REGELE MIHAI a murit. A iubit sportul de mic copil: era pasionat de șah, echitație și schi: „Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile”

 
+14 click pentru
galerie

„Mens sana in corpore sano”/ ”Minte sănătoasă în corp sănătos”, celebra formulă lui Iuvenal pare să fi fost înțeleasă de Regele Mihai încă din fragedă pruncie. Fiul regelui Carol al II-lea și al reginei Elena, principesă a Greciei, a iubit sportul încă din copilărie, iar pasiunea pentru mișcare i-a fost insuflată de tatăl lui. 

Dovezi incontestabile ale afinității pentru sporturi ca echitația, schiul, fotbalul, ba chiar și kaiac canoe-ul sunt fotografiile care-l înfățișează pe Mihai practicându-le.

Tainele schiatului sau ale săniușului, deprinse la Sinaia și în Elveția

Fiecare vacanță  de iarnă constituia un bun prilej pentru vlăstarul regal să se dedice sporturilor de sezon, mai ales că și le petrecea în Sinaia sau Elveția.  Regina-mamă Elena şi Re­­g­ele Carol al II-lea au făcut eforturi pentru ca fiul lor să de­prin­dă "tainele" schiatului sau să­ni­u­şu­lui, în mijlocul unor peisaje montane idilice, pentru ca Mihai să ajungă să asocieze schiatul cu o reală plăcere.

Înscăunarea unui copil de cinci ani, în pantaloni scurți: "Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spui Majestate?”. Cum a fost văzut cel mai important eveniment din viața Regelui Mihai de presa străină

Iar truda lor le-a fost răsplătită cu vârf și îndesat, căci  viitorul rege Mihai a prins drag de sport. De exemplu, de o valoare incontestabilă sunt secvențele din perioada 1930-1932, care fac subiectul unei Cinecronici Jurnal Fox, în care moștenitorul tronului României este surprins în timpul lecțiilor de schi, absorbit de un abe­ce­da­r al schiatului împreună cu monitorul de schi, sub privirea atentă și minuțioasă a tatălui, ba chiar participant la un Campionat Mondial de Schi.

Fascinația pentru schi, „moștenire de familie”

Structurat în cinci capitole ("Pregătiri", "Plecarea", "M.S. Regele", "Exerciţii" şi "La să­ni­uş"), documentarul ni-l înfăţişează pe adolescentul Mihai în ipostaza unui cursant plin de curaj și dorință de a învăța, îndeajuns de ambițios încât să nu să rateze porţile de sla­lom sau să intre direct în ele. Orice căzătură în zăpadă era, până la urmă, un pas înainte în descifrarea acestui sport nobil, dar și o continuare a unei tradiții de familie. 

"Dragă tată! Îţi scriu din Sinaia, unde de două zile mi-am stabilit re­şe­dinţa de vară, pentru ca în aerul tare al munţilor să mă odihnesc după arşiţa bu­cu­reşteană şi multele plictiseli. (...) Ne-am instalat deja de şase săp­tămâni la Sinaia şi ne bucurăm de aerul tare ce atrage numeroşi vizitatori, mai apro­piaţi sau mai îndepărtaţi. La ambele me­se ale zilei avem oaspeţi şi auzim vor­bindu-se 4-5 limbi. O dată pe săp­tămână avem o serată cu re­pre­zen­taţie teatrală. Sinaia a devenit acum unul din cele mai vizitate locuri din Orient şi trenurile aduc duminica până la 2.000 de persoane în paşnica noastră vale", îi scrie Carol I al României,  tatălui său în 1883, Karl Anton, prinț de Hohenzollern. Strănepotul său a moștenit fascinașia pentru peisajul idilic al Sinaei, acolo unde și-a petrecut o bună parte din ierni. 

În exil, Regele Mihai a dus o viață ce bate orice scenariu de film! A fost fermier, pilot, tâmplar și agent de bursă!

Nici șahul, fotbalul și kaiac canoe-ul nu au fost ignorate

Chiar dacă avea o adevărată afinitate pentru sporturile de iarnă, Regele Mihai nu a ignorat și alte activități recreative. Șahul era pentru el un adevărat sport recreativ, pe litoral se simțea un copil liber, care poate să se joace în voie, iar echitația nu îi era străină.

"Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile inteligente. Să-l vedeţi pe Mihai I, călărind un superb ponney şi parcurgând ţărmul între apă și uscat, în amurg. Apropierea militarilor îl încântă. Exerciţiile studenţeşti (ale elevilor Oficiului Naţional de Educaţie Fizică) îl preocupă îndeosebi. L’am văzut în mijlocul cercetaşilor, modest îmbrăcat ca un oarecare fiu de burghez, cu pălăria albă de dock, cu picioruşele prinse în sandale. 

O curiozitate specifică copiilor inteligenţi se putea observa la micul suveran prin cercetarea acumulatorului de electricitate instalat în tabără. Privea cu luare aminte şi aştepta explicaţiile mamei sale. Între nisipul încins de soare şi între valurile jucăuşe, regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia care îi este atât de dragă”,menționează „Realitatea Ilustrată” din 11 august 1928.

Căsătoriți 68 de ani. Ea s-a dus prima! Iubirea Anei l-a făcut uman pe Regele Mihai: ”l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Cu mine a aflat că se stă la coadă la magazin”

În plus, nici ciclismul nu i-a fost străin, fiind deschis și la alte activități sportive. Dincolo de orice fotografie sau detaliu, Regele Mihai I a fost, dincolo de orice obligație regală, un om care a conștientizat că mișcarea înseamnă sănătate, iar sportul e o „cheie sigură” spre integrarea într-un colectiv și deprinderea unei discipline și a unui spirit de echipă.

Surse: Realitatea Ilustrată/ Jurnalul Național/ British Pathe

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe