Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Povestea incredibilă a unui sportiv care a terminat un maraton în mai bine de 54 de ani: ”În timpul ăsta m-am însurat, am avut șase copii și zece nepoți!” Cum a fost posibil

Numeroși sportivi au scris istorie după ce au reușit să termine probele în cadrul cărora au concurat într-un timp scurt, însă de cealaltă parte, a existat un bărbat care a reușit să se situeze la polul opus. Mai exact, Shizo Kanakuri a intrat în istorie după ce a terminat un maraton după mai bine de 54 de ani. 

Numeroși sportivi au scris istorie după ce au reușit să termine probele în cadrul cărora au concurat într-un timp scurt, însă de cealaltă parte, a existat un bărbat care a reușit să se situeze la polul opus. Mai exact, Shizo Kanakuri a intrat în istorie după ce a terminat un maraton după mai bine de 54 de ani.

Deși în Japonia este considerat unul dintre cei mai buni atleți ai națiunii ori chiar ”părintele maratonului japonez”, în Occident, acesta este cunoscut pentru recordul negativ pe care l-a înregistrat. Mai exact, ca să termine o cursă începută în 1912, el a avut nevoie de 54 de ani.

Cum a pornit ”aventura”

Shizo Kanakuri se bucura din plin de succes în atletism atunci când a decis să se înscrie la Olimpiada din Stockholm, ce s-a desfășurat în 1912 și era considerat chiar favorit la câștigarea acestuia, însă totul a luat o întorsătură neașteptată.

Shizo reușise să stabilească un record într-o cursă de calificări din Japonia cu un an înainte, reușind un timp de 2:32:45. Nu se știe, însă, dacă era unul mondial, întrucât distanța alergată de Kanakuri nu a fost niciodată măsurată oficial și unii cred că a alergat numai 40 de kilometri în loc de 42, care este distanța oficială. El era, de asemenea, cunoscut pentru performanțele sale, iar la Olimpiada din 1912 era o presiune mare pe acesta, întrucât toți își doreau să obțină rezultate bune.

Ca să ajungă în Suedia, Shizo și colegul său au călătorit cu vaporul și cu trenul timp de două săptămâni, iar ca să se mențină în formă ei alergau pe puntea vaporului ori în jurul gărilor în care trenul oprea. Din nefericire, când cei doi olimpici ai Japoniei au sosit în Suedia, unul dintre s-a îmbolnăvit. Ba mai mult, în ziua maratonului, soarele a bătut puternic și a fost neobișnuit de cald. Neinspirat, Kanakuri a decis să alerge în încălțările din pânză din Japonia, ce sunt cunoscute sub numele de ”tabi”. Nu au reușit, însă, să-i protejeze picioarele de pietriș și de moloz.

O altă greșeală făcută de acesta a fost faptul că în timp ce alerga, Kanakuri nu bea deloc lichide, din cauza credinței că transpirația contribuie la oboseală, opinie care era larg răspândită la acea vreme.

Momentul în care s-a declanșat ”coșmarul”

Căldura în exces, dar și faptul că n-a băut deloc lichide și-au spus cuvântul asupra lui Kanakuri. Acesta a leșinat la mijlocul cursei, iar apoi, când și-a revenit, el s-a dus la petrecerea unui bancher. A decis să rămână și a băut câteva pahare cu gazdele. Ulterior, el a decis să abandoneze cursa și s-a întors la Stockholm.

După ce a ajuns în Japonia, drept mulțumire pentru că l-a lăsat să-și revină în vila sa, Kanakuri i-a trimis bancherului o cutie misterioasă cu un sul înăuntru, care era acoperit cu fraze în japoneză. Pentru familia bancherului, cutia a devenit un suvenir de preț.

Un competitor a murit dintre cei 69 de participanți

Alături de Kanakuri nu mai puțin de 68 de persoane s-au aliniat la start, însă mai bine de jumătate dintre ei nu au reușit să termine cursa, din cauza căldurii neobișnuite. De asemenea, atletul portughez Francisco Lazaro a murit după ce s-a prăbușit inconștient la aproximativ 8 kilometri de linia de sosire. Potrivit relatărilor din vremea aceea, temperatura corpului său ajunsese la 42.1 grade Celsius. Lazaro nu și-a mai revenit din starea de inconștiență și a murit în dimineața următoare.

Chiar și așa, însă, Shizo nu a renunțat. A participat la Olimpiada din 1920 din Antwerp și la Olimpiada din 1924, iar apoi s-a retras și a devenit profesor de geografie.

În 1962, un jurnalist suedez a aflat că japonezul era în viață, spre surprinderea Comitetului Olimpic Național Suedez, iar cinci ani mai târziu, s-a născut o idee cu totul și cu totul deosebită, după ce numele lui Kanakuri a apărut pe o listă cu un grup de oameni de afaceri care ajutau la strângerea de fonduri pentru trimiterea atleților suedezi la Olimpiada din Mexic din 1968.

Mai exact, pentru a atrage publicitate și sponsori, autoritățile au decis că ar fi timpul ca bărbatul să ”termine” cursa începută la 20 de ani.

Astfel, el a fost invitat în Suedia sub pretextul sărbătoririi împlinirii a 55 de ani de la Jocurile Olimpice din 1912. Era o invitație ciudată, însă Kanakuri i-a dat curs.

Numai după ce a ajuns în Suedia, oficialii l-au informat pe Kanakuri de amploarea legendei căreia îi dăduse naștere după dispariția sa petrecută cu atâți ani în urmă.

Shizo Kanakuri a fost de acord să termine cursa în fața camerelor de filmat. S-a relatat faptul că încă avea forța atletică necesară pentru un sprint pe ultima sută de metri, la vârsta de 76 de ani.

La final, reprezentanții Comitetului Olimpic Suedez au citit timpul oficial realizat de japonez în fața presei adunate acolo: 54 de ani, 8 luni, 6 zile, 5 ore, 32 de minute și 20.3 secunde.

„A fost o călătorie lungă. Pe durata ei m-am însurat, am avut șase copii și zece nepoți.”, a mărturisit bărbatul la finalul cursei.

Kanakuri a murit în 1983, la vârsta de 92 de ani.

Sursa: incredibilia.ro wikiepdia.org


Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro