Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Scurtă istorie a igienei: despre săpun, „suratele” lui și toate câte a pătimit curățenia

Cu săpunul aliat, să deschidem robinetul istoriei și să lăsăm veacurile să curgă. Dintre toate invențiile imaginate de om, fanionul igienei a născut cele mai multe controverse și „nefăcute”, fie vreme de pace, război, ciumă sau coronavirus.

Femeie care se îmbăiază, Marea Britanie, cca.1900

Pinterest

Cu săpunul aliat, să deschidem robinetul istoriei și să lăsăm veacurile să curgă. Dintre toate lucrurile folositoare imaginate de om, fanionul igienei a născut cele mai multe controverse și „nefăcute”.

Săpunul, apa, igiena, machiajul ș.a.m.d. – de omisiune, proastă înțelegere sau stâlpul infamiei n-a scăpat niciuna.

Așadar, să amintim doar câteva din peripețiile nu-mereu-fericite ale celui mai brav soldat al civilizației, azi în vremuri de pandemie. Igiena.

Însăși legenda apariției săpunului e un bobârnac nu tocmai vesel în biografia igienei, căci e mână-n mână cu sacrificiul lunar a mii de animale. Pe Muntele Sapo, în Roma antică, animalele deveneau ofrande cu care romanii gâdilau bunăvoința zeilor.

Limpede că nu toate resturile se strângeau. În urma sacrificiului, la prima ploaie mai sănătoasă, seul și cenușa a ceea ce fuseseră cândva vaci, oi sau porci se scurgeau în Tibru.

Prin urmare, femeile care spălau rufăria cetății la marginea râului se bucurau de o spumă albicioasă și fadă, „cu prețul sângelui” iscată, strămoașa a ceea le ieșea bătrânilor noștri din ruralul săpun de casă.

La 1200 î.Hr., grecii se „cinsteau” cu un săpun... fără săpun, importat înainte vreme de la egipteni, care îl preluaseră la rândul lor de la sumerieni. Ce foloseau grecii era mai degrabă un clei compact din argilă, nisip, cenușă și ulei.

Ei, problema cu asemenea cărămizi curățitoare era că, pe termen lung, făceau mai mult rău decât bine. În telefonul fără fir al curățeniei, la greci ajunsese varianta dură a amestecului, care, folosită peste măsură, descuama pielea.

Unde mai punem că întregul maglavais zgrunțuros se rașcheta cu un strigil? Strigilul ăsta fiind un soi de briceag bont care răzuia murdăria, da' și vreo câteva straturi de piele.

Oricum, prin anul 27 î.Hr., nu se știe de ce, mediteraneenii se înstrăinează de bunele practici ale antichității. În vocabularul curățeniei corporale intră un cuvânt nou și neinspirat, unul care a rezistat mult și bine – până-n Evul Mediu.

Urina.

Romanii începutului de eră nouă își frecau asiduu hainele și trupurile cu buretele înmuiat în propriul lichid biologic, în speranța deșănțată că țoalele vor străluci, iar bolile corpului îi vor uita. Niciuna din cele două nu s-a întâmplat, firește.

Apoi, pe la 400 d.Hr., britanicii nu-și spălau dinții, fiindcă nu găsiseră încă cu ce. Se încercase cu cârpa în vin, cu frunzele frecate în mosc, cu cenușă de trandafir – nimic nu dădea rezultatele scontate.

Cum-necum, doar gura mai scăpa cu câte o gargară cu oțet și frunze de mentă, mai mult în zilele de sărbătoare. Una peste alta, situația cavității bucale ajunsese atât de tragică încât un ziar londonez de la 1100 recomanda gargara cu acid sulfuric.

În aproximativ aceeași perioadă, în piețele din Anglia își face apariția un săpun din grăsimi animale, dar lipsit de aromele de odinioară. Săpunul mirosea atât de urât încât cu greu puteai spune care britanic nu s-a spălat și care a folosit săpunul.

Din motive religioase, cu baia stăteam și mai prost. Cât să ne facem o idee: în 1549, când ducesei Julich a Germaniei i s-a dăruit un săpun adus din Orient – săpun delicat, ca pentru aristocrate –, musafirul a fost tras de urechi și poftit afară.

Cadorisitei, gestul i s-a părut de o mare obscenitate. Orice aluzie la corp, mai cu seamă îmbăierea, era privită drept vulgară. Că e păcat să-ți faci baie credeau majoritatea europenilor din Occident și centrul Europei medievale. Și se purtau în consecință.

Elisabeta I a Angliei, de pildă, nu se spăla decât o dată pe lună. De machiat se machia în fiecare zi, dar fără să îndepărteze vreodată machiajul. Stratul de pudră de azi se așeza peste cel de ieri, sub care „respira” cel de alaltăieri – înspre finalul vieții, chipul reginei se cangrenase.

Casele se supuneau și ele acelorași reguli pestilențiale. Europenii nu spălau podelele cu anii, arareori aeriseau încăperile, nu-și schimbau hainele cu lunile (oamenii aveau doar câteva „toalete”).

Deranjați, totuși, de miros, medievalii obișnuiau să presare petale din flori peste scândurile soioase care le țineau loc de podea.

În călătoria sa prin Anglia secolului al XVI-lea, Erasmus nota:

„Podelele lor sunt dintr-o argilă albicioasă, și apoi acoperite cu straturi de papură, dintre care doar ultimul se schimbă periodic.

Însă cel de la bază nu se înnoiește niciodată, rămâne așa zeci de ani, plin de spută, excremente de animale și om, și alte abominații care nu merită menționate”.

În veacul al XVIII-lea, din lac în puț. Săpunul a urcat o treaptă pe scara acceptării lui ca prieten vag al zonelor intime, dar n-a sărit mai mult de-atât. Capul și mâinile se reped spre apogeul murdăriei, începe epoca marilor experimente de „înfrumusețare”.

Sunt anii perucilor albe și clocitoare de păduchi, ai degetelor soioase care intrau în mănuși din mătase, ai gâtului și axilelor înnobilate cu parfum puternic, eventual mai puternic decât mirosul degajat de trupurile rar vizitate de clăbuc.

Dar piesa de rezistență a epocii se dădea la nivelul feței: pentru cei care își doreau sprâncene mai dese, europenii inventaseră, deja, „extensiile” fir cu fir.

Oamenii „decupau” două fâșioare din pielea îmblănită a unui șobolan viu – care șobolan se găsea la tot pasul –, și-apoi le fixau cu un pic de albuș de ou. Vecină bună cu ciuma, rânduiala sprâncenelor din șobolan s-a ținut pe poziții până la finele lui 1700.

În 1791, la concursul Academiei Franceze de Știință, medicul Nicholas Leblanc a reușit să scoată sodă din sare, ceea ce, în trena revoluției industriale din Europa, mirosea a câștig pentru toată lumea: o nouă rețetă pentru săpun și detergenți, acum cu posibilitatea de a fi distribuite masiv.

Însă guvernul l-a lipsit pe medic de recompensa financiară promisă, precum și de fabrica pe care Leblanc și-o înființase din mijloace proprii. În 1802 de-abia, Napoleon îi restituie fabrica (nu și banii).

Dar medicul nu mai e de mult omul care să țină frâiele unei afaceri – sărăcise între timp. Frustrat că n-are cum să-și blagoslovească oamenii cu invenția sa, Leblanc, părintele săpunului modern, a ales să se sinucidă.

Altminteri, 100 de ani mai târziu, să faci baie nu mai era nici inaccesibil, nici păcat în sine, dar iată că oamenii tot aveau nevoie, din când în când, de mici buchețele de flori agățate de încheietura mâinii sau așezate în poală, așa-zisele „păcălitoare de nas”.

Cu adevărat, curățenia s-a prins de noi de-abia în a doua jumătate a veacului al XIX-lea.

A pus punct caznelor igienei doctorul maghiar care ne-a învățat să ne dezinfectăm mâinile – asemeni animalelor de pe Muntele Sapo, în virtutea sănătății lumii civilizate, ultimul ambasador al curățeniei și-a sacrificat viața.

Referințe: historylearningsite.co.uk, cahm.eu, Wikipedia

Fanatik.ro

Accident rutier cu 4 morţi în Italia, printre care şi doi români. În tragedie au murit şi...

Observator Antena 1

Bianca Adam, o vloggeriţă celebră din România, bătută pe stradă cu o bară de metal (Video)

Observator Antena 1

Bodo de la Proconsul a făcut infarct! În ce stare se află acum solistul

Spynews.ro

Ultimii condamnați la moarte din Europa și povestea lor halucinantă! Inculpații sunt frați...

Spynews.ro

Unul dintre cei mai mari criminali din istoria României a cerut să fie eliberat. Gest sfidător...

AntenaSport

Apel disperat pentru salvarea celor doi fraţi condamnaţi la moarte. Care sunt şansele să...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

ȘASE seriale super tari care revin cu sezoane noi luna aceasta

Zu TV

CINCI vedete care nu au cont pe rețelele sociale

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

ANAF, anunțul pentru toți contribuabilii. Totul va fi picat luni 8 iunie, în aceste ore

Playtech.ro

Cea mai bună rețetă de salată de roșii cu castraveți. Simplă, rapidă și perfectă pentru...

Playtech.ro

Răsturnare de situaţie în privinţa transferului lui Bălgrădean la CFR Cluj! Moment...

Telekomsport.ro

Despărțirea anului! Lidia Buble s-a dat de gol. Prin ce trece artista

Capital.ro

Cum arată părinții Vulpiței de la Acces Direct. IMAGINEA a strâns zeci de mii de like-uri

Impact

Zodiile care își găsesc perechea până la finalul lui 2020

Antena3.ro

Cea mai toxică legumă din lume! Românii o folosesc extrem de mult. Atenție maximă

Voxbiz.ro

Zece motive pentru care esti respins la ITP

Cars.ro

Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro