Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Sacrificiul

„Dumnezeule mare, încă mai trăiește!”. 128 de ani de la prima execuție pe scaunul electric. Ce a făcut ca să merite o asemenea soartă nenorocitul care a fost pârlit de-a dreptul

Pe 6 august 1890, spânzurarea era înlocuită de o altă metodă de execuție, „mai umană” – moartea pe scaunul electric. Deși ar fi trebuit să aibă parte de o moarte rapidă și ușoară, primul condamnat care a fost executat astfel, criminalul William Kemmler, a ajuns să își dea duhul în chinuri.

Pe 6 august 1890, la închisoarea Auburn din New York, spânzurarea era înlocuită de o altă metodă de execuție, „mai umană” – moartea pe scaunul electric. Inaugurarea acestei metode nu a avut, însă, succesul la care sperau inițiatorii, între care s-a numărat și Thomas Edison. Deși ar fi trebuit să aibă parte de o moarte rapidă și ușoară, primul condamnat care a fost executat astfel, criminalul William Kemmler, a ajuns să își dea duhul în chinuri. Doi dintre martori au leșinat la scena pe care au văzut-o.

Cine a fost William Kemmler și motivul pentru care a ajuns pe scaunul electric

Unul dintre cei 11 copii ai unei familii sărace, William Kemmler a fost născut pe 9 mai 1860, în Philadelphia. Neprimind o educație și neînvățând o meserie, Kemmler și-a câștigat traiul ajutându-și tatăl în magazinul unui măcelar.

Kemmler s-a căsătorit în octombrie 1888 cu Ida Prier, dar după doi ani de căsnicie, și-a părăsit soția și a fugit cu Matilda Tripner Ziegler, cu care s-a stabilit în Buffalo, New York.

În timpul celor 18 luni pe care le-a petrcut în Buffalo, Kemmler a început să aibă succes vânzând fructe. Acasă, însă, acesta se certa constant cu Matilda Tripner Ziegler. Femeia a luat puținii bani pe care îi avea bărbatul și i-a cheltuit în aventuri pe care le-a avut alături de persoane de joasă speță.

În dimineața zilei de 29 martie 1889, când Matilda Tripner Ziegler pregătea mic-dejunul, Kemmler a confruntat-o. Discuția lor a degenerat într-un conflict aprins, iar Kemmler a părăsit încăperea, după care s-a întors cu un topor. Fără să mai spună vreun cuvânt, el a lovit-o pe femeie în frunte. El i-a aplicat mai multe lovituri cu toporul în cap, umeri și piept.

Apoi, bărbatul, acoperit cu sângele concubinei lui, a dat drumul toporului și și-a vizitat vecinii, spunându-le ce a făcut.

„Mă bucur că am omorât-o. A trebuit să o fac și sunt dispus să fiu spânzurat pentru asta”, a spus el.

La doar cinci săptămâni după crimă, William Kemmler a fost condamnat la moarte pe scaunul electric.

Kemmler a cerut să nu fie cobai, dar în zadar. Mărturiile de la acea execuție sunt înfiorătoare

În mai 1890, Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a respins contestația lui William Kemmler de a muri pe scaunul electric, el susținând că aceasta este o metodă de execuție crudă și neobișnuită.

„Pedepsele sunt crude atunci când implică tortură sau o moarte lentă”, a motivat instanța.

„Vă rog, nu îi lăsați să facă experimente pe mine mai mult decât este cazul”, i-ar fi rugat Kemmler pe ofițeri.

Cu toate eforturile lui, pe 6 august 1890, înainte de a răsări soarele, Kemmler s-a trezit în celula lui, a îmbrăcat un costum și a încălțat o pereche de pantofi lăcuiți. Paznicul l-a condus într-o încăpere plină de oameni, în care el era așteptat de un scaun din lemn.

„Domnilor, vă doresc tuturor tot norocul din lume. Cred că voi ajunge într-un loc bun. În ziare s-au scris multe lucruri neadevărate. Asta este tot ce am de spus”, ar fi spus Kemmler.

După ce un paznic i-a pus electrozii pe cap, Kemmler a mai spus și: „Adio, William”, după care i-ar fi cerut cuiva să declanșeze curentul.

După 17 de secunde în care a fost curentat cu o putere de aproximativ 700 de volți, un doctor l-a declarat mort pe Kemmler, iar în acea încăpere se făcuse o liniște mormântală. Însă, imediat după aceea, condamnatul a scos un sunet, iar cineva a strigat: „Dumnezeule mare, încă mai trăiește!”.

Kemmler încă mai respira. „Dați drumul din nou la curentul electric!”, a strigat o altă persoană care se afla la fața locului.

Apoi, după alte aproximativ două minute de electrocutare la 1.030 volți, Kemmler a fost pronunțat mort. A fost nevoie de câteva ore pentru ca temperature trupului său neînsuflețit să scadă.

Potrivit unor mărturii de la execuție, încăperea în care a avut loc aceasta s-a umplut de un miros de carne arsă, doi martori au leșinat, iar câțiva alți martori au avut atacuri severe de greață.

Autopsia a confirmat ceea ce au suspectat mulți dintre martori – că William Kemmler a suferit mult înainte de a muri. Baza coloanei vertebrale a condamnatului, unde i-a fost pus un electrod, a fost arsă, iar mușchii i-au fost topiți până la os. Scalpul i-a fost ars, de asemenea, iar creierul lui a fost „copt”.

Scaunul electric își are originea într-o rivalitate, iar ideea i-a aparținut unui medic dentist

Un detaliu important în istoria execuției prin folosirea scaunului electric este acela că metoda își are originile în rivalitatea extraordinară, în scopuri comerciale, care a existat între Thomas Edison și George Westinghouse. În timp ce Edison a dezvoltat curentul continuu, Westinghouse, dar și Nikola Tesla, au dezvoltat curentul alternativ.

Într-o campanie de discreditare începută de Edison împotriva curentului alternativ, acesta, altădată un oponent vehement al pedepsei capitale, a sugerat folosirea curentului alternativ ca soluţie letală. Angajatii lui Edison încercau să arate în demonstraţii publice cât de periculos era acest tip de curent, electrocutând animale.

Astfel, în anul 1890, William Kemmler devenea primul condamnat la moarte executat pe scaunul electric, alimentat de un generator de curent alternativ.

În timpul acestei dispute între Edison, pe de o parte, și Tesla și Westinghouse, un dentist din Buffalo, Alfred Southwick, a auzit că un bărbat aflat sub influența alcoolului a murit instantaneu după ce a atins un generator. Lui i-a venit astfel ideea că execuția prin electrocutare ar fi mai „umană” decât spânzurarea. El și-a testat teoria pe animale fără stăpân din oraș și s-a consultat ulterior cu Edison.

Westinghouse a fost oripilat de execuția lui Kemmler. „Ar fi făcut o treabă mai bună dacă ar fi folosit un topor”, le-a spus el reporterilor la acea vreme. Edison, pe de altă parte, a fost mai optimist, spunând că la următoarea încercare, condamnatul va muri imediat. El a dat și un sfat – ca la următoarea execuție, mâinile condamnatului să fie puse în borcane cu apă, iar curentul să pornească de acolo.

Scaunul pe care a fost executat William Kemmler a fost distrus în timpul unei revolte și unui incendiu care au avut loc pe 28 iulie 1929 în închisoare.