Live acumObservator 06
Prime Time 20:30X Factor

În exil, Regele Mihai a dus o viață ce bate orice scenariu de film! A fost fermier, pilot, tâmplar și agent de bursă!

Era 30 decembrie 1947 atunci când Regele Mihai a abdicat și a fost nevoit să plece în exil. Și viața lui din exil bate orice scenariu de film.

Era 30 decembrie 1947 atunci când Regele Mihai a abdicat și a fost nevoit să plece în exil. Și viața lui din exil bate orice scenariu de film.

Departe de palat, acesta a fost nevoit să ducă o viață de om obișnuit, departe de spectaculosul de la palat. Totuși, Regele a nu a dus o viață anostă.

Plecarea din țară

Mihai I semnează actul de abdicare de față cu Petru Groza și Gheorghe Ghiorghiu-Dej. El și mama sa, Regina Elena, au fost conduși apoi afară din Palatul Sinaia. Nu li s-a permis să ia nimic de valoare. Ba mai mult, chiar și fructele domniilor sale au fost tăiaie cu cuțitul, ca toată lumea se să asigure că nu ascund bijuterii sau bani înăuntru.

Înscăunarea unui copil de cinci ani, în pantaloni scurți: "Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spui Majestate?”. Cum a fost văzut cel mai important eveniment din viața Regelui Mihai de presa străină

Departe de casă și de România, Regele Mihai a fost nevoit să înceapă o viață de la zero. A fost fermier, pilot, tâmplar și chiar broker la bursa de pe Wall Street.

În 1948 se căsătorește cu principesa Ana de Bourbon-Parma, în Grecia. S-au mutat în Anglia unde, ajutați de un cuplu britanic, au reușit să își facă un rost.

Cum a aflat fostul suveran despre Revoluţia din 1989: "Eram la curent cu toate noutăţile, dar şi îngrijorat pentru modul barbar în care autorităţile acţionau"

Un Rege la fermă

Pentru a-și câștiga traiul, Regele și Regina au pus bazele unei ferme de găini și gâște. Tot aici s-a născut și atelierul de tâmplărie al lui Mihai. Vindeau ouă la piață și se ajutau, la bine și la rău.

Tot în exil s-au născut și principesele. Și au fost o mare familie fericită, dar nelipsită de micile griji ale vieții.

Regele Mihai se angajează ca pilot

În 1956, familia se mută în Elveția unde Regele Mihai ajunge mai aproape de una dintre pasiunile sale: zborul. Se angajează la o companie aeriană, unde face zboruri pentru verificarea instrumentelor de pilotaj.

Afacerist și pasionat de tehnică

Doi ani mai târziu, compania se închide. Nevoit din nou să găsească ceva de făcut, Regele decide să înființeze o companie electronică și de mecanisme automate („Metravel”), producătoare de elemente pentru căi ferate și sisteme de alarmă. Totul a mers bine, până în 1964, când presiunea concurenței duce la închiderea afacerii.

Broker la Bursa din Wall Street

Ambițios din fire, Regele leacă în Statele Unite și devine broker la Bursa din Wall Street. Cursul dura un an și jumătate, dar el l-a făcut în doar trei luni. Nu a fost o meserie pe placul său, dar spune că nu a avut încotro.

Căsătoriți 68 de ani. Ea s-a dus prima! Iubirea Anei l-a făcut uman pe Regele Mihai: ”l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Cu mine a aflat că se stă la coadă la magazin”

Regina Ana, între timp, vindea flori artificiale la New York.

Totuși, indiferent pe unde l-a purtat viața și în ce împrejurări l-a pus, Regele Mihai a rămas mereu la fel de ambițios, purtându-și destinul cu o demnitate specifică capetelor încoronate.

La trei ani de la căderea comunismului, Regelui Mihai i se permite să se întoarcă în țară, unde este întâmpinat de mai bine de un milion de oameni.Totuși, abia în 1997 România îi oferă acestuia iar cetățenie și permisiunea de-a vizita oricând țara.

Recomandari