Live acumObservator 12
Prime Time 20:00Observator Sport

Pe 18 iulie 1938, trecea la cele veșnice Regina Maria: „Eu am ajuns la capătul drumului meu. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele!”

La 18 Iulie 1938, în Palatul Pelișor din Sinaia, trecea la cele veșnice Regina Maria, cea mai iubită regină a României, țara pe care a iubit-o enorm și pe care a ținut să o binecuvânteze cu ultimele puteri. Ultimii doi ani de viață și i-a petrecut mai mult prin sanatorii din Europa, fiind foarte bolnavă. 

La 18 Iulie 1938, în Palatul Pelișor din Sinaia, trecea la cele veșnice Regina Maria, cea mai iubită regină a României, țara pe care a iubit-o enorm și pe care a ținut să o binecuvânteze cu ultimele puteri. Ultimii doi ani de viață și i-a petrecut mai mult prin sanatorii din Europa, fiind foarte bolnavă.

„Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima ...dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. (...) Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”

CITEȘTE ȘI: Regina Maria nu a fost doar „Mama Răniților”, ci și „cea mai frumoasă” femeie din regatele Europei. A apărut chiar și într-o reclamă la o cremă de față!

CITEȘTE ȘI: Regina Maria se răsucește în mormânt. Două copile teribiliste au incendiat monumentul „Mamei Răniților”

În testamantul lăsat „scris, datat şi semnat cu mâna ei la Tenka – Juvah, Balcic, la 29 iunie 1933”, Maria spunea că îşi doreşte ca trupul să-i fie înhumat în biserica de la Curtea de Argeş, iar inima să fie păstrată într-o raclă a capelei „Stella Maris” de la reşedinţa din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima reginei a fost mutată la Bran.

O mamă extrem de iubitoare

Tot în ultimul act, Majestatea Sa - cea care a rămas în istorie ca „Mamă a răniţilor” sau „Regina soldat”, datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial - ține să își binecuvânteze copiii și nepoții.

„Binecuvântez Ţara, pe copiii şi nepoţii mei. Rog pe copiii mei să nu uite niciodată că încrederea în Dumnezeu este o călăuză în fericire şi mângâere în suferinţă. Îi rog să fie uniţi, să susţie Ţara şi să se susţie între ei. Îi mai rog să se supuie fără discordii ultimelor mele voinţe. Iubirea mea de Mamă pentru ei, este aceiaşi şi dacă dispun de partea disponibilă numai în favoarea unuia din ei, este numai pentru că este mai lipsit de nevoile vieţii.( … ) Aş fi vrut să pot lăsa mai multe iubitei mele Ţări în semn de dragoste necurmată ce i-am purtat şi pe care o las izvor nesecat moştenitorilor mei.

Și-a regizat propria înmormântare

Personalitate complexă şi puternică, iubitoare de artă şi poetă, Regina Maria a lăsat și câteva „împuterniciri” despre slujba de înmormântare.

În momentul morții, și-a rugat fiicele să nu o îmbrace în negru, ci cu o rochie albă din dantelă. Iar în aer să fie parfum de violete! Dorințele reginei au fost respectate întocmai, ba chiar Bucureştiul s-a îmbrăcat în culoare sa preferată – violet.

Surse: Marian Petcu, O istorie ilustrată a publicității românești, Editura Tritonic, București, 2002/ Historia.ro/ Realitatea Ilustrată

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro