incredibilă.”

„They Don’t Care About Us” – 1996

Michael Jackson l-a sunat de trei ori pe legendarul regizor Spike Lee. Primele două apeluri au durat câteva secunde, Lee închizându-i telefonul în nas, crezând că cineva se ținea de glume. Regizorul își amintește cum, în timp ce asculta piesa, și-a dat seama că videoclipul trebuia filmat într-un singur loc. „I-am zis: Michael, hai să-l filmăm în Brazilia, iar el mi-a răspuns, fără ezitare ‘Hai să mergem, Spike!’. E minunat să lucrezi cu astfel de oameni.”

Așa că au plecat. Și-au ales ca locație unul dintre cele mai periculoase locuri din Rio de Janeiro, inima traficului și consumului de droguri din Brazilia. Ce au lăsat în urmă? „Procesul transformării cartierului Dona Marta a început cu Micheal Jackson. Astăzi, traficanții au plecat din zonă, nu mai avem probleme. Avem programe de reabilitare socială și ajutor pentru oamenii de aici. Totul a început cu Michael Jackson”, a declarant Claudia Silva, purtătorul de cuvânt al Biroului de Turism din Rio.

„In the Closet” – 1992

A fost unul dintre cele mai controversate videoclipuri ale artistului. Total diferit față de tot ceea ce făcuse până atunci. Cu părul strâns în coadă, purtând doar un maieu alb și o pereche de pantaloni negri, a fost prima oară când sexualitatea și senzualitatea lui Michael Jackson au fost aduse în prim-plan.

„Au dispărut cei 50 de dansatori din jurul lui. Cu buclele strânse în coadă și îmbrăcat simplu, într-un maieu alb și pantaloni negri, au fost cele mai încărcate de sexualitate minute din cariera lui”, declara regizorul. Herb Ritts era la acea vreme unul dintre cei mai apreciați fotografi din industria muzicală. Alături de Michael, în videoclip apare supermodelul Naomi Campbell, care lucrase în repetate rânduri cu Ritts.

„Black or White” – 1991

Lei, Bart Simpson, Michael Jackson transformându-se într-o panteră, Macaulay Culkin înfruntând unul dintre cele mai îndrăgite personaje din serialul American „Cheers” , videoclipul piesei „Black or White” are de toate pentru toți!

„Michael, de ce vrei toate astea?”, l-a întrebat regizorul John Landis, cel care a creat și „Thriller”. „Păi, cine știe, poate o să ne dăm seama pe parcurs”, i-a răspuns artistul.

Coregrafia, scenele în care distruge o mașină, atingerile repetate în zona intimă au stârnit scandal după scandal. Metamorfoza de la final a costat peste 100.000 de dolari și a durat o lună să fie realizată. „Era aproape imposibil să faco așa ceva atunci. Acum, descarci de pe net un program și o faci pe laptopul de acasă”, a spus regizorul.

„Beat It” – 1983

După „Billie Jean”, în „Beat It”, Michael Jackson a arătat de ce este capabil, când vine vorba de dans. Geaca de piele roșie, antiteza sensibil-macho, conceptul de musical al videoclipului - a fost momentul în Jackson a devenit un megastar.

Regizorul Bob Giraldi a fost cel care, în timpul filmărilor, a creat panică în rândul dansatorilor „Înainte de a doua dublă, i-am dat dansatorului briceagul meu și i-am zis să renunțe la cel de recuzită. Efectul a fost perfect. Ceilalți dansatori se fereau, le era, cu adevărat, frică”

„Scream” – 1995

Cel mai scump videoclip al tuturor timpurilor! Două săptămâni de pregătiri, o echipă imensă și 7 milioane de dolari. Asta a însemnat prima colaborare dintre Michael Jackson și Janet Jackson.

„Era evident că se iubeau foarte mult, aveau o relație frumoasă. Era prima oară când aveau ocazia să danseze împreună, în fața camerelor de filmat. A fost interesantă atmosfera pe latoul de filmare, fiecare încercare să fie mai bun decât celălalt.

Am fost surprins să văd cât de…normal era. Petreceam pauzele de filmare în rulota lui, vorbind despre pasiuni, filme, orice ne trecea prin cap. Era o persoană cu care puteai să vorbești despre orice”, a povestit regizorul Mark Romanek

„Billie Jean” – 1983

Piesa era deja hit înainte ca videoclipul să fie filmat. La lansare, „Billie Jean” a spart bariere sociale și rasiale. Pe toate posturile muzicale, Michael Jackson a fost propulsat în linia întâi. A fost momentul în care o stea s-a născut!

Cu un buget modest, regizorul Steve Barron nu și-a permis s construiască un trotuar care să se aprindă în momentul în Jackson pășea pe el, așa că luminile au fost manevrate de un electrician, în timp real.

„Când a început să interpreteze refrenul, casca mi-a luat foc. Mă uitam la el și nu-mi venea să cred Era senzațional. La sfârșitul primei duble, toată echipa, TOATĂ ECHIPA, s-a ridicat în picioare și l-a aplaudat. Cu toții știam că urma să intrăm în era unui nou superstar”, a spus Steve Barron.

„Bad” – 1987

Michael Jackson + Martin Scorsese + Wesley Snipes = „Bad”! Videoclipul a fost conceput ca o megaproducție. Materialul regizat de Scorsese are 18 minute și a fost filmat în clădirile abandonate din Harlem. Când a venit momentul să-i aleagă „dușmanul”, tânărul Wesley Snipes a fost cel mai potrivit pentru rol.

„Am avut întârzieri mari la filmări. Doar dansul a durat două săptămâni…NE uitam la ecranul de video assist și era toți hopnotizați”, își amintește Martin Scorsese.

„Ne-am întâlnit prima oară la Hotelul Beverly Hills. Era foartă tăzut, foarte timid. M-a întrebat dacă auzisem de Michelangelo. Tocmai îi descoperise operele – Capela Sixtină și sculpturile – și era fascinat de el.”

„Thriller” – 1983

„Thriller” este considerat cel mai important moment din istoria muzicii în televiziune. El a marcat momentul în acre artiștii americani au înțeles importanța videoclipurilor: „După Michael Jackson, artiștii și-au dat seam ace potențial are un videoclip bine gândit”, spunea John Taylor, basistul formației Duran Duran.

„Thriller” mirosea a Hollywood. Makeup artistul Rick Baker a reușit să transforme un artist sensibil într-o bestie, iar coregraful Michael Peters a creat mișcarea de dans ce a scris istorie. „Nu era un dansator profesionist. Michael îmi spunea că vrea ceva sexy și furios. Nu putea să îmi descrie ce își dorea în termini tehnici, el vorbea mereu despre emoții.”

Sursă: RollingStone

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro