Live acumSacrificiul
Prime Time 20:00Sacrificiul

Cum l-a refuzat prima iubire pe Dem. Rădulescu: „Dacă e Bibanu, nu vreau să îl cunosc. Ăsta cine știe ce vrea să-mi facă”

Oamenii de rând îl consideră geniul absolut al comediei românești. Studenții care i-au trecut prin sălile de curs spun că a fost un profesor perfect. Femeile din viața lui spun că era un cuceritor fără pereche fără să facă niciun efort. La fel ca pe scenă. Totul venea natural!

Oamenii de rând îl consideră geniul absolut al comediei românești. Studenții, care i-au trecut prin sălile de curs, spun că a fost un profesor perfect. Femeile din viața lui spun că era un cuceritor fără pereche fără să facă niciun efort. La fel ca pe scenă. Totul venea natural!

Un zâmbet îți apare necontrolat doar atunci când îi auzi rostit numele. Dem. Rădulescu, omul pe care generații întregi de români l-au sorbit din priviri când îi dădea viață celebrilor „Gogu Steriade” din seria „Brigada Diverse”, „Temistocle T. Temistocle” din „Astă seară dansăm în familie”, „Inspectorului Sterea” din „Secretul lui Bachus” și multor alte personaje de legendă ale filmului românesc.

Cariera lui Dem. Rădulescu e ca o carte deschisă. Toți amatorii de teatru sau de cinema o cunosc pe de rost. Nici viața personală a regretatului comedian nu a putut fi ținută departe de ochii și urechile curioșilor, însă din păcate pentru aceștia din urmă, „Bibanu” nu a fost o sursă prea ofertantă de bârfe.

„EL ERA BOLNAV DE HEPATITĂ, EU IEȘISEM CU COLEGELE LA PLIMBARE”

Povestea noastră de astăzi este despre dragostea dintre tânărul, dar deja celebrul Dem. și Paula Albăstroiu, o tânără diafană pe care actorul o cunoștea într-o perioadă grea a vieții sale. Venit în Vâlcea natală pentru a se recupera după o hepatită păcătoasă pe care o căpătase pe nepusă masa, Dem. a observat o tânără mlădioasă care ieșise la promenadă alături de colegele sale de liceu. A fost o atracție instantanee. O povestește chiar Paula într-un interviu acordat cu mulți ani în urmă site-ului teatrultănase.ro: „Prima întâlnire a fost simplã, m-a vãzut şi a vrut sã mã cunoascã. În fiecare oraş de provincie exista o stradã principalã. Eu eram pe bulevard, ieşisem cu colegele la plimbare.”. Ambițios din cale afară, marele actor a găsit imediat soluția pentru a o cunoaște pe blonda teribilă, care-i ieșise în cale. A apelat rapid la un prieten comun pe care l-a trimis drept sol. Ninel, omul care a intermediat întâlnirea celor doi a mers la Paula și i-a spus că Dem. Rădulescu vrea s-o cunoască.

Prima reacție a Paulei a fost radicală: „A venit la mine o cunoştinţã de-a mea, Ninel, un fost coleg mai mare, sã-mi spunã cã vrea sã mã cunoascã Bibanu. El era deja actor cunoscut, nu aveai cum sã nu-l ştii. Atunci am zis: Dacã e Bibanu, nu vreau sã îl cunosc, ãsta cine ştie ce vrea sã facã”, povestea în același interviu prima soție a artistului. Numai că Paula nu știa cu cine are de-a face. Dem. nu renunța ușor și a făcut în așa fel ca întâlnirea să aibă loc în ziua imediat următoare. Avea să fie prima dintr-un lung șir de întâlniri pasionale, șir care urma să se încheie cu mariajul celor doi. „A doua searã am ieşit iar la plimbare şi colegul ãsta m-a luat de mânã ca sã-l cunosc pe acest mare artist, Dem Rãdulescu. Aşa ne-am cunoscut. Dupã asta, ne întâlneam searã de searã, el începuse stagiunea şi am ţinut legãtura la telefon”, rememorează Paula începuturile poveștii de dragoste cu actorul.

A CUCERIT-O CU UN SOI DE... AROGANȚĂ NEOBIȘNUITĂ

Tânăra Paula Albăstroiu nu împlinise încă 18 ani când l-a cunoscut pe Dem. Rădulescu, iar notorietatea partenerului său și modul său de a fi au cucerit-o rapid și la câteva luni de la prima întâlnire, superba domnișoară avea să-i devină soție. Cum a fost posibil? Simplu. Actorul a fascinat-o total: „Nu poate sã nu te cucereascã un actor ca Dem Rãdulescu. Un tip carismatic, extrem de deştept, o admiraţie... Ãsta este cuvântul: o admiraţie extraordinarã pentru tot ce era şi tot ce fãcea. Numai când îl vedeai cum joacã, te cucerea. Era şi un bun profesor. Aş zice cã am avut privilegiul sã fiu o elevã timp de 20 de ani. Tot timpul am avut ce sã învãţ”, recunoaște cea care avea să devină Paula Rădulescu, actriță cunoscută publicului românesc pentru rolurile sale din Brigada Diverse, Mama sau Fram, ursul polar.

Actrița admite că primele întâlniri cu marele „Bibanu” au fost intimidante pentru că acesta afișa o aroganță neobișnuită pentru o tânără obișnuită ca admiratorii să-i cadă la picioare datorită frumuseții și inteligenței sale: „Mă intimida oarecum pentru cã era superior şi nici mãcar nu spunea domnişoarã, zicea „do'nişoarã”. A fost atunci chiar şi la un spectacol de-al meu. I-a plãcut ţinuta. Întotdeauna, o persoanã care a studiat baletul are o altã ţinutã decât alt actor. Blondã am fost întotdeauna. Orice s-ar spune despre blonde, eu tot blondã rãmân! Dupã cinci luni de când ne-am cunoscut, ne-am şi cãsãtorit”.

O ALTFEL DE CERERE ÎN CĂSĂTORIE

Povestea de dragoste dintre Dem și Paula a fost ca un fulger și s-a consumat aproape două decenii, chiar dacă cererea în căsătorie nu se poate încadra în cele desprinse din filmele siropoase, în care personajele se fală în într-un peisaj idilic, care te îndeamnă să faci mare pas. De fapt, nici măcare cererea în căsătorie nu a fost o cere propriu-zisă pentru că cei doi au decis să facă pasul fără să țină cont de regulile de-atunci: „ Am hotãrât pur şi simplu. La modul "ce ar fi sã ne cãsãtorim", un fel de plan. Totul era poveste! Totul era posibil cu Dem Rãdulescu! Nu a fost vreo scenã în care sã stea în genunchi ca sã mã cearã. S-a vãzut şi cu pãrinţii mei, a venit la masã. El ţinea regim, având hepatitã. Mama gãtea extraordinar! S-a fãcut repede bine pentru cã asculta ce spunea doctorul. Era un tip care avea mare grijã de el şi de sãnãtatea lui.”

FĂRĂ INTERVENȚII, FĂRĂ PREA MULTE ÎNTÂLNIRI PE PLATOURILE DE FILMARE

Deși Paula și Dem. Rădulescu aveau aceeași meserie, întâlnirile celor doi pe platourile de filmare sau pe scena teatrului au fost insignifiante. Devenită actriță a Teatrului de Revistă Constantin Tănase, Paula Rădulescu a avut o carieră ce rar s-a intersectat cu cea a marelui Dem.

Cunoscut pentru exigența sa profesională, uriașul actor nu a intervenit niciodată pentru a-i facilita obținerea unui rol soției sale. Ba dimpotrivă: „Nu a intervenit nimeni pentru nimic în niciun fel. Din punctul ãsta de vedere, aş zice cã sunt un pic frustratã. Pot sã mã mândresc cã tot ce am fãcut, am realizat singurã”, a dezvăluit Paula Rădulescu, care a povestit și momentele în care s-a aflat față-n față cu soțul său pe scenă: „O singurã datã am jucat cu el pe scenã, o comedie muzicalã „Salutãri de la Vasile”, scrisã de Aurel Storin, cu Cristina Stamate, Nicu Constantin, Ioana Caseti, Nae Dinicã. Am avut o scenã-douã scene împreunã. Eu eram o franţuzoaicã care nu înţelegea limba românã iar el nu vorbea bine limba francezã. Ce putea sã facã pe scenã... Eu trebuia sã mã prefac cã nu înţeleg ce spune, era un show total. Spectacolul avea şi balet, era împãnat cu tot ce este mai bun şi mai frumos. Întâlnirile lui pe scenã cu Nicu Constantin erau de un comic fãrã egal. Lumea râdea sã leşine, era formidabil!”.

ORICE POVESTE FRUMOASĂ ARE UN SFÂRȘIT

Relația dintre Dem și Paula Rădulescu s-a consumat vreme îndelungată, dar așa cum se întâmplă în viața de dincolo de marele sau micul ecran, oamenii nu trăiesc mereu fericiți până la adânci bătrîneți.

Cei doi aveau să divorțeze și să-și continue viața urmând drumuri separate. Dem. avea să-și unească destinul cu Adriana Șchiopu, cea care i-a dăruit și o fiică superbă. Din păcate, genialul actor român pierea în ziua de 17 septembrie 2000, la doar 68 de ani, în urma unui infarct.

Paula Rădulescu și-a continuat cariera la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, despre care spunea în același interviu că „este altarul meu, familia mea, casa mea”.