Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

S-a stins Eugene Cernan, cel care i-a văzut pe toți cei 3.842.873.611 de oameni din vremea sa. A jucat într-un film la care a tras NOUĂ ani!

Americanii au pierdut, pe 16 ianuarie, un erou. La 82 de ani, Eugene ”Gene” Cernan, ultimul om ce a atins suprafața Lunii, în 1972, s-a stins într-un spital din Houston. Cu rădăcini cehoslovace, el a fost unul dintre cei mai importanți piloți NASA din toate timpurile, participând la trei misiuni de anvergură. A respirat, în spațiu, 566 de ore și 15 minute, dintre care 73 de ore pe Satelitul Pământului

Americanii au pierdut, pe 16 ianuarie, un erou. La 82 de ani, Eugene ”Gene” Cernan, ultimul om care a atins suprafața Lunii, în 1972, s-a stins într-un spital din Houston. Cu rădăcini cehoslovace, a fost unul dintre cei mai importanți piloți NASA din toate timpurile, participând la trei misiuni de anvergură. A respirat, în spațiu, 566 de ore și 15 minute, dintre care 73 de ore pe Satelitul Pământului

E 17 decembrie 1972 când Eugene Cernan și Jack Schmitt părăsesc modulul lunar ”Challenger”. La sosire, fusese invers: ”Gene” coborâse primul, devenind a 11-a persoană ce atingea solul Satelitului Pământului, apoi Jack, a-12-a. Acum, pentru că Cernan era comandantul expediției, Schmitt suise întâi, urmat de Eugene. Concluzia: comandantul misiunii Apollo 17 devenea, astfel, ultima persoană - până în prezent - care atingea suprafața Lunii.

Cernan - fiul unor emigranți cu rădcini ceholsovace - fusese un membru de bază al NASA, pentru care zburase 13 ani: pilot pe Gemini IX, pilot pe modulul lunar al Apollo X și, apoi, comandant pe Apollo XVII, ultima ”excursie” făcută de americani pe Lună. La Apollo X survolase satelitul mai bine de 13 kilometri, fără, însă, a-l atinge. Apoi, peste două luni, ”parca” acolo, după 566 de ore și 15 minute în spațiu. Trebăluia pe Lună 73 de ore devenind, firesc, un erou printre americani.

După retragere, continua să rămână legat de NASA. Vreme de nouă ani filma la ”Ultimul om pe Lună”, un documentar de senzație lansat anul trecut. Lupta pentru continuarea zborurilor lunare și, de multe ori, avea divergențe cu președinții americani. Mai în glumă, mai în serios, râdea, spunând că la o clipire i-a văzut pe toți cei aproape patru miliarde de oameni de pe Pământ, atât cât număra Terra în 1972.

Eugene Cernan s-a stins pe 16 ianuarie, la 82 de ani, într-un spital din Houston. Fără el, numărul astronauților care au călcat pe Lună s-a redus la șase.

Recomandari