Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Sfântul Ioan. ”Ce vrei, fată?” ”Capul Botezătorului!” I s-a dat foc, dar un braț și un deget au rămas nearse!

Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre figurile centrale ale creștinismului, dar și ale islamului, a trecut la cele veșnice în 36 d.Hr, în Palestina, la cererea fiice Irodiadei, care i-a vrut capul. Împăratul roman Iulian Apostatul (360-363) ar fi ars rămășițele sale, împrăștiindu-i cenușa. Din trup au rămas nearse numai un braț și un deget

Ioan Botezătorul, capodopera în clarobscur a lui Leonardo da Vinci. Se presupune că geniul a lucrat la tablou între 1513 și 1516. Este expus la Muzeul ”Luvru”

Conform Evangheliei după Luca, în zilele lui Irod Antipa (21 î.Hr. - 39 d.Hr.), guvernator al unei părți din fostul regat irodian din Galileea și Pereia, un înger îl anunță pe dreptul Zaharia, un preot cu vârstă înaintată, că rugăciunile sale i-au fost ascultate și că Elisabeta, a sa soață, stearpă și în etate, va naște un copil, al cărui nume va trebui să fie Ioan. Fecioara Maria este anunțată de îngerul Gavriil că îl va naște pe Iisus dar, în același timp, și că rudenia ei, Elisabeta, va zămisli un fiu, căci era însărcinată în luna a șasea. Așa că Fecioara Maria pleacă spre munți, spre cetatea lui Iuda, unde viețuiau Zaharia și Elisabeta.

Române, locul în care a Adormit Maica Domnului e la două ore distanță de casa ta! Acolo a dus-O Sfântul Apostol Ioan după răstignirea lui Iisus Hristos!

În ziua a opta după naștere, vrând să taie pruncul împrejur, vruseră a-i da numele de Zaharia, după al său tată, dar Elisabeta s-a opus, spunând că trebuie să fie Ioan. Copilul crește și se întărește în duh, plecând în pustie, unde va rămâne până la ceasul arătării sale către Israel. Predicile și le începe în deșertul Iudeii, în al 15-lea de domnie a împăratului roman Tiberius (16 noiembrie 42 î.Hr. - 16 martie 37), îndemnându-i pe oameni: ”Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape”, iar aceștia, după ce-și mărturiseau păcatele, erau botezați de el în apa râului Iordan. Iisus Hristos vine pentru a îndeplini planul lui Dumnezeu. Ioan Botezătorul îl recunoaște ca fiind mielul lui Dumnezeu ce va ridica păcatul lumii și îl botează.

Ioan Botezătorul, capodopera lui Leonardo da Vinci

Ioan duce o viață austeră, e îmbrăcat în haine croite din păr de cămilă, cu cingătoare de piele. Se hrănește cu lăcuste și miere sălbatică. Este chemat ”prooroc al Celui Prea Înalt”, fiind considera un sol ce pregătește calea Domnului. Iisus îl consideră a fi ”cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”.

Îl ceartă, public, pe Irod Antipa! Tăierea capului

Irod Antipa divorțează de prima sa soție, Phasaelis, fiica lui Aretas al IV-lea, regele Nabateei, căsătorindu-se cu Irodiada, soția lui Filip, fratele său, aflat încă în viață. Este momentul în care Ioan îl critică pe Irod în public, pentru că, dacă ținem seama de tradiția ebraică, este interzis cu desăvârșire să descoperi goliciunea nevestei fratelui, căci ea echivalează cu descoperirea goliciunii fratelui, fiind, în plus, o preacurvie, ce se pedepsea cu moartea ambilor păcătoși. Mai mult, Ioan îl ceartă pe Irod (conform evanghelistului Marcu) pentru toate relele pe care acesta le făcuse. Cu toate acestea, tetrarhul nu ia nicio măsură împotriva Botezătorului, pentru că îi place să asculte predicile acestuia (Marcu 6:20).

Însă, când Irod își prăznuia ziua dând un ospăț celor din jur, cu mai-marii oștii și cu fruntașii din Galileea, fata Irodiadei a intrat la ospăț, a jucat, și a plăcut lui Irod. Atunci, împăratul a zis fetei: „Cere-mi orice vrei, și-ți voi da.” Apoi a adăugat cu jurământ: „Ori ce-mi vei cere, îți voi da, fie și jumătate din împărăția mea.” Fata a ieșit afară și a întrebat-o pe maică-sa ce să ceară iar Irodiada i-a spus să ceară capul lui Ioan Botezătorul. Împăratul s-a întristat; dar din pricina jurămintelor sale, și de ochii celor ce ședeau la masă împreună cu el, a poruncit să i-l dea. Scena decapitării lui Ioan Botezătorul este descrisă în "Noul Testament" (Marcu, cap.6, 17-29), constituind tema a numeroase tablouri. Ucenicii au ridicat trupul lui Ioan și l-au pus în mormânt.

După trecerea la cele sfinte, trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus în localitatea Sebastia (astzăzi în Cisiordania), unde ar fi fost îngropat. Iulian Apostatul (360-363), împăratul roman anticreștin, ultimul păgân, ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa. Capul ar fi fost salvat și dus în Egipt, la Alexandria, apoi în Turcia, la Constantinopole, de unde a ajuns în Franța, la Poitou, adus de către Pepin cel Scurt (715 - 768), regele francilor. Din trupul său ar fi rămas nearse numai un braț și un deget.

În 2010, în podeaua unei biserici bulgare din insula Sf. Ivan au fost descoperit niște osemninte, care, după ce au fost datate cu carbon-14, s-au dovedit că provin din primul secol după Hristos. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au tras concluzia că acestea sunt osemintele lui Ioan Botezătorul, dar nu s-a putut dovedi cu certitudine acest lucru.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro