Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Observator Sport

În 1901, Marcela și Elisa au păcălit un preot să le căsătorească. Hăituite, arestate, cele două învățătoare au ajuns cele mai căutate femei din Europa

Marcela și Elisa se iubeau. Ca să poată fi împreună, femeile au pus la cale un plan de a păcăli Biserica Catolică și pe toți cei din jurul lor. Pe 8 iunie 1901, Marcela a îmbrăcat o rochie de mireasă, Elisa și-a pus un costum de „ginerică” și s-au căsătorit. Dar povestea lor este departe de final.

Marcela și Elisa se iubeau. Ca să poată fi împreună, femeile au pus la cale un plan de a păcăli Biserica Catolică și pe toți cei din jurul lor. Pe 8 iunie 1901, Marcela a îmbrăcat o rochie de mireasă, Elisa și-a pus un costum de „ginerică” și s-au căsătorit. Dar povestea lor este departe de final. Chiar și după ce au fost demascate, femeile nu au renunțat la visul de a-și petrece tot restul vieții împreună.

Istoria a uitat curajul și nebunia acestor femei. Elisa Sanchez Loriga și Marcela Gracia Ibea au reușit să păcălească Biserica Catolică din Spania și s-au căsătorit în fața unui preot.

Timp de doi ani, Elisa își vizita, seară de seară, iubita

La mijlocul anilor 1800, Marcela se pregătea să devină învățătoare. La școala la care preda lucra o tânără, Elisa. La scurt timp după ce s-au cunoscut, cele două femei știau că erau sortite să își petreacă viața împreună.

Suspiciunea oamenilor a crescut, iar atunci când s-a aflat că tinerele erau mai mult decât prietene, familia Marcelei a trimis-o să își termine studiile în Madrid. Zece ani mai târziu, a primit un post la o școală din Dumbria. Soarta le dăduse o nouă șansă, pentru că Elisa preda la un sat din apropiere.

Marcela și Elisa, proaspăt căsătorite

Curaj sau nebunie, cele două nu au mai vrut să își ascundă relația. Au pus la cale un plan care să le permită să se căsătorească! Elisa și-a cumpărat haine bărbătești, și-a tuns părul și a luat numele verișorului ei, Mario Sanchez, ce murise pe mare. Ea, acum el, s-a dus la preotul din sat și a a rugat să fie botezat, explicând că a fost crescut în Londra, de un tată ateu. Fără să bănuiască nimic, părintele Cortiella l-a botezat pe Mario pe 26 mai 1901.

Două săptămâni mai târziu, Marcela și Elisa (Mario) s-au căsătorit. Pentru ca iluzia să fie completă, Marcela a rămas însărcinată. Mascarada nu a durat prea mult, vecinii femeilor apelând la presă ca să le demaște. Povestea a ajuns în toate publicațiile din Spania, Franța, Belgia și Argentina.

De teama pedepsei, au fugit în Portugalia, unde Marcela a născut o fetiță. Elisa și-a schimbat, din nou, numele, devenind Pepe. Pe 18 august au fost arestate. Autoritățile portugheze au acceptat cererea de extrădare a celor două.

Marcela și Elisa, după arestare

Înainte să fie date pe mâna autorităților spaniole, femeile au reușit să fugă. Nu s-au oprit până nu au ajuns în Argentina.

În Buenos Aires, Marcela și Elisa și-au schimbat identitățile, un obicei cu care se obișnuiseră deja. „Carmen și Maria” și-au câștigat existența ca menajere. În cele din urmă, Elisa s-a căsătorit cu un bărbat, Christian Jensen, care era cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Nunta a avut loc în 1903. Câteva luni mai târziu, mireasa și-a chemat „sora” să vină să locuiască cu ei.

Christian devenea din ce în ce mai suspicios. Trecuseră deja luni bune de la nuntă, dar soția lui refuza să facă dragoste cu el. În scurt timp, zvonuri despre cele două „surori” au început să apară. Bărbatul a aflat că „Maria” lui era, de fapt, Elisa, femeia căutată în Spania.

După ce au fost demascate, Elisa și Marcela au dispărut. În 1909, presa din Mexic spunea că Elisa s-a sinucis în Veracruz, informație neconfirmată nici până în prezent.

Conform arhivelor spaniole, certificatul lor de căsătorie nu a fost anulat de Biserică sau Starea Civilă. În prezent, Elisa și Marcela sunt considerate întemeietoarele feminismului în Spania. Soarta lor rămâne un mister.

sursa: The Vintage News

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro