Live acum
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Pele - povestea primului țigan beatificat de Papa de la Roma. A murit strigând ”Trăiască Regele Hristos!”

Ceferino Gimenez Malla - cunoscut drept ”El Pele” - a fost un predicator iberic, de origine romă, luptător pentru drepturile comunității sale. A pierit în timpul Războiului Civil Spaniol, refuzând să se lepede de Dumnezeu. Pe 4 mai 1997, a fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea, la Roma, în fața a 3.000 de oameni, devenind primul țigan din istorie trecut în categoria fericiților bisericii

În timpul Războiului Civil Spaniol (1936 - 1939) s-au comis atrocități fără seamăn. Execuțiile aveau loc în urma unor procese sumare, gropile comune existau peste tot

De-l întrebai, nu-ți putea spune cu precizie unde s-a născut. Poate în Benavent de Segria, poate în Lleida, poate în Alcolea de Cinca. Nici anul nu-l știa cu precizie: să fi fost 1861, să fi fost 1865. Ceferino Gimeneze Malla se trăgea dintr-o familie de țigani spanioli. Tatăl, Juan Jimenez, avea grijă de niște animale pe care le ducea la păscut, așa că ei se mutau coviltirul mai mereu. A învățat catalană, mergea cu ăl bătrân peste tot. Pe la 1880, seniorul a abandonat familia, așa că Ceferino - botezat ”El Pele” - a ajuns la un unchi, la Barbastro, unde a învățat meșteșugul coșurilor din răchită și unde s-a stabilit. La 20 de ani s-a luat cu Teresa, țigancă de-a lui, cu care avea să viețuiască 40 de ani! Copii, n-au avut, dar, pe la 1909, au adoptat-o pe Pepita, o nepoțică. La 1922, Teresa s-a stins. A fost momentul în care ”El Pele” s-a tras mai mult spre biserică.

A devenit liderul comunității rome din Barbastro. La el în curte se făcea staborul, sfatul țigănesc, la el în curte se mediau conflictele dintre comunitatea sa și restul lumii. Într-o zi, unui tip înstărit, deținător de pământuri, i s-a făcut rău, în mijlocul drumului. Sătenii știau că are tuberculoză, nu s-au băgat. ”El Pele” a ieșit în colbul străzii și l-a cărat pe umeri. Familia latifundiarului l-a răsplătit cu o sumă de bani. La început, a cumpărat catâri. Primul Război Mondial se terminase, francezii nu mai aveau trebuință de ei. A trecut la cai, a devenit geambaș. Din ce aduna, avea grijă de comunitate. Toți îl descriau ca pe un tip extrem de sufletist. Nu știa prea mult a scrie, dar se purta la costum, veșnic elegant.

Primul Război Mondial a început pentru că mașina Arhiducelui Franz Ferdinand nu putea da înapoi!!! Automobilul este, și azi, perfect conservat

Ceferino Gimenez Malla, ”El Pele”. Statuie din Sevilla

Părintele Nicholas Santos de Otto, cel care avea grijă atât de nevoiașii iberici, cât și de cei de etnie romă, l-a luat sub a sa aripă. ”El Pele” le spunea amărâților povești, copilașii îl ascultau nemișcați. A devenit membru al celui de-al Treilea Ordin al Franciscanilor. Mergea peste tot și vorbea despre Dumnezeu, fiind considerat un bun predicator.

În 17 iulie 1936, Războiul Civil Spaniol, un conflict în care forțele franchiste sau naționaliste, conduse de generalul Francisco Franco, aveau să se războiască trei ani cu cele Republicane sau Legaliste, punea stăpânire pe patria lui Cervantes. Urmau nenorociri nemaiîntâlnite în lume până atunci, cu 500.000 de morți. Imediat după startul conflictului, Gimenez Malla a văzut cu un preot catolic este lovit de către Milițiile Republicane. A țipat să fie lăsat în pace. Ambii au sfârșit arestați, cantonați într-o veche mănăstire Capucină, devenită, peste noapte, închisoare. Legenda spune că fiind un tip cunoscut în zonă, a fost sfătuit să renunțe la rozariul pe care-l avea, în scopul liberății. A refuzat, deși știa că merge pe drumul spre pieire. Mai mult, la sumarul interogatoriu, a fost întrebat dacă poartă arme: ”Da, acesta!”, a spus și a arătat spre șiragul de mărgele.

Pe 9 august 1936, a fost urcat într-un camion, dus la marginea unui cimitir și executat. A păstrat rozariul în mâini până în ultima clipă și a strigat: ”Trăiască Regele Hristos!” Pentru că a fost îngropat într-un loc comun, corpul său nu a fost, niciodată, găsit.

Pe 4 mai 1997, Ceferino Gimenez Malla a fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea la Roma, cu 3.000 de oameni veniți din Slovacia ori Brazilia, ”El Pele” devenind, astfel, primul țigan din istorie care trece în categoria fericiților bisericii.

Acolo, în Barbastro, țiganul Ceferino Gimenez Malla, cunoscut drept ”El Pele”, a murit în credința în care a trăit. Viața sa ne arată cum Hristos este prezent în diverse popoare și rase și că toate acestea caută solidaritatea, la care se poate ajunge respectând preceptele și viețuind numai cu iubire față de semeni”

Papa Ioan Paul al II-lea

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro