Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Sacrificiul

A ajuns, din întâmplare, prima femeie neurochirurg din lume! A locuit în spital șapte ani și a operat până în 1990. Ea a fost Sofia Ionescu

Prima femeie din lume care a operat un pacient pe creier a fost o româncă! Sofia Ionescu nu a știut altceva decât să facă bine. Încă din anii de studenție, mentorul ei știa că puștoiac avea stofă de neurochirug. S-a căsătorit și s-a mutat în spital, cu soțul ei. A fost de gardă, în continuu, timp de șapte ani. A operat până în 1990, când o cataractă i-a luat vederea.

Prima femeie din lume care a operat un pacient pe creier a fost o româncă! Sofia Ionescu nu a știut altceva decât să facă bine. Încă din anii de studenție, mentorul ei știa că puștoiaca avea stofă de neurochirug. S-a căsătorit și s-a mutat în spital, cu soțul ei. A fost de gardă, în continuu, timp de șapte ani. A operat până în 1990, când o cataractă i-a luat vederea.

În Fălticeni, în familia casierului BNR, Constantin Ogrezeanu, se năștea o fetiță. Sofia a venit pe lume în 1920. N-a stat mult în orașul natal, pornind spre București când a venit momentul să se înscrie la liceu. A mers la Școala de Fete „Marica Brâncoveanu” și apoi s-a înscris la Facultatea de Medicină.

Îngrijea răniții de pe front

Sofia Ionescu avea 16 când a hotărât că voia să devină medic. Tatăl e nu a fost deloc mulțumit de calea aleasă de fiica sa și a făcut to ce a putut pentru a o descuraja. A funcționat atât de bine, încât, în anul 1939, tânăra devenea studentă cu acte în regulă!

La cursuri, Sofia a avut norocul de a-i avea profesori pe marii Francisc Reiner, George Emil Palade, Alfred Rusescu și Ionescu Sinești.

Anii ei de studenție au coincis cu cel de-al Doilea Război Mondial. Vacanțele și le petrecea îngrijind soldații răniți ce ajungeau în spitalele din Fălticeni. În 1943, un post de intern la serviciul de neurochirurgie al Spitalului numărul 9 o aducea în București.

La scurt timp, Sofia Ionescu s-a alăturat echipei de neurochirurgi condusă de profesorul Dimitrie Bagdasar, tatăl neurochirurgiei românești. Alături de acesta, mai făceau parte medicii Constantin Arseni și Ionel Ionescu, viitorul soț al Sofiei.

Profesorul Dimitrie Bagdasar a fost cel care a format prima femeie neurochirurg din lume.

La doar un an după ce s-a alăturat echipei, Sofia Ionescu ajungea să facă prima operație pe creier. Profesorul Bagdasar avea o rană la deget, așa că a predat bisturiul uceniei sale. Pacientul, un băiețel de nouă ani venit la spital în comă a fost primul pacient al primei femei neurochirurg din lume.

După această intervenție, profesorul Dimitrie Bagdasar a înțeles că Sofia Ionescu era făcută pentru neurochirurgie.

A locuit șapte ani în spital

În 1945, după terminarea facultății, Sofia Ionescu și noul ei soț, Ionel Ionescu, se mută în spital. Timp de șapte ani, cei doi au asigurat garda permanentă. Nu au știut ce înseamnă un concediu de odihnă mai bine de 15 ani.

„Copiii mei n-au avut mamă. Eu eram mereu obosită, munceam la policlinică cu plata de două ori pe săptămână, ca să-mi suplimentez veniturile. Pot să jur că n-am cerut niciodată bani. Nu spun că n-am primit de la unii, dar n-am condiţionat niciodată operaţiile. Noaptea mă trezeam la 2 şi până la patru îmi scriam lucrările ştiintifice”, a declarat Sofia Ionescu într-un interviu cu puţin timp înainte să moară.

Francezii au pus-o să le arate mâinile. Nu au crezut că este neurochirurg!

În 1970, Sofia Ionescu își însoțea o pacientă, membru al Ambasadei Franței, la Paris și Lyon. Medicii de acolo nu au crezut că rmânca este neurochirug și au pus-o să le arate mâinile, pentru a verifica dacă Sofia avea bătătura pe degetul inelar, specifică tuturor neurochirurgilor.

O cataractă a furat-o din sala de operație

Sofia Ionescu a avut o carieră strălucitoare. Românca a operat până în 1990, când o cataractă a obligat-o să se pensioneze. Sub bisturiul ei au ajuns soțul Mariei Tănase, soția lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și una dintre soțiile șeicului Zaed- Bin, sultan al Nohaian din Abu-Dhabi.

De-a lungul carierei, a primit mai mult premii și distincții decât are răbdare un cititor să parcurgă. A fost profesor universitar, membru al Societății Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. Sofia Ionescu a fost declarată medic erou de Organizația Mondială a Sănătății, a primit „Semnul de Distincție” al Crucii Roșii, insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară”, medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”, medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”, Diploma de Onoare a ANFDUR pentru merite de excepție, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” și Diploma de Onoare a Confederației Naționale a Femeilor din România.

„Îmi pare rău ca nu mi-am găsit timp să-mi scriu memoriile. Aş fi putut să spun tinerilor neurochirurgi cum am făcut meseria asta. Aş fi putut să descriu tehnici inedite, folosite ad-hoc în situaţii imprevizibile şi nenumărate întâmplări cu rezultate fericite. Pentru că munca mea din aceşti 47 de ani ar fi încăput foarte bine în două vieţi. Aş fi avut ce să le spun”, mărturisea Sofia Ionescu.

Prima femeie neurochirurg din lume s-a stins din viață în anul 2008, la 88 de ani. Sofia Ionescu este înmormântată la Cimitirul Bellu din București.

Surse: rofacts.ro, adevarul.ro, wikipedia