Live acum
Prime Time 20:00iUmor

PÂRJOLUL din ’51, anul în care s-a înregistrat cea mai mare temperatură din România: 44.5 °C! „Se usca de tot pământul... Aşa zic io, după porumb. Erau crăpături de băgai palma, chiar piciorul!”

În ultima zi de Cireșar, meteorologii ne avertizează că urmează cea mai „fierbinte” zi a anului, una în care vom putea prăji ouă direct pe asfalt și în care mercurul în termometre va urca la peste 40 de grade Celsius, iar aerul va fi irespirabil! 

În ultima zi de Cireșar, meteorologii ne avertizează că urmează cea mai „fierbinte” zi a anului, una în care vom putea prăji ouă direct pe asfalt și în care mercurul în termometre va urca la peste 40 de grade Celsius, iar aerul va fi irespirabil!

Aprovizionați cu baxuri cu apă, ochelari de soare, ventilatoare, aparate de aer condiționat, creme de protecție solară, limonade și fructe, noi, românii, sperăm ca 30 iunie 2017 să nu depășească recordul de „cea mai mare temperatură din istoria măsurătorilor din România”, înregistrat în luna august a anului 1951: 44.5 grade Celsius , la stația Ion Sion, fosta „Fermă regală Domniţa”, în ziua a zecea a lunii.

Satul Rîmnicelu s-a transformat peste noapte în „Polul Căldurii”

Mărturii despre acea zi „în clocot” au fost adunate de un jurnalist al cotidianului „Evenimentul zilei”, care a mers la fața locului, în satul Rîmnicelu - aruncat de Dumnezeu în nordul Bărăganului -, pentru a vorbi cu sătenii despre 10 august 1951, data la care localitatea lor s-a transformat în „POLUL CĂLDURII”. Era o secetă de nedescris, la numai șase ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar țăranii ajunseseră să aibă pe masă mămăligă de orz şi să toace buruieni să dea la animale, în lipsa cerealelor.

Un sătean, nea Vasile Bumbac, și-a adus aminte de acea arșiță

„A fost prăpăd! Aveam 31 de ani şi eram gestionar la Cooperativa de Consum. La «colectivă» nu intraseră decât o parte. Nu a crescut nimica... Făcea lumea mămăligă de orz! În loc de porumb au crescut «târtani», buruieni... Îl băgau la foc, că n-aveau coceni, sau îl tocau şi-l dădeau la animale!”, și-a amintit bătrânul, ajuns la senectude, care a trăit pe pielea lui războiul și a fost luat prizonier.

O altă săteancă, Şerbana Negoiţă, ajunsă la peste 90 de ani, a rememorat și ea acea vară teribilă: „Cum să zic io? Atunci, în ’51, se usca de tot pământul... Aşa zic io, după porumb. Erau crăpături de băgai palma, chiar piciorul! Mai uscat era... Da’ şi acu’ tot rău e, că e zăpuşeală şi acu’... Mai ales pentru bătrâni. Noaptea e mai răcoare. Pe atunci ne tăvăleam pe jos! Plecau oamenii după un sac de porumb până în Oltenia, că mâncam terci de orz... Da’ ce să mai zic? Dac’ ar ploua azi, ar fi la înălţime! Da’ nu plouă şi o să fie iarăşi rău!”, a punctat bătrâna.

Recomandari