Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Rochia de mireasă, de la albastru deschis și roșu intens, la alb! Cum au ajuns femeile care se căsătoresc să îmbrace creații vestimentare în culoarea purității

Cu trenă de cinci metri sau de șapte? Model A-line sau de prințesă? Orice femeie visează, fără doar și poate, la momentul în care se va căsători și, implicit, la rochia pe care o va purta în ziua cea mare.

Cu trenă de cinci metri sau de șapte? Model A-line sau de prințesă? Orice femeie visează, fără doar și poate, la momentul în care se va căsători și, implicit, la rochia pe care o va purta în ziua cea mare. Indiferent de modelul ales, însă, creația vestimentară este albă, însă această tradiție nu dăinuie din cele mai vechi timpuri.


În ciuda faptului că în ziua de astăzi femeile care se căsătoresc aleg să poarte rochii albe sau tonuri de alb, în urmă cu mai bine de 100 de ani, femeile se căsătoreau în rochii de culoare albastru deschis, întrucât era asociat cu Sfânta Fecioară și, mai mult de atât, reprezenta un simbol al purității, al fidelității și al iubirii eterne. Ba mai mult, miresele care se îmbrăcau în albastru deschis credeu că viitorul soţ va fi întotdeauna sincer cu ea. Această tradiție și în ziua de astăzi, întrucât mireasa alege să poarte un obiect de această culoare, ca să-i aducă noroc.

Dacă în ziua de astăzi o femeie care se căsătorește ar alege să poarte o rochie roșie ar fi, cu siguranță, considerată nonconformistă. În Evul Mediu, însă, când familia mirelui alegea rochia de mireasă, aceasta era, de cele mai multe ori roșie. Confecționată din pânză sau catifea, pe care erau cusute accesorii decorative, rochia de mireasă era pusă în valoare și de coronița în formă de turn, de care era fixat din voal din mătase până la podea.

În secolul al XVII-lea, însă, se punea mult accent pe gulerul rochiei de mireasă și pe culorile roz și coral, rochii care puteau fi purtate de către mireasă și la diverse evenimente de după nuntă.

Actrița Grace Kelly, devenită mai târziu Grace de Monaco prin căsătoria cu Prinţul Rainier III de Monaco, a purtat la nunta sa o rochie din tafta roz-palid cu dantelă de mătase de culoare crem și mănuși albe. Era o rochie cu guler înalt, cu mâneci lungi și fustă cloșată, croită din 8 metri de tafta, 30 de metri de tul din mătase și dantelă veche de 125 de ani.

Cum au ajuns femeile să poarte rochie albă

Rochia albă de mireasă, așa cum o știm în zilele noastre, a fost lansată de către Regina Victoria a Angliei. Conformlui Karlsey McIntyre, moda rochiei albe a fost impusă atunci când Regina Victoria s-a căsătorit cu vărul ei, Albert de Saxa-Coburg, în 1840.

Deși în acea perioadă erau în tendințe rochiile roșii, Regina Victoria a ales să poarte o tochie de mireasă albă, pentru a scoate în evidență acea dantelă care era în pericol de dispariție, din cauza celei fabricate de mașinării. Creată în Spitalfields din satin și impodobită cu dantelă Honiton, fabricată manual, această rochie a stabilit o nouă tradiție, nu numai pentru regalitățile viitoare, dar și pentru toate miresele care au urmat.

De asemenea, printre femeile care au impresionat cu rochiile lor de mireasă a fost și Prințesa Diana. La nunta sa cu prinţul Charles, din 1981, ea ales să poarte o creație vestimentară ce a fost realizată de David şi Elizabeth Emanuel. Rochia a fost brodată cu 10.000 de perle, iar trena sa a avut 8 metri.

Sursă: wikipedia.org, historia.ro, adevărul.ro