Povestea copilului de pe Biserica Neagră din Brașov: o statuie ridicată din adânci remușcări sau din lacrimile unui tată care și-a văzut fiul murind?

 
+7 click pentru
galerie

Ori de câte ori aveți drum prin Brașov, e imposibil să ocoliți Biserica Neagră, unul dintre simbolurile orașului. Și dacă vă faceți selfie-uri, poze cu lăcașul de cult, există probabilitatea de a observa pe acoperișul edificiului statuia unui copil în cădere. Legenda legată de acest „detaliu arhitectural” este de-a dreptul fascinantă, iar bătrânii au transmis-o din generație în generație, pentru ca tinerii să știe că biserica a fost construită cu multe sacrificii, chiar și umane.

CITEȘTE ȘI: Sfântul pictat în biserică cu mitralieră și cartușe. I-au despicat capul de gât. A refuzat să dea crucea jos, să se lepede de Hristos. Mama și-a vândut apartamentul pentru a-i recupera trupul. 4.000 $

Biserica a fost distrusă aproape în întregime de un incendiu

Edificiul, unic în Transilvania, a fost construit  în două etape. Prima dată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, saşii burghezi au strâns bani pentru a ridica o biserică impunătoare, de rit catolic, cu  hramul Sfintei Marii. Lucrările au durat mai bine de 100 de ani, perindându-se zeci de serii de meşteri. O contribuție deosebită la ridicarea locașului a avut-o Iancu de Hunedoara care, în anul 1444, a stabilit ca zece mărci de argint (circa două kilograme și jumătate) din impozitul regal să fie acordate construcţiei bisericii. Din păcate, în anul 1689, biserica a ars în mare parte din cauza unui incendiu devastator.  

Din pricina fumului care înnegrise zidurile, lăcaşul  a primit numele de “Biserica Neagră.” Chiar dacă a fost puternic avariată, după incendiu, începe reconstrucţia bisericii.

Statuia copilului care stă aplecat și pare că va cădea
 

O statuie atipică pentru un lăcaş de cult se  poate vedea pe contrafortul din partea nordică. Este vorba de reprezentarea unui copil care parcă ar sta să cadă.

Legenda spune că o calfă foarte pricepută în lucrările de zidărie s-a învoit să intre în slujba meşterului însărcinat cu ridicarea bisericii. Dându-şi seama că tânărul prinde repede meșteșugul construcțiilor și ar putea în scurt timp să  îl depăşească  şi să îi ia locul, bărbatul  i-a pus gând rău ucenicului. Invidios și îngrijorat că ar putea să își piardă locul de muncă și autoritatea, calfa  a devenit invidioasă și-i căuta pricină tânărului din orice.

Orbit de invidie, meșterul a profitat de momentul în care băiatul s-a aplecat să  ia ceva de pe o cornişă și  l-a împins. Se spune că statuia ar fi  fost ridicată de ceilalţi ucenici, în memoria tovăraşului lor sau chiar de calfa cuprinsă de remușcări. Se spune că ucxenicul i se arăta în vis și-i cerea să-i facă statuie pentru a-i fi iertate păcatele.

Legenda mai are și o altă versiune

O altă legendă spune că fapt că la originea statuii ar fi un accident şi că fiul unuia dintre meşteri a căzut în timpul construcţiei biserici chiar sub ochii tatălui său. Răpus de durere, bărbatul a construit o statuie care îl înfăţişează pe fiul său aşa cum l-a văzut ultima oară. A fost singurul mod de a-i păstra vie memoria, chiar și după ce l-a pierdut.

Sursă: Brașovul Tău
 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe