Live acumFilm: Anastasia
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Române, și tu treci zilnic pe lângă Biserica Stavropoleos din Centru Vechi! Te-ai gândit de ce bat clopotele ca un cântec de jale! Un tată și-a plâns fiica moartă, iar lacrimile lui s-au amestecat cu metalul topit

Dacă pașii ți s-au pierdut prin Centrul Istoric al Capitalei, este imposibil să nu observat o bijuterie arhitecturală aparte, construită în anul 1724 în stilul brâncovenesc prin stăruinţa arhiereului Ioanichie Stavropoleos, un boier venit de prin părțile Greciei care a îmbrăcat la vârsta bătrâneții haina monahală. 

Dacă pașii ți s-au pierdut prin Centrul Istoric al Capitalei, este imposibil să nu observat o bijuterie arhitecturală aparte, construită în anul 1724 în stilul brâncovenesc (elemente definitorii - ancadramentul ferestrelor cu motive florale și brâul) prin stăruinţa arhiereului Ioanichie Stavropoleos, un boier venit de prin părțile Greciei care a îmbrăcat la vârsta bătrâneții haina monahală.


Durerea unui tată, transpusă în bătaia clopotelor

Pământul pe care a fost ridicat lăcașul de cult, precum și un han cu același nume, a fost cumpărat de Ioanichie de la jupâneasa Despa, iar clopotnița a fost dăruiă mănăstirii un an mai târziu, de către domnița Maria, fiica logofătului Radu Greceanu.

De altfel, întreaga strada Stavropoleos din Centrul Vechi al Bucureștiului și-a primit numele de la biserica de pe aceasta stradă, nume care deriva din grecescul "stauropolis" ce se traduce prin "Oraşul Crucii".

Dacă ai stat să asculți clopotele, e posibil să fi remarcat că ele sună ca un cântec de jale. Nu e doar o impresie, căci boierul Clococeanu, unul dintre moştenitorii lui Stavropoleos, și-a plâns unica fiică, Ileana, care s-a aruncat în heleșteul de la via Târca, dinspre Dudeşti-Cioplea.

„Speriat de acest tragic avertisment de dincolo de mormânt, boierul Clococeanu s'a cuminţit şi din marea lui avere a comandat la un vestit clopotar trei clopote mici de aramă iar când a fost gata de turnat, nefericitul boier a lăsat în metalul topit să curgă lacrimi din ochii lui îndureraţi, ca să sune bine a jale clopotele blestemului”, se arată în articolul “Biserica Stavropoleos - Legenda clopotelor”, semnat “I.”, din “Ilustraţiunea Română” .

Blestemul clopotelor, unul de moarte

Deşi a trecut prin lungi perioade în care a fost lăsată în paragină, toate elementele originale ale bisericii se păstrează până în prezent.

După doi ani de la terminarea lucrărilor de construcție, la 7 martie 1726, Ioanichie, ctitorul ei, este ridicat la rangul de mitropolit al Stavropolei de patriarhul Ieremia al Constantinopolului. Tot de atunci, mânăstirea pe care a construit-o a fost numită Stavropoleos, fiind susținută economic de către han — rânduiala era una frecventă în epocă. Aflat pe patul de moarte, mitropolitul și-a lăsat moștenirea nepoților, cu rugămintea să aibă grijă de biserică și să-i adauge o clopotniță cu clopte frumoase.

Boierul Clococeanu, unul dintre moştenitori, uitând de blestemul călugărilor, a cheltuit bani lăsați de Stavropoleos. Un mare necaz s-a lăsat asupra lui, căci singura lui fiică a murit. După dispariția ei, bărbatul a comandat trei clopote frumoase care poate fi ascultate și astăzi.

„Stavropoleos, a cărui piatră de mormânt cu litere chirilice se află astăzi în curtea bisericii ce-i poartă numele, venise la noi în ţară de mulţi ani, ajungând negustor bogat. Când a simţit că i se apropie sfârşitul a îmbrăcat rasa călugărească, şi a purces la clădirea acestei biserici, pentru care a adus pe cei mai buni meşteri zidari din ţară şi din străinătate. Din averea lăsată moştenire a lăsat cu blestem, ca nepoţii săi să îngrijească de biserică, şi să’i facă o clopotniţă cu clopote multe frumoase. Boierul Clococeanu, unul dintre moştenitori, uitând de blestemul călugărilor, s'a pus pe trai bun cu banii moşteniţi. Dar într'o bună zi, fiica lui cea mai mare, Ileana, s'a aruncat în helesteul de la via Târca, dinspre Dudeşti-Cioplea şi s'a înecat. Pasă-mi-te iubea Mira fără nădejde pe o beizadea, căreia nu-i păsa de ochii ei frumoşi”, se mai arată în sursa citată.

Unul dintre hramurile bisericii este cel al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, iar din 2008 funcţionează ca mânăstire de maici.

Surse: Agerpres, deieri-deazi.blogspot.com

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Prima declarație a lui Iohannis după scandalul cu Orban! Mesajul președintelui

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro