Live acum
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

Messalina, împărăteasa nimfomană: ,,Trăia în desfrâu şi silea şi pe celălalte femei să se prostitueze. Pe unele le obliga să se supună la actul sexual chiar în palat, în prezenţa şi sub ochii bărbaţilor lor.”

Despre Valeria Messalina, cea de-a treia soţie a împăratului Claudius, se spune că era soră cu viciul, desfrânarea şi manipularea și pare că s-ar fi culcat cu 8.000 de bărbați, vestite fiind concursurile în care reuşea să satisfacă mai mulţi parteneri decât prostituatele înfruntate. 

Despre Valeria Messalina, cea de-a treia soţie a împăratului Claudius, se spune că era soră cu viciul, desfrânarea şi manipularea și pare că s-ar fi culcat cu 8.000 de bărbați, vestite fiind concursurile în care reuşea să satisfacă mai mulţi parteneri decât prostituatele înfruntate.

Dio Cassius, un cunoscut istoric din Imperiul Roman, povestește despre ea că „trăia în desfrâu şi silea şi pe celălalte femei să se prostitueze. Pe unele le obliga să se supună la actul sexual chiar în palat, în prezenţa şi sub ochii bărbaţilor lor. Pe acestea, care acceptau, ea le iubea, le proteja, le încărca cu daruri și demnități. Dar pe cele care nu se pretau la asemenea comportamente, ea le ura și le făcea să piară. aceste comportări, atât de grave și săvârșite public, mult timp nu fură cunoscute de către Claudius. Messalina trimitea sclave să se culce cu împăratul, ca să-i sustragă atenția de la faptele ei. Plătea tăcerea sau pedepsea pe cei ce voiau să-i denunțe desfrâul. Așa procedase cu Iustus Catonius, prefectul pretoriului, a cărui ucidere preveni denunțurile pe care el le pregătise. Geloasă pe Iulia, fiica lui Drusus, fiul lui Tiberius și soție a lui Germanicus Nero, o ucise”.

La 20 de ani, Messalina se căsătorește cu Claudius, un bărbat cu aproape 30 de ani mai mare decât ea, despre care mama lui spunea că ,,este o arătare de om, pe care natura numai a început-o, fără a o termina”. Uituc, extrem de violent și instabil psihic, Claudius era o apariție cel puțin bizară: picioare strâmbe, membre ce tremurau necontenit și bâlbâit din cale afară. Logodit de două ori și căsătorit de patru ori, el a rămas mereu un ,,nefericit în căsnicie”. Unele femei l-au părăsit, altele i-au fost necredincioase, pe altele le-a dus el în mormânt.

O degenerată lacomă și periculoasă

Prea puține lucruri se știu despre viața ei de dinaintea căsătoriei cu împăratul, însă încheierea mariajului a propulsat-o, cu siguranță, într-un desfrâu care i-a îngrozit pe ciontemporanii ei, care o considerau o degenerată lacomă și periculoasă.

Messalina avea o repulsie uriașă față de problemele societății și viața politică și o interesa ce se întâmplă numai în măsura în care ar fi putut obține profituri materiale personale. Astfel, profitând de inocența soțului său, femeia instituie un tarif pentru ocuparea funcțiilor militare și civile. Pentru satisfacerea propriilor nevoi și interese, curtezana apela la aventuri josnice, de-a dreptul diabolice și libidinoase. Un exemplu în acest sens este cazul dansatorului Mnester, care, după ce i-a refuzat avansurile, a fost obligat, printr-un decret, să-i fie la dispoziție în orice moment, pentru satisfacerea nevoilor sexuale.

Declinul Messalinei

,,O dragoste proaspătă și vecină cu nebunia” i-a semnat sentința. Messalina s-a îndrăgostit de tânărul Caius Silius, pe care l-a obligat să-și părăsească soția, ca să se însoare cu ea. Messalina mergea la el acasă ,,nu pe furiș, ci cu un numeros alai”, îi punea la dispoziție sclavi, mobilier și alte multe onoruri. Datorită ei, Silius a fost numit consul.

Dar ambiția lui nu a cunoscut limite și, văzând că împărăteasa îi pune la dispoziție orice, s-a hotărât să se însoare cu ea, iar ea, în absența bărbatului legitim, care era plecat la Ostia, a făcut pasul necugetat. S-a căsătorit cu Silius, folosindu-se de separarea unilaterală, acordată de dreptul roman.

Liberții s-au revoltat și au dezvăluit complotul în fața împăratului, cutremurați de slăbiciunea lui și de gândul că, dacă el pică, pică toți. Claudius află ce se petrecea, de ani buni, în casa lui și își dă seama că ,,dacă nu ia lucrurile în pripă, bărbatul Messalinei pune mâna pe Roma”. Narcissus, unul dintre șefii de birouri, hotărăște să ia măsuri drastice, organizează o represiune sângeroasă împotriva amanților Messalinei și, rând pe rând, toți sunt dați pe mâna călăului.

Rămasă singură, curtezana se refuziază în grădinile lui Lucullus, unde pregărește își apărarea. ,,Și dacă Narcissus n-ar fi grăbit uciderea ei, moartea și-ar fi îndreptat pașii către acuzator”.

Uciderea împărătesei. Împăratul a poruncit ca ,,nenorocita” să i se înfățișeze, spre a se scuza, iar Narcissus, la auzul poruncii și de teama că acesta se poate înmuia în fața Messalinei, a poruncit uciderea ei.

Un libert pornește să execute ordinul, dar Messalina, stând în pat lângă mama ei și cuprinsă de furie la văzul călăilor ,,își dă seama atunci, pentru întâia oară, de adâncul nenorocirii sale și ia un pumnal, pe care, cu mâna tremurândă, îl apropie, fără rost, când de gât, când de piept, până când tribunul o strâpunse cu o lovitură de sabie. Trupul i-a fost lăsat mamei sale”.

La aflarea veștii că Messalina și-a dat duhul, și-a umplut cupa ,,cu vinul aducător de uitare a necazurilor și nu dădu semne de ură, de bucurie, de mânie, de tristețe, într-un cuvânt de niciun simțământ omenesc...”.

Incapabil să trăiască fără o împărăteasă alături, Claudius o ia de nevastă pe Agrippina, a doua femeie nefastă și ultima din nefericita sa viață conjugală.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro