“Paradisul sărat” al Poloniei. Povestea catedralei din sare construită integral de mineri , un loc mirific puţin cunoscut publicului larg

 
+4 click pentru
galerie

O frumoasă atracţie turistică şi plină de istorie este salina Wieliczka, localizată în oraşul Wieliczka, în sudul Poloniei, în zona metropolitană a oraşului Cracovia, Voievodatul Polonia Mică. Mînă a fost construită în secolul al XIII-lea şi producea sare de masă continuu până în anul 2007, fiind una dintre cele mai vechi mine aflată în exploatare.  După părăsirea locului, minerii polonezi au lăsat în urmă ceva unic în aceste spaţii subterane, puţin cunoscute până acum de publicul larg.

Totul a început când…

O prințesă unguroaică, pe nume Kinga, în timp ce se afla în călătorie de nuntă cu soțul său, contele Boreslaw, spre Polonia, a aruncat inelul de logodnă într-o mină de sare. Odată ajunsă în Polonia, prințesa le-a poruncit minerilor din Wieliczka să sape un puț în pământ. Acesta a fost făcut - spune legenda - și, în primul bulgăre de sare scos la suprafață a fost descoperit inelul prințesei Kinga. Această legendă marchează perioada de început a așezării miniere. În secolul IX, la Wieliczka a fost săpată o capelă de sare, în amintirea prințesei Kinga, chiar în incinta salinei. Păstrând modelul bisericilor obișnuite, capela, aflată la circa 100 de metri sub pământ, este executată dintr-un bloc masiv de sare, de culoare verde opalin, și are lungimea de 55 de metri, lățimea de 18 metri și înălțimea de 12 metri. În această capelă se află altare, vitralii și sculpturi, toate făcute din sare, cu ajutorul unor unelte, executate tot din sare. Cel care a realizat picturile din biserica de lemn Sfântul Sebastian din centrul orașului, a imortalizat într-una din lucrările sale, momentul în care prințesa Kinga le dăruiește locuitorilor acestei mici localități bogăția "aurului alb". Construcția, datând din secolul al XVI-lea, este împodobită cu un altar ornamentat în stil baroc. Pentru regatul polonez, dezvoltarea exploatării de sare, începută cu trei secole în urmă, a constituit baza evoluției sale economice ulterioare.

Kazimir cel Mare a hotărât ca fiecare localitate în care se exploata sarea să construiască sisteme de apărare. El a intuit de altfel importanța strategică a acestor exploatări în contextul șanselor economice care se întrevedeau pentru Polonia. Intuiția sa s-a adeverit, dat fiind faptul că o treime din bogăția acumulată de Coroana poloneză din timpul său, a fost constituită din exportul cu sare, provenind din exploatările situate la marginea arcului carpatic. Vechea denumire latină a așezării, "Magnum sal", este amintită în scrieri istorice datând din anul 1289, când Ducele Henryk al IV-lea. Probul a ridicat așezarea Wieliczka la rang de oraș. Ulterior, polonezii au tradus în limba lor denumirea acestei așezări - "Wielka sol" (Sarea mare).

De atunci şi până astăzi

În decursul celor circa 600 de ani de activitate, minerii au scos la suprafață o cantitate de 26 de milioane de metri cubi de sare. După ultimele măsurători efectuate, fosta exploatare de sare este un adevărat labirint, format din puțuri și galerii cu o adâncime de 300 metri și o lungime a galeriilor care însumează 200 de kilometri. Cea mai mare colecție de ustensile și utilaje miniere din Europa se află în această salină.

Deși pare o mină obișnuită din exterior, la doar 200 de metri subteran, se află un loc cu adevărat uimitor. O parte dintre încăperi au fost transformate într-o catedrală și o galerie de artă. Ceea ce este cu atât mai frumos și mai interesant pentru acest loc este faptul că această catedreală a fost construită de-a lungul anilor de mineri. Catedrala este specială și din alte motive – aproape totul este realizat din sare, inclusiv candelabrele.

Mina Wieliczka este adesea menționată ca și "Catedrala de sare subterană din Polonia." În 1978 a fost pusă pe lista inițială UNESCO a Patrimoniului Mondial. Acesta găzduiește, un centru de reabilitare privată și complex de wellness. De asemenea, salina a fost pusă pe locul 12 în Clasamentul Turismului.

Sursa: Wikipedia, odditycentral, kuriositas

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe