Răzvan Trandafir, fostul membru al trupei ”No Comment”, care cânta „Ești atât de frumoasă”: „Am compus imnul Naționalei de Fotbal pe gratis!”

 
+7 click pentru
galerie

 „Ești atât de frumoasă când râzi/ Ești atât de frumoasă când plângi/ Doamne, ce frumoasă ești, când îmi zâmbești!”: nu ai cum să nu îți amintești versurile acestei piese, inclusă în „Topul celor mai frumoase zece melodii ale secolului în România”.

Iar melodiile din clasament au fost una și una: Luigi Ionescu, „Lalele”, Aurelian Andreescu cu „Oameni” și „Copacul”, George Nicolescu, „Eternitate”.

Doi tineri, Răzvan Trandafir și Xenti Runceanu, au cunoscut celebritatea după ce „Ești atât de frumoasă” a devenit una dintre cele mai difuzate melodii la radio și TV în anii `90. O piesă compusă de Xenti, nepotul regretatei Mihaela Runceanu, în adolescență pentru iubita lui de atunci, una „scoasă” de la naftalină și orchestrată alături de Răzvan, fratele lui Carmen Trandafir și de Mihai Alexandru, fostul soț al Nicolei.

Cei doi tineri îndrăgostiți de muzică au trăit anii de liceu la „Dinu Lipatti”, pentru ca mai apoi să urmeze Conservatorul. Prieteni buni, s-au decis să colaboreze și pe plan muzical, mai ales că se completau: unul era pasionat de pian, celălalt de interpretare. Totul a pornit dintr-o joacă în 1998, odată cu decizia unor tineri visători de 23 de ani de-a înregistra câteva piese compuse de ei. Era în anii când România trecea nu numai printr-o tranziție socio-politică, ci și printr-una muzicală. Andre, Valahia, 3rei Sud-Est, Voltaj, Galaxy și Exotic erau pe val, iar Xenti și Răzvan au ajuns repede în topuri și-n inimile ascultătorilor. Ceea ce-i deosebea de mulți erau... studiile muzicale, partiturile după care cântau la înregistrări, precum și includerea instrumentalului în piese pop-dance.

Cum s-a născut dintr-o joacă „No Comment”

Numele trupei le-a venit celor doi ad-hoc, după ce îl auziseră din întâmplare pe Euro News. Simplu, ușor de reținut, radical, căci ce ai mai avea de comentat în cazul a doi artiști pasionați de muzică, trecuți prin toate subtilitățile teoretice muzicale, căliți de o practică susținută, crescuți în familii pentru care muzica era un mod de viață?!

Succesul i-a luat cumva pe nepregătite. Erau la început, credeau că vor evolua cu pași mici, că-și vor câștiga publicul după ani întregi. Nu a fost așa, din fericire! „Chiar a fost totul peste așteptări!”, recunoaște Răzvan, ajuns în prezent profesor de muzică într-unul dintre cele mai bune licee din București. La acea vreme, la televiziuni era greu să cânți live, căci moda playback-ului era în toi, iar producătorii nu puteau asigura minimul necesar pentru o interpretare live, în afară de un microfon dat pe ”off”.  

Scrisori de dragoste și cereri de ajutor

Au urmat zeci de mii de discuri vândute, fan-cluburi, concerte peste concerte. Cam 25 pe lună..., în condițiile în care le mai rămâneau cinci-șase zile în care puteau să-și încarce bateriile pentru a o lua de la capăt. Tineri, frumoși, diferiți, primeau zeci de scrisori de dragoste de la admiratoare, propuneri decente și indecente, cereri de ajutor. De exemplu, odată au primit o epistolă de la o ascultătoare care le cerea bani. În plic era și o fotografie cu tatăl fetei, în sicriu, pentru a demonstra nevoia reală de ajutor. De cele mai multe ori, Xenti și Răzvan le răspundeau fanilor și  încercau să depășească limitele scenei. Ascultătorii lor le erau, înainte de toate, prieteni.

Artiștii fost martorii unei cereri în căsătorie inedite

Într-o zi, No Comment a asigurat cadrul romantic pentru un tânăr care și-a cerut iubita pe versurile piesei „Ești atât de frumoasă”. Momentul a fost unul cu adevărat emoționant, marcat de un „Da!” hotărât și lacrimi de fericire. Altă dată, cei doi au trăit un incident plin de suspans! O admiratoare a sărit gardul pentru a ajunge pe scenă alături de Xenti și Răzvan, după un concert în Ardeal. „Minunea” care nu lăsa loc de niciun comentariu – proiectul No Comment - nu a ținut doar trei zile, ci câțiva ani. Xenti și Răzvan ar fi putut continua în formula dată, aveau succes, dar nu mai aveau interese care să coincidă. Primul voia să evolueze în direcția muzicii de film, iar cel de-al doilea își dorea să se dedice orchestrației și carierei didactice.

S-au separat amiabil, fiecare a investit banii câștigați în ceea ce conta cu adevărat, din perspectivă personală. Răzvan a călătorit în toată lumea, iar Xenti, atras mult mai mult de ideea de stabilitate, și-a cumpărat o casă al ui.

Astăzi, cei doi nu se mai caută, dar nici nu se evită. Se salută atunci când se întâlnesc din întâmplare. Niciunul nu a putut să excludă muzica din viața de zi cu zi, Xenti face parte din trupa lui Călin Geambașu, Răzvan s-a dedicat școlii și proiectelor individuale. Am compus și cântat imnul Naționalei de Fotbal pe gratis!”, spune Răzvan.

De ce e bine că există „X Factor”?

A pregătit copii pentru „Next Star” și pentru olimpiade de muzică. De exemplu, Letiția Roman, o fetiță „antrenată” de Răzvan, a făcut juriul și auditorul emisiunii să plângă atunci când a interpretat o piesă de-a Larei Fabian. „Domnul Trandafir” crede că experiența participării la „Next Star” sau „X Factor” e benefică pentru oricare concurent, indiferent de rezultat. I-au plăcut Nadir și Costel Busuioc, adevărate talente care ar fi rămas poate nedescoperite în lipsa acestor show-uri. Cu toate astea, Răzvan crede că în spatele fiecărui artist e necesar să existe un staff puternic pentru a-i asigura continuitatea.

„No Comment” a ales să se retragă de pe scenă, dar a lăsat în urmă piese memorabile. Și oare de câte ori „Ești atât de frumoasă” nu ne-a redat încrederea în feminitatea noastră, Evelor?! Și de câte ori nu ne-am dorit, poate,  o amenințare de tipul „La noapte o să te fur!” din partea jumătății noastre? No comment!

 

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe