Live acumFilm: Alice in Tara Oglinzilor (SUA 2016)
Prime Time 20:00Film: Parker

Române, hai să ținem minte data asta, da? 18 septembrie 1911. Lansarea primului nostru film, ”AMOR FATAL”, cu Lucia Sturdza și Tony Bulandra

În vara lui 1911, actorul Grigore Brezeanu, fiul marelui artist Ion Iancu Brezeanu, are numai 20 de ani, dar e hotărât să facă primul film românesc. Vorbește cu Lucia Sturza Bulandra, Doamna teatrului de la noi, cu Tony Bulandra, viitorul ei soț, face rost de peliculă și de operator de imagine de la celebra firmă ”Pathe” și trage ”AMOR FATAL”, întâia noastră peliculă de ficțiune, plecată la drum pe un 18.09.1911. Adică acum 106 ani.

În vara lui 1911 actorul Grigore Brezeanu, fiul marelui artist Ion Iancu Brezeanu, are numai 20 de ani, dar e hotărât să facă primul film românesc. Vorbește cu Lucia Sturdza Bulandra, Doamna teatrului de la noi, cu Tony Bulandra, viitorul ei soț, face rost de peliculă și de operator de imagine de la celebra firmă ”Pathe” și trage ”AMOR FATAL”, întâia noastră peliculă de ficțiune, plecată la drum pe un 18.09.1911. Adică acum 106 ani.

În vara lui 1911 actorul Grigore Brezeanu are 20 de ani. E fiul marelui artist Ion Iancu Brezeanu, unul dintre primi ”titani” ce a urcat pe o scenă de la noi. A jucat în câteva piese de teatru, dar vrea ceva mai mult. Dorește să ”regizeze” întâiul film românesc. Sigur, atunci, înainte de Marea Unire, nimeni nu știe cu ce se mânâncă așa ceva, vorbim de un regizor ”avant la lettre”, dar important că omul pune suflet și că se ocupă de tot.

Are scenariul - ”Un amor fatal”, piesa lui Marc Fournier, care juca, deja, pe scena ”Naționalului” bucureștean. Stabilește locațiile - drama sentimentală urmând a se produce prin câteva restaurante din Capitală. Adaptează nițeluș textul, apoi vorbește cu actorii - Lucia Sturdza Bulandra și Tony Bulandra. Vedetele nu-s luate, se vor căsători anul viitor, pe 5 aprilie 1912, dar între ei există chimie, ceea ce face și mai ușoară filmarea.

Doamna Lucia Sturdza Bulandra

”Grigoraș” merge de vorbește cu cei de la ”Pathe”, companie ce acceptă să doneze pelicula și să deplaseze un operator, pe Victor De Bon. Se lucrează două săptămâni, se developează și se montează în atelierul de pe strada ”Carol”, la numărul 6, se fac ”anunciurile” și, pe 18 septembrie 1911, are loc premiera întâiului nostru film, ”AMOR FATAL”.

Unde ne situăm?

Oficial, cinematorgraful plecase la drum pe 28 decembrie 1895, în Franța, născut de către frații Lumiere. Primele filme apăruseră între 1903-1905, dar durau puțin, cât o rolă. Întâia peliculă multi-rolă, ”The Story of Kelly Gang”, rulase în 1906, în Australia, iar în 1908 în Statele Unite se înregistrau 10.000 de săli de cinematograf. La noi, primele filme se ”dăduseră”, după expresia vremii, pe 4 iunie 1896, dar o sală de cinema, în adevăratul sens al cuvântului, se construise, în București, pe strada ”Doamnei, purta numele ”Volta” și fusese inagurată în 1909.

În Sala ”Pathe” a ”Hotel de France” vine multă lume bună pentru ”AMOR FATAL”. Preț de opt zile spectatorii se calcă, efectiv, în picioare. Presa vremii face și un fel de ”minicronică”. "Unii dintre cei mai buni actori ai noștri au jucat pentru cinematograf și un film în care ei figurează și se reprezintă. Au întotdeauna succes când apar pe scenă - dar nu tot așa se întâmplă și când e vorba de performanța lor cinematografică. Actorii fac, în jocul lor, diferite mișcări în raport cu aparatul de filmat, așa că sunt fie prea mari, fie prea mici"...("L'Independence Roumaine 7/20 octombrie 1911). Pelicula pleacă, apoi, în sala ”Apollo”.

Tony Bulandra, născut în târgul Târgoviștei

Din păcate, filmul se pierde. ”Grigoraș” se stinge la doar 28 de ani, la Cluj, la finele Primului Război Mondial. Lucia Sturdza Bulandra devine profesoară pentru multe generații de actori - George Calboreanu, Radu Beligan, Victor Rebengiuc. Moare în 1961. Din 1912 este căsătorită cu Tony Bulandra, decedat în 1943. Nicolae Neamțu - Ottonel, și el actor în ”Amor Fatal”, joacă din 1911 până în...1973. Decedează cu patru ani înainte de a împlini un secol de viață, în 1982.

Recomandari