Live acumBaieti de oras
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la munca

Regele Mihai a dat Bacalaureatul în 1940, la Palatul Regal, în Sala Tronului. Tatăl lui a asistat la probele orale pentru a se asigura că fiul său nu este favorizat. Liceanul a fost notat cu 9,50!

MS Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena, principesă a Greciei, a iubit sportul încă din copilărie, dar s-a preocupat serios și de învățătură. Crescut cu guvernante, educat inițial cu ajutorul unor profesori care veneau la palat pentru a-i preda, cursant al unei instituții de învățământ cu profil militar,  Regele Mihai a ajuns, după studiile liceale - terminate la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” din București -  în fața ”examenului maturității”.

MS Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena, principesă a Greciei, a iubit sportul încă din copilărie, dar s-a preocupat serios și de învățătură. Crescut cu guvernante, educat inițial cu ajutorul unor profesori care veneau la palat pentru a-i preda, cursant al unei instituții de învățământ cu profil militar, Regele Mihai a ajuns, după studiile liceale - terminate la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” din București - în fața ”examenului maturității”.

CITEȘTE ȘI: Cum arăta o diplomă de bacalaureat din 1932, eliberată de Ministrul Instrucțiunii! Nota finală era dată, astfel încât absolventul „să se poată bucura de toate drepturile acordate de legile în vigoare!"

A făcut primul liceu militar din țară

Fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena a învățat la primul liceu militar din țară, adăpostit de Mănăstirea „Dealul” din București, fondat în 1912 de Nicolae Filipescu, cel care a dat și numele instituției de învățământ. Din 25 octombrie 1930, conform tradiţiei monarhice, regele Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai, fiul său şi Voievod de Alba-Iulia, în evidenţa liceului, pe când fiul împlinise nouă ani. Fruntaș la carte și pasionat de mișcare și șah, Mihai s-a acomodat repede, integrându-se foarte bine în colectiv.

Și cum pentru orice adolescent de pretutindeni, indiferent dacă este de viță nobilă sa nu, un examen este până la urmă o mare încercare, nici vlăstarul regal nu a scăpat de emoții. Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba, a dat bacalaureatul în 1940, la Palatul Regal, în Sala Tronului.

Tatăl lui a asistat la probele orale pentru a se asigura că fiul său nu este favorizat în niciun fel de profesori.

Părinții l-au încurajat să învețe și să citească

Regina-mamă Elena şi Re­­g­ele Carol al II-lea și-au îndrumat mereu fiul către învățătură, conștienți de faptul că într-o zi, Mihai va ajunge din nou rege, după ce, la numai șase anișori, în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, fusese încoronat. Minor fiind, atribuțiile regale i-au revenit tatălui său, iar fiul a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia.

Iar truda lor le-a fost răsplătită cu vârf și îndesat, căci viitorul rege Mihai a prins drag de școală. Dovadă stau notele mari pe care le avea în catalog, dragostea pentru literatură și științele exacte. Și, în mod previzibil, și la examenul maturității s-a descurcat excelent.

Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba Iulia, a luat nota 9,50 la Bacalaureat

Examenul maturității a durat patru zile. Voievodul de Alba a susţinut trei probe scrise la română, matematică şi franceză, precum și câteva examene orale, sub atenta supraveghere a tatălui său. De o corectitudine ieșită din comun, Regele Carol al II-lea voia să se asigure că moştenitorul tronului nu va fi avantajat pe nedrept de vreun profesor.

„Între 24-27 iunie 1940, în Sala Tronului, s-a desfăşurat proba orală a Marelui Voievod şi a încă trei colegi. A fost Comisia profesorală, dar şi Regele Carol al II-lea, pentru că era vorba de educaţia viitorului monarh”, a declarat istoricul Diana Mandache, citat de o televiziune.

Majestatea sa este considerat un promotor al educației, fiiun un elev exemplar, care s-a distins datorită rezultatelor de excepție și a conduitei ireproșabile.

„Majestatea Să Regele Mihai ne poate servi oricând drept model de bună-creștere, de eleganță și de înțelepciune, de tărie în credința și de loialitate față de cei pe care s-a născut să-i conducă și să-i slujească. Regele nostru este și rezultatul unei formule originale de educație, a cărei poveste o veți cîți în continuare. Toți Regii și toate Reginele României au avut parte de o educație aleasă, dar în cazul Regelui Mihai metodă s-a aflat la intersecția educației primate în particular cu aceea oferită de școlile publice. Principele Moștenitor Mihai a avut, astfel, posibilitatea de a primi o educație de o calitate specială, dar și de a intră în contact cu țara și cu oamenii ei”, opinează istoricul Filip-Lucian Iorga, citat de historia.ro.

În plus, Regele Mihai le-a insuflat dragostea de învățătură și fiicelor lui.

Surse: Diana Mandache, „Regele Mihai. Album istoric”, Editura Litera, București, 2013, Historia.ro, adevărul.ro,