Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Regele Mihai a dat Bacalaureatul în 1940, la Palatul Regal, în Sala Tronului. Tatăl lui a asistat la probele orale pentru a se asigura că fiul său nu este favorizat. Liceanul a fost notat cu 9,50!

MS Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena, principesă a Greciei, a iubit sportul încă din copilărie, dar s-a preocupat serios și de învățătură. Crescut cu guvernante, educat inițial cu ajutorul unor profesori care veneau la palat pentru a-i preda, cursant al unei instituții de învățământ cu profil militar,  Regele Mihai a ajuns, după studiile liceale - terminate la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” din București -  în fața ”examenului maturității”.

MS Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena, principesă a Greciei, a iubit sportul încă din copilărie, dar s-a preocupat serios și de învățătură. Crescut cu guvernante, educat inițial cu ajutorul unor profesori care veneau la palat pentru a-i preda, cursant al unei instituții de învățământ cu profil militar, Regele Mihai a ajuns, după studiile liceale - terminate la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” din București - în fața ”examenului maturității”.

CITEȘTE ȘI: Cum arăta o diplomă de bacalaureat din 1932, eliberată de Ministrul Instrucțiunii! Nota finală era dată, astfel încât absolventul „să se poată bucura de toate drepturile acordate de legile în vigoare!"

A făcut primul liceu militar din țară

Fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena a învățat la primul liceu militar din țară, adăpostit de Mănăstirea „Dealul” din București, fondat în 1912 de Nicolae Filipescu, cel care a dat și numele instituției de învățământ. Din 25 octombrie 1930, conform tradiţiei monarhice, regele Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai, fiul său şi Voievod de Alba-Iulia, în evidenţa liceului, pe când fiul împlinise nouă ani. Fruntaș la carte și pasionat de mișcare și șah, Mihai s-a acomodat repede, integrându-se foarte bine în colectiv.

Și cum pentru orice adolescent de pretutindeni, indiferent dacă este de viță nobilă sa nu, un examen este până la urmă o mare încercare, nici vlăstarul regal nu a scăpat de emoții. Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba, a dat bacalaureatul în 1940, la Palatul Regal, în Sala Tronului.

Tatăl lui a asistat la probele orale pentru a se asigura că fiul său nu este favorizat în niciun fel de profesori.

Părinții l-au încurajat să învețe și să citească

Regina-mamă Elena şi Re­­g­ele Carol al II-lea și-au îndrumat mereu fiul către învățătură, conștienți de faptul că într-o zi, Mihai va ajunge din nou rege, după ce, la numai șase anișori, în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, fusese încoronat. Minor fiind, atribuțiile regale i-au revenit tatălui său, iar fiul a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia.

Iar truda lor le-a fost răsplătită cu vârf și îndesat, căci viitorul rege Mihai a prins drag de școală. Dovadă stau notele mari pe care le avea în catalog, dragostea pentru literatură și științele exacte. Și, în mod previzibil, și la examenul maturității s-a descurcat excelent.

Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba Iulia, a luat nota 9,50 la Bacalaureat

Examenul maturității a durat patru zile. Voievodul de Alba a susţinut trei probe scrise la română, matematică şi franceză, precum și câteva examene orale, sub atenta supraveghere a tatălui său. De o corectitudine ieșită din comun, Regele Carol al II-lea voia să se asigure că moştenitorul tronului nu va fi avantajat pe nedrept de vreun profesor.

„Între 24-27 iunie 1940, în Sala Tronului, s-a desfăşurat proba orală a Marelui Voievod şi a încă trei colegi. A fost Comisia profesorală, dar şi Regele Carol al II-lea, pentru că era vorba de educaţia viitorului monarh”, a declarat istoricul Diana Mandache, citat de o televiziune.

Majestatea sa este considerat un promotor al educației, fiiun un elev exemplar, care s-a distins datorită rezultatelor de excepție și a conduitei ireproșabile.

„Majestatea Să Regele Mihai ne poate servi oricând drept model de bună-creștere, de eleganță și de înțelepciune, de tărie în credința și de loialitate față de cei pe care s-a născut să-i conducă și să-i slujească. Regele nostru este și rezultatul unei formule originale de educație, a cărei poveste o veți cîți în continuare. Toți Regii și toate Reginele României au avut parte de o educație aleasă, dar în cazul Regelui Mihai metodă s-a aflat la intersecția educației primate în particular cu aceea oferită de școlile publice. Principele Moștenitor Mihai a avut, astfel, posibilitatea de a primi o educație de o calitate specială, dar și de a intră în contact cu țara și cu oamenii ei”, opinează istoricul Filip-Lucian Iorga, citat de historia.ro.

În plus, Regele Mihai le-a insuflat dragostea de învățătură și fiicelor lui.

Surse: Diana Mandache, „Regele Mihai. Album istoric”, Editura Litera, București, 2013, Historia.ro, adevărul.ro,

Fanatik.ro

Șoferul vitezoman din Botoșani a transmis Live, pe Facebook, momentul impactului devastator...

Observator Antena 1

Accident grav la Botoșani, un șofer vitezoman a spulberat două mașini în timp ce era Live,...

Observator Antena 1

"Florin Zamfirescu A MURIT!" Stirea care a socat Romania a avut o reactie imediata! " Va...

Spynews.ro

FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut...

Spynews.ro

Ce s-a întâmplat cu unul dintre cei doi medici chinezi care şi-au schimbat culoarea după ce...

AntenaSport

Experienţă şocantă pentru doi români. Zeci de zile s-au luptat cu coronavirusul într-un...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

1 IUNIE | Uite cum arătau 25 de artiști în copilărie!

Zu TV

CINCI artiste de la noi care au scris piese pentru copiii lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Cea mai bună rețetă de salată de fructe. De la căpșuni, pepene și struguri la fructe exotice

Playtech.ro

Horoscop, miercuri, 3 iunie 2020. Zodia cu noroc la bani! Atenție la obstacolele care apar în cale

Playtech.ro

BOMBA pregătită de Becali! “Gratis îl iau!”. Fotbalistul din naţionala României, la...

Telekomsport.ro

Veste bună pentru cei cu centrale termice de apartament! Se întâmplă de la 1 iulie. Au...

Capital.ro

Cum arată, la 17 ani, fiul cel mare al lui Ștefan Bănică Jr. Este o frumusețe rară! FOTO

Impact

S-a lăsat sedusă de un bărbat, dar adolescenta din Galați avea să trăiască un adevărat...

Antena3.ro

Efectul neștiut al bicarbonatului. Nimeni nu a știut că poate face astfel de minuni

Voxbiz.ro

Ce inseamna, de fapt, fiecare punct din Cartea de Identitate a masinii tale

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro