Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Burlacul

Povestea campioanei devenită „fata uitată din Brăila”. O precupeață, în spatele unei tarabe: „Cine naibii e Diana Mocanu?”

Sportul românesc a avut mereu puțini copii-fenomen în diferite sporturi, campioni europeni și mondiali care au urcat pe cel mai înalt podium la o vârstă la care alții aveau scutiri la educație fizică „fabricate”, de teama să nu li se strice media generală.

Sportul românesc a avut mereu puțini copii-fenomen, campioni europeni și mondiali care au urcat pe cel mai înalt podium la o vârstă la care alții aveau scutiri la educație fizică „fabricate”, de teama să nu li se strice media generală de către vreun profesor exigent.

Deși doar gimnastica părea să dea României campioane la o vârstă fragedă, în anii 2000, înotătoarea Diana Mocanu reușea imposibilul. La doar 16 ani, brăileanca a câștigat, în premieră pentru înotul românesc, două medalii de aur la Olimpiadă de Sydney, în probele de 100 și 200 de metri spate, prima câștigată cu un nou record olimpic.

În acei ani, profesorii motivau elevii la liceu cu: „La vârsta ta, tu nu poți învăța o lecție, iar Diana Mocanu câștigă medalii în Australia!”. După aceste performanțe, adolescenta din Brăila a devenit un exemplu al generației sale, unul intens mediatizat. Nimic nu părea să o oprească pe „adolescenta-fenomen” în drumul spre cucerirea a noi medalii. De altfel, ziarele și televiziunile o catalogau ca pe o „Nadia a înotului internațional” sau ca pe „regina înotului românesc”. O fată ușor timidă, tunsă băiețește, cu coșuri pe față, care se fâstâcea în fața camerelor de filmat. În bazinul de înot, Diana era în elementul ei.

Diana, zeița de aur a înotului românesc

Cu o putere extraordinară în brațe și un stil de înot propriu, adolescenta era o forță a naturii în mediul acvatic. Antrenoarea ei, Laura Sechelarie, nu ezita să o laude și să recunoască că, nu de puține ori, ea - mentor - are de învățat de la eleva ei.

„Secretul reuşitei mele a stat întotdeauna în faptul că, din momentul în care intram în bazin, nimic altceva nu mai conta. Nu m-a interesat niciodată ce făceau ceilalţi sportivi, iar timpul dintre antrenamente şi reuniuni era dedicat exclusiv odihnei”, spunea Diana atunci.

De la 18 ani, campioana s-a retras în orașul de la malul Dunării

La 32 de ani, Diana Mocanu este o femeie „uitată din Brăila”, orașul natal în care a ales să se retragă încă de la 18 ani. „De ce, oare?”, a fost întrebarea de pe buzele tuturor. La vârsta majoratului, spre surprinderea tuturor, Diana a abandonat activitatea competițională, invocând probleme de sănătate. „Eram terminată fizic și psihic!”, avea să recunoască ea mai târziu.

Deși toată lumea credea că e vorba doar de o pauză și că adolescenta va domina înotul mondial cel puțin un deceniu, n-a fost așa. Fata avea să rămână în Brăila, în apartamentul cu trei camere, oferit de Primăria Brăilei, prin act de donaţie.

De la vârsta de 12 ani a trebuit să fac faţă unui volum de muncă imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe măsură. Recordurile mele naţionale, la toate categoriile de vârstă, au rezistat mulţi ani. Unele încă mai rezistă.

După Olimpiada de la Sydney am cerut un an de pauză, pentru că eram extrem de obosită. Din păcate, am fost obligată să merg mai departe iar organismul meu a cedat. Medicii şi antrenorii de la lot ar fi trebuit să ştie cum să-mi dozeze programul pentru a nu-mi distruge cariera. Eu eram doar un copil”, a mai povestit Diana.La 16 ani era campioană, la 32 (16+16) e doar o anonimă

Astăzi, mulți brăileni nici nu o mai recunosc pe cea care le-a scos micul oraș din anonimat. Fosta campioană trece de multe ori neobservată pe străzile micului oraș de la malul Dunării sau prin piețele care-l populează. Dovadă stă mărturia unui blogger care a surprins un astfel de moment la o piață din Brăila.

„(Diana Mocanu) s-a așezat liniștită la rând, în spatele meu, căutând din ochi produsele de pe tarabă. Eu mi-am luat porția zilnică de roșii proaspete iar ea și-a luat două pungi de fasole. Am mai bântuit puțin prin piață după o legătură de mărar, iar la întoarcere am trecut iarăși prin fața tarabei unde ne-am întâlnit și i-am spus vânzătoarei:

– Astăzi ați avut o zi norocoasă”, a scris Bogdan Tache. După ce i-a dezvăluit precupeței identitatea clientei, vânzătoarea părea că îi aude pentru prima dată numele fostei campioane.

„– Cine naibii e Diana Mocanu? / – Fata asta a luat două medalii de aur la înot la Olimpiada de la Sydney, îi spun”, se încheie conversația celor doi.

Departe de a fi un episod sau un caz izolat, „anonimatul” de astăzi al Dianei Mocanu ar trebui să dea de gândit oricărui român. Fosta campioană a fost condamnată la uitare nu numai de statul român, ci și de propriul său oraș, acolo unde a devenit antrenoarea unor copii care se visează campioni.

Recomandari