Live acumNunta cu scantei (r)
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la munca

Povestea „ultimei țigări”: înainte de a fi gazat, poetul Fondane a cerut să fumeze

„Ultima țigară” într-o zi de 16 martie ne duce inevitabil cu gândul la data în care Legea Antifumat va intra în vigoare în România. 17 martie 2016, un fel de Joia Patimilor pentru toți fumătorii români, va intra în istorie.

Benjamin Fondane

„Ultima țigară” într-o zi de 16 martie ne duce inevitabil cu gândul la data în care Legea Antifumat a intrat în vigoare în România. 17 martie 2016, un fel de Joia Patimilor pentru toți fumătorii români, va intra în istorie. Începând de atunci, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş.”Odată cu intrarea acestei legi în vigoare, începând cu data de 17 martie 2016 fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii”, arată Legea Antifumat.

Cu toate acestea, vom vedea câți viciați vor putea sta deoparte de ispita lor. Poveștile unor mari fumători, savuroase de-a dreptul, merită a fi cunoscute de cât mai mulți oameni. Alăturarea Gaddafi - Fondane- Wayne este una aparent fără temei la o primă vedere. Ce i-a unit pe cei trei bărbați celebri care au avut un sfârșit tragic? Dorința ultimei țigări.

Fiul lui Gaddafi a cerut pe patul de moarte să fumeze. La fel ca și poetul Benjamin Fondane sau actorul John Wayne: ei sunt numai câțiva împătimiți de-ai fumatului care s-au stins duhnind a tutun. Și asta a fost până la urmă marea lor plăcere. A lor și a multot altora. E de ajuns să amintim doar de dorințele condamnaților la moarte din Statele Unite care nu cer la „masa finală” jambon, caviar și un pahar de șampanie Moet, ci un pachet de țigări. Așa au procedat și „greii” amintiți. Să începem cu ieșeanul Fondane.

  • Poetul ieșean Fondane a cerut înainte de a fi gazat la Auschwitz o țigară

În 1944, deşi prietenii i-au obţinut eliberarea, Benjamin Fondane, un poet de origine evreiască din Iași, a refuzat să iasă din lagărul nazist fără sora sa.

Din Iași este trimis inițial în lagărul de la Drancy ajunge cam la 20 martie. Vizitele sunt interzise. Dar apropiaţii şi Legaţia România reuşesc să înduplece autorităţile germane să nu-l trimită în Germania. Acasă îl aşteaptă prietenii şi o masă cu bunătăţi. Dar Benjamin nu vine. Refuză să părăsească lagărul fără sora sa. La 3 sau 4 octombrie 1944, cu puţină vreme înainte de a împlini 46 de ani, e gazat la Auschwitz-Birkenau.

Legenda spune că poetul a cerut înainte de a intra în camera de gazare o ultimă țigară. Ulterior, întâmplarea a devenit numele unei piese de teatru renumite care poartă chiar acest titlu, „Ultima țigară a lui Fondane”.

Viciatul Fondane, fumând nonșalant

Astăzi, opera scriitorului Benjamin Fondane, originar din Iaşi, este mai cunoscută în Franţa decât în ţara lui natală. Născut Fundoianu, el își schimbă numele în Fondane în 1923, după ce ajunge în Parisul cosmopolit.

  • Mutassim, fiul favorit al lui Gaddafi, a murit cu țigara în mână

Mutassim Gaddafi, unul dintre fiii fostului dictator libian Muamamr Gaddafi, a fost capturat şi ucis în aceeaşi zi cu tatăl său. Se întâmpla în toamna lui 2011. Deși știa că nu va scăpa cu viață, fumătorl înrăit a primit permisiunea de a fuma o ultimă ţigară înainte de a fi ucis de rebeli.

Un bărbat care pare a fi Mutassim apare însângerat, dar calm într-o serie de înregistrări video care au apărut pe parcursul nopţii şi s-au răspândit pe Internet. Într-una dintre ele, el fumează nonşalant, în timp ce în alta bea apă dintr-o sticlă sprijindu-şi capul cu mâinile.

  • John Wayne a fumat zilnic șase pachete de țigări și a murit de cancer

John Wayne sau actorul legendar, idolul al oricărui copil din anii '70-'80 care a apucat să vadă seria de western-uri pe care Televiziunea Română o transmite în weekenduri, a fost un fumător înrăit. A rămas în memoria oricui datorită „emblemelor” sale: pălăria de cowboy şi privirea de macho al Vestului Sălbatic, precum și nonșalanța cu care fuma țigară din țigară.

A jucat în peste 250 de filme, iar succesul lui a venit datorită rolurilor în care interpreta un justiţiar al Vestului Sălbatic. Pentru rolul lui Genghis Khan din The Conqueror, a filmatduble în Utah, lângă câmpurile de teste nucleare din statul Nevada.

Wayne a iubit de tânăr țigările

În anii care au urmat, aproape jumătate dintre cei care au format echipa acestui film au fost diagnosticaţi cu cancer. Actorul însuşi s-a luptat cu cancerul în ultimii ai ai vieţii. În 1964, cancerul pulmonar l-a costat pierderea a patru coaste şi a plămânului stâng. În cele din urmă a murit de cancer la stomac, pe 11 iunie 1979, la vârsta de 72 de ani. Fuma şase pachete pe zi, iar în clipa morții a cerut o ultimă țigară.