Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Pe 14 aprilie 1989 Ceaușescu mai are două ore și moare! ”Era în precomă. Absent total. 17 medici se chinuiau să-l salveze. Degeaba!”

Pe 14 aprilie 1989, doctorul Iulian Mincu, unul dintre marii noștri diabetologi, este chemat la Palatul Primăverii. Nicolae Ceaușescu e în precomă, cu o glicemie de 396, față de 120, cât este normal. Peste o duzină de specialiști se află la căpătâiul lui. E libid, total absent, nu vorbește cu nimeni. Se cere trecerea pe insulină, dar Elena Ceaușescu refuză. Dă telefoane în străinătate, primește confirmarea, apoi permite începerea tratamentului. În două ore ar fi murit!

Pe 14 aprilie 1989, doctorul Iulian Mincu, unul dintre marii noștri diabetologi, este chemat la Palatul Primăverii. Nicolae Ceaușescu e în precomă, cu o glicemie de 396, față de 120, cât este normal. Peste o duzină de specialiști se află la căpătâiul lui. E livid, total absent, nu vorbește cu nimeni. Se cere trecerea pe insulină, dar Elena Ceaușescu refuză. Dă telefoane în străinătate, primește confirmarea, apoi permite începerea tratamentului. În două ore ar fi murit!

”Telefonul a sunat dis de dimineață, pe la 6.30”. Doctorul Iulian Mincu (1927 - 2015), unul dintre cei mai mari specialiști diabetologi pe care i-a avut România, începe să povestească. Era 14 aprilie 1989, Ceaușescu se simțea rău. Rău de tot. Diabetic de vreun deceniu, îl ținea sub control din alimentație, dar acum se produsese ”explozia”. Mincu ajunge la 8.30 punct la Palatul Primăverii. ”Un culoar de 17 medici. Ceaușescu era întins pe o canapea, absent total. Livid, absent, nu vorbea cu nimeni”. Elena Ceaușescu e cea care intervine: ”Uite ce e, are diabet, situația nu e bună, vrem să știm ce se poate face!”

Mincu e categoric. Pacientul e în precomă hiperosmolară. Mai pe înțelesul tututor, are glicemia 396, triplu față de norma admisă. Dacă nu se intervine, în două ore moare. Decide să-i aplice un tratament intravenos cu insulină. Ceaușeasca nici nu vrea să audă.

- Așa i-ai făcut și lui Andruța și, uite, a rămas dependent!

Andruța e fratele lui Ceaușescu. Și el dependent. De patru ani de zile e pe insulină. Mincu ia foc. ”Degeaba sunt 20 de medici aici, avem nevoie de o decizie, altfel nu garantez că va fi bine”, spune. Soția dictatorului refuză. Îl trimite acasă. La 16.30, din nou, telefon. ”Te sui în mașină și ajungi aici cât poți de repede!” Ceaușeasca n-a avut, ca de fiecare dată, încredere în medicii noștri. A sunat în Franța, în Anglia, în Italia, la un reputat diabetolog. Toți i-au spus că la vârsta dictatorului și în condițiile în care se află, singura soluție e insulina.

Ca diabetic, nea Nicu nu prea avea voie să consume băuturi alcoolice. Mai trăgea, din când în când, la vreo sindrofie, un păhărel de vin roșu

I se fac 400-500 de unități de insulină. Cum zic medicii, mâna nu trebuie să tremure. Dacă nu ești atent, cu 10 unități ”peste” îl bagi în comă hipoglicemică. Și mai exact, Nicolae Ceaușescu mai avea cam două-trei ore de trăit. Cu mijloacele medicale din acea perioadă e greu să mai fie salvat. Dacă doctorii nu se concentrau, mai avea cam 20 de minute. Dar scapă și, a doua zi, e alt om! Conform ”tradiției”, nu mulțumește nimănui, întreabă doar când poate reveni la birou! I se stabilește o alimentație specifică și, în două săptămâni, efectuează o vizită de lucru în Pakistan, Australia și Indonezia...

Sursa: DC News