Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Povestea închisorii sovietice înghițite de apă. În fostul lagăr, deținuții erau supuși la muncă forțată în cariere de marmură și calcar

Cum arată închisoarea sovietică din Estonia înghiţită de ape

Rummu, o închisoare sovietică abandonată din Estonia, unde deţinuţii erau supuşi la muncă forţată în timpul Uniunii Sovietice, s-a trasformat acum într-un obiectiv turistic care atrage anual mii de turiști din toată lumea, în special pe cei pasionați de scufundări subacvatice.

Apa limpede face din Rummu un loc ideal pentru scuba diving, iar clădirile scufundate conferă acestui loc un farmec aparte.

Un loc cu o istorie cutremurătoare

De departe, ruinele din mijlocul apelor de o claritate extraordinară fascinează ochiul privitorului. Din păcate, locul are o istorie pe cât de fascinantă, pe atât de cutremurătoare. În 1930, sovieticii s-au gândit să construiască aici o închisoare. Prima celulă a fost finalizată abia în 1949, după care construcția-mamut s-a extins considerabil, însumând nu mai puțin de 20 de fortărețe.

Este puțin probabil ca prizonierii din această închisoare sovietică şi-ar fi imaginat vreodată că această carieră, la care au fost forțați să lucreze, va deveni într-o zi un loc perfect pentru plajă, înot şi scufundări.

Mulți pușcăriași mureau în timp ce săpau în carierele de marmură

Închisoarea a funcţionat până în 1991, când s-a destrămat Uniunea Sovietică, iar Estonia și-a căpătat independența. Odată cu închiderea închisorii când săpăturile de la minele din zonă s-au oprit, apele subterane au invadat clădirea, iar locul arată acum ca o lagună.

În mijlocul apei au rămas doar ruinele. Laguna e adâncă de circa zece metri, iar apa este albastră topaz, neobișnuit de clară pentru Estonia.

„Zăbrelele din ferestre ne amintesc de istoria locului. La fel ca multe alte clădiri abandonate din Estonia, aceasta a fost făcută din cărămizi ieftine, care au cedat sub presiunea apei în timp”, a povestit un fotograf pentru publicația Atlas Obscura.

Iarna, mulți tineri vin aici să patineze, iar cadrele sunt cu adevărat spectaculoase

Rummu este un târguşor situat în nordul Estoniei, la 40 de km de capitala Tallin, chiar în municipiul Vasalemma Parish, districtul Harju. În ciuda faptului ca Rummu este o localitate mică, a ascuns un secret cutremurător pentru iubitorii de aventură, pentru localnicii gata să redescopere ţinuturile natale, dar şi pentru turiştii dornici să viziteze locuri misterioase.

Cei mai atraşi de această zonă sunt acum scafandrii, închisoarea subacvatică din Rummu devenind una dintre cele mai fascinante destinații din lume.

Sursă: Atlas Obscura