Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

„Se-ntorceau la tine, iar şi iar, mare albastră/ Cum se întoarce valul tău veşnic la mal!” Fotografii RARE cu Elena și Nicolae Ceaușescu, la plajă!

Fie că ajungeau la Neptun, Jupiter, Saturn sau Mamaia, cele mai căutate stațiuni de la Marea Neagră de atunci și de pretutindeni, românii ajungeau cu ușurință la mare și pe vremea comunismului. Excepție nu făcea nici cuplul dictatorial, deși de multe ori, Elena și Nicolae Ceaușescu preferau să aibă parte de o vacanță plină de huzur peste hotare, „răsfăț” interzis românilor.

Fie că ajungeau la Neptun, Olimp, Saturn, Costinești sau Mamaia, cele mai căutate stațiuni de pe litoralul românesc de atunci și de pretutindeni, românii ajungeau cu ușurință la mare și pe vremea comunismului. Excepție nu făcea nici cuplul dictatorial, deși de multe ori, Elena și Nicolae Ceaușescu preferau să aibă parte de o vacanță plină de huzur peste hotare, „răsfăț” interzis românilor. Însă „acasă” în timpul verii era pentru Ceaușești la Neptun, acolo unde aveau una dintre cele mai luxoase reședințe de vară.

CITEȘTE ȘI: Aşa arăta malul Mării Negre în urmă cu un secol! Plaje la mare căutare: Duduia, Tataia şi Domniţa Ileana

Pițunda, un adevărat Saint-Tropez al U.R.S.S.-ului

Unele dintre cele mai rare fotografii dintr-o asemenea escapadă din 1976 care-i are ca protagoniști pe Elena și Nicolae Ceaușescu îi prezintă pe cei doi soți în Stațiunea Piţunda, din fostul U.R.S.S. (Georgia de azi).

CITEȘTE ȘI: Exclusiv galerie foto: Ceaușescu a tăiat în două un bloc de 7.000 de tone, l-a mutat 70 de metri, 5 ore și 40 de minute. ”Ce, bă, vreți să se vadă Catedrala Reîntregirii?”

Înainte de căderea blocului comunist în Europa, Pițunda era un fel de „Saint Tropez” estic, în care fostele elite ţariste aveau reședințe în care deseori campau „cei mai buni fii ai poporului sovietic”. Nici plaja din Evpatoria, Crimeea nu era mai prejos, deși Pițunda era „Raiul estival”.

Relaxați și iluzionați de puterea unui „timp răbdător”, soții Ceaușescu s-au relaxat în acea vară la Pițunda, deși aveau o afinitate deosebită pentru Neptunul românesc, acolo unde aveau una dintre cele mai mari și mai cunoscute case de protocol.

Pe timpul verii, începând cu 1966, Ceauşescu îşi muta „curtea” la Neptun. Cu soții, copii, menajere şi bone, demnitarii comuniști se cazau în vilele de protocol din iulie până în septembrie. Ascunşi vederii de garduri înalte şi protejaţi de întâlniri cu turiştii de paznicii care patrulau continuu împrejurul „obiectivului”, toți îşi adaptau programul zilei după Ceauşescu.

Cât îi costa pe românii de rând un concediu la mare

Cât despre românii de rând, în lipsă de altceva, se mulțumeau cu Marea Neagră, „supremul” luxului pe care-l cunoscuseră de altfel.

”Biletele pentru concediile la mare se achiziţionau din timp, prin sindicat, şi se vindeau exclusiv sejururi. Nu se punea problema turismului de weekend sau a celui spontan. Hotelurile erau pline atât în sezon, cât şi în extrasezon.

Preţurile erau mici în comparaţie cu cele de astăzi. Camerele erau împărţite în 3 categorii. La categoria lux, o cameră dublă de hotel costa 57 lei, la un salariu mediu comparabil cu cel de astăzi, respectiv 1.800 lei. La categoria a III-a, tarifele erau şi mai accesibile:23 lei o cameră dublă cu baia în comun, iar camera cu baie proprie era 28 lei. Alocaţia de alimente, inclusă în bilete, era de 18 lei pe zi”, a explicat istoricul Marin Pop pentru historia.ro.

Surse: historia.ro, azboiulpentrutrecut.wordpress.com, ceausescunicolae.wordpress.com

Recomandari