Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Istoria marchează data de 4 aprilie ca fiind ziua în care, la 59 de ani, se stinge din viață Carol al II-lea al României, cel care a fost poate cel mai controversat rege din trecutul nostru și cel care a fost toată viața urmărit de un blestem!

Istoria marchează data de 4 aprilie ca fiind ziua în care, la 59 de ani, se stinge din viață Carol al II-lea al României, cel care a fost poate cel mai controversat rege din trecutul nostru și cel care a fost toată viața urmărit de un blestem!

În 1893, Ferdinand I află că soția sa, regina Maria, a adus pe lume un fiu. Bucurie mare pentru familia regală și pentru România, care sărbătorea primul prinț născut în țară. Când părinții săi acced la tron, Carol devine principe moștenitor al României.

Anii trec și Carol începe să fie educat chiar de către unchiul său, regele Carol I al României. Rece și cu tăria unui comandant militar, „der Onkel” îl instruiește pe cel care are să devină moștenitor al tronului.

EDUCAȚIA SPARTANĂ PRIMITĂ DE LA UNCHIUL SĂU, CAROL I

Nu îi iartă stângăciile copilărești, îi insuflă iubirea pentru strategie și armată, pentru disciplină. Nici regina Elisabeta, ca mătușă, nu a trecut indiferentă, ci l-a educat pe cel mic și l-a modelat cu multă dăruire și pricepere, încât și mama băiatului, regina Maria, îl privea adesea și remarca:

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Carol al II-lea și unchiul său, regele Carol I

„Ca și copil mic, Carol era destul de grăsuț, fericit și foarte ascultător. Fiind primul născut, evident că era alintat de către toată lumea, bătrâni și tineri, și tot ce își dorea îi era pus la picioare. Era mult doritul moștenitor, așadar copilul favorit al tuturor. Când a mai crescut un pic a devenit calm și foarte serios. (...) Micul băiat împărtășea pasiunile tatălui său și ale unchiului pentru lucrurile militare. Iubea tot ce era legat de armată, adora uniformele și ideea de disciplină și comandă. (...) În orice caz, acest copil preocupat de armată, era un chin pentru surorile lui; înăuntrul lui dormea bine ascuns un viitor autocrat. Joculețele cu care venea, urmăreau regulile și tiparele instituțiilor politice și militare, și asta supăra foarte tare fetele. Carol voia ordine și precizie și avea o enormă și impetuoasă dorință să domine, să subjuge și să impună restricții” (Regina Maria, „Povestea vieții mele”, vol. II)

Avea puțin trecut de 20 de ani atunci când a ales să se preocupe de Regimentul 2 Vânători „Regina Elisabeta” și Cercetași, instituție cu numeroase merite mai ales datorită lui!

Regina era, ca orice mamă mândră de fiul ei și nota adesea detalii despre portretul fiului său.

„Niciodată nu nu ne-a necăjit pe noi, părinții lui, e ascultător și maleabil. E harnic și știe să se organizeze, dar are o anumită încredere naivă în propriile puteri, privește solemn și pompos tot ce face, însă când se apucă de un lucru îl face temeinic, sistematic, chiar dacă nu e important...” (Regina Maria, „Jurnal de război”)

Iubea armata și adesea alegea să stea printre ofițerii tineri, atât la masă, cât și pe front. Dar marea lui pasiune va fi rapid înlocuită de iubirea pentru Zizi Lambrino.

PRIMA MARE IUBIRE: ZIZI LAMBRINO

Tânără fermecătoare din anturajul mamei sale, regina Maria, Carol al II-lea se îndrăgostește rapid și, prin 1918, dipare de la Regimentul de vânători de munte și pleacă la Odesa, unde se căsătorește cu aleasa inimii lui.

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Carol al II-lea și Zizi Lambrino

Gestul avea să-l coste scump: Odesa era pe teritoriului inamic, sub ocupația Puterilor Centrale. Carol al II-lea este acuzat de dezertare și trădare, într-un timp în care România se afla în război. O pată neagră pentru imaginea sa de tânăr serios pasionat de lucruri militărești.

„Vâlva a fost enormă, căci Prințul, în care toți ne pusesem încrederea pentru viitor, intrase pentru prima dată în gura lumii, dându-ne o mare decepție” (Constantin Argetoianu, „Memorii”)

Ferdinand trimite solii după tânăr și acesta revine în țară, așteptat chiar de mama sa, regina Maria.

TRIMIS LA MĂNĂSTIRE PENTRU 75 DE ZILE

Va fi trimis la mânăstirea Secu-Horaița, în Carpații Orientali, lângă Bicaz. 75 de zile stă aici.

În 1919, la un an de la eveniment, căsătoria cu Zizi Lambrino este anulată. Dar nu și iubirea acestuia pentru fermecătoarea lui jumătate, pentru care a fost dispus să renunțe la tron. Află că Zizi are un copil și acesta îl recunoaște, doar că Mircea Lambrino nu va fi recunoscut niciodată de către Casa Regală a României.

Regele Ferdinand vine să discute cu el pe 20 septembrie. Carol al II-lea dă primele semne că ar fi de acord cu anularea căsătoriei. La finalul celor 75 de zile de ”penitență”, Carol este trimis, din nou, pe front, la Bistrița. Intră-n greva foamei, pentru că nu i se permite să o vadă pe Zizi...

CAROL AL II-LEA PLEACĂ ÎNTR-O CĂLĂTORIE ÎN JURUL LUMII

Văzând că nu e chip s-o dea la pace, Ferdinand și Maria îl trimit pe Carol al II-lea într-o călătorie în jurul lumii.

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Regele Ferdinand și regina Maria

Turcia, Grecia, India, China, America, Marea Britanie, Franța și multe alte locuri, menite să „vindece” inima înfierbântată a lui Carol. La final de călătorie o întâlnește pe Elena a Greciei și fiorul iubirii apare iar în inima tânărului.

"Înapoiat în țară, vindecat, l' Enfant prodigue a fost primit cu brațele deschise de poporul său și de guvern. La final de octombrie 1920 și-a făcut intrarea triumfală în București. Prigonitul de până atunci, prizonierul de la Pângărați, de la Mânăstirea de la Bistrița, sinucigașul din amor, expediat cu un an înainte să facă ocolul lumii, a fost primit cu un alai deosebit, ca și cum s-ar fi înapoiat de la o mare bătălie pe care o câștigase” (Constantin Argetoianu, „Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri. Vol. VI”)

Urmează căsătoria și în scurt timp apare și cel care avea să devină regele Mihai I al României! Carol al II-lea se bucură iar de simpatie și susținere, dar blestemul lovește și tot ceea ce a construit se va nărui.

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Regele Carol al II-lea și Elena, soția sa

Nou-născutul trebuie să-i unească și mai mult, însă personalitatea lui Carol al II-lea nu poate fi schimbată. La mai puţin de un an mariajul lor se destramă și soțul alege să se distreze.

RENUNȚĂ IAR LA TRON ȘI FUGE CU ELENA LUPESCU

Nu trece mult și Carol al II-lea renunță la tron, aruncând țara într-un alt scandal. Impulsivitatea specifică avea să-și spună iar cuvântul... Pleacă la Paris cu Elena Lupescu și de acolo trimite scrisoarea de abdicare, lucru petrecut inițial și în perioada în care țara era în război, dar iubirea pentru Zizi Lambrino era mai presus.

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Regele Carol al II-lea și Elena Lupescu

În timp ce Carol al II-lea trăiește alături de amanta evreică o intensă poveste de iubire, regina Maria și fosta soție a, principesa Elena, privesc totul cu desnădejde.

„Sitta (apelativul principesei Elena) a venit la mine și...Carol a repetat prima lui dezertare. Carol nu se mai întoarce! Cu sânge rece și fără sentimente, el scrie mamei lui și soției sale că abandonează totul, că este neînțeles, judecat greșit, desconsiderat și, ca atare, s-a hotărât să renunțe la tot și să dispară. Sitta și cu mine am fost îngrozitor de neliniștite în ultimul timp. Noi știam că este în mâinile unei femei rele, pe care noi toți o cunoșteam. Marea noastră neliniște nu era împărtășită de nimeni.” (Regina Maria, „Însemnări zilnice”)

Zadarnic au încercat cele două să-l întoarcă acasă, căci Carol al II-lea a fost de neînduplecat. Totuși, intențiile lui se schimbă atunci când, printr-un plan bine pus la punct, câștigă simpatizanți și ajunge pe tronul țării, în 1930. A avut grijă să își îndepărteze cu forța mama de viață politică și să-i strice imaginea. Regina Maria suferă cumplit de ceea ce se întâmplă. Carol promite că amanta nu va reveni în țară, dar nu trece mult și lucrul acesta se produce.

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Regele Carol al II-lea și fiul său, Mihai

Carol al II-lea o ascunde la Sinaia timp de câteva luni, apoi adevărul se află. Pentru minciună, regele pierde susținerea partidului care avea încredere în el. Țara era în criză economică și oamenii sperau ca regele să facă schimbări în bine. Pare să capete simpatie și susținere în plan politic.

DIN NOU, CAROL AL II-LEA STRICĂ TOT CEEA CE CONSTRUISE

Conduce țara timp de zece ani, până în 1940, când țara se confruntă cu o situație dificilă: URSS cere cedarea Basarabiei și nordul Bucovinei. Este momentul care are să-l coste din nou pe Carol al II-lea popularitatea. Tot ceea ce construise și făcuse bun s-a spulberat imediat, iar Carol a rămas singur, nesusținut de armată sau lideri politici. Din nou, ceea ce construise anulase cu un singur gest.

Carol al II-lea, regele închis la mănăstire ca să uite de iubire! Ce blestem l-a urmărit toată viața

Regele Carol al II-lea, portret

EXILUL ȘI SFÂRȘITUL

Nu mai trece mult și Carol al II-lea semnează actul de trecere a coroanei către fiul său (Mihai) și pleacă din țară cu Elena Lupescu. A rămas în exil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada postebelică. Au încercat atunci niște legionari să tragă în tren, dar Carol al II-lea și Elena trec granița cu bine, culcați pe podeaua vagonului.

Încearcă în perioada de exil să revină în țară și dorește chiar și recuperarea tronului, dar nu primește sprijin. Se căsătorește cu Elena Lupescu și trăiește în Portugalia. Călătorește, colecționează timbre și merge la evenimente mondene. Moare pe 4 aprilie 1954, la 59 de ani.

Carol al II-lea a fost toată viața urmărit parcă de blestemul de a construi pentru ca apoi să distrugă. A renunțat la tron și a fugit, a venit înapoi și a luptat să câștige inimile tuturor, doar pentru a repeta greșelile trecutului...

Surse: wikipedia.ro, adevarul.ro, historia.ro

Recomandari