Singura femeie din viața Părintelui Arsenie Boca. ”Disperată că va pleca din mănăstire, Maica Zamfira i-a spus călugarului că dacă o va alunga se va sinucide!”

 
+14 click pentru
galerie

Până și strămoșul nostru Adam nu s-a putut bucura de Rai de unul singur. Antidotul pentru nefericirea lui a fost găsit tot de Creator și s-a numit ”femeie”. "Şi a pus Dumnezeu somn în Adam şi a adormit; şi a luat o coastă dintru ale lui şi a plinit cu carne locul ei. Şi a făcut Dumnezeu coasta care a luat-o din Adam muiere şi a adus-o pre ea la Adam", citim în Biblie, la capitolul ”Facere”.

Așa a apărut Eva! Așadar, singurătatea devine greu de suportat până și în paradis, darămite pe Pământ. Deși sfințenia mai multor preoți și călugări care au rescris istoria Bisericii Ortodoxe Române e de necontestat, în viața fiecăruia a existat una sau mai multe Eve, mai ales înainte de a urma calea monahală. Nici Sfântul Ardealului, așa cum a fost numit Părintele Arsenie Boca, nu a făcut excepție.

O adolescență dedicată studiului și rugăciunii

Pe numele său Zian Vălean înainte de a fi hirotonit, Părintele Arsenie Boca a fost un tânăr ambițios și inteligent, dedicat studiului și rugăciunii. Marcat de sărăcia și divorțul părinților lui, tânărul hunedorean din satul Vaţa de Sus, era singuratic și introvertit

„Excelează la matematică, fizică, chimie, biologie, are preocupări care depăşesc nivelul programelor şcolare în domeniul artelor: desen, caligrafie, muzică. Munceşte suplimentar la desen şi pictură (...), cântă la flaut, multiplică partituri. De la această vârstă, este extrem de interiorizat, solitar”, îl descrie Petru Boldor, un fost coleg de şcoală, devenit şi el preot. Între aceste preocupări nobile, femeile erau un domeniu-tabu pentru fiul soților Vălean; o opțiune personală, având în vedere că Yian nu numai că era foc de deștept, dar era înzestrat și cu o frumusețe herculiană: statură înaltă, trup bine clădit, ochii azurii precum cerul.

Maica Zamfira, singura ucenică a părintelui Arsenie Boca    
 

Întâmplarea face ca tânărul, uns ca Arsenie Boca, să se apropie de o femeie în timp ce slujea lui Dumnezeu. Un paradox pe cât de mare, pe atât de fascinant. ”Eva” precucernică, femeia care a reușit să ajungă la sufletul părintelui a fost o măicuță, Zamfira, întocmai ca eroina lui Coșbuc.

Între cei doi - mentor și discipol - nu s-a înfiripat nicio poveste amoroasă, în sensul profan și carnal al cuvântului. Maica Zamfira, pe numele ei de fată, Julieta Constantinescu, și-a dedicat viața slujirii Domnului încă de la 25 de ani.

Jumătate de veac de dragoste pură și platonică, dumnezeiască

În anul 1950, tânăra fecioară a venit la Mănăstirea Prislop, și-a luat nu numele după Domniţa Zamfira, cea care a ctitorit lăcașul de cult. Măicuța i-a stat alături lui Arsenie Boca timp de aproape jumătate de veac.

 „Este călugăriţa care i-a stat alături Părintelui Arsenie Boca timp de 43 de ani”, o femeie frumoasă, al cărei chip trăda blândețea și bunătatea. Între cei doi a existat o dragoste așa cum pământenilor de rând le este greu să înțeleagă. Erau uniți, întâi de toate, în dragostea lor față de oameni și de Hristos.

„Nu întâmplător, prin anii ’77 -’78, aflându-mă numai cu Părintele şi Măicuţa aici, în casa de vizavi, în chilia de dincolo de uşa acestei sfinte biserici (n.n. biserica Mănăstirii Prislop), mi-a spus Părintele, fiind de faţă şi sfinţia sa, că maica Zamfira, este singura lui ucenică. Ştiţi că Părintele nostru nu se juca cu cuvintele şi a rostit această mărturisire”, spunea în 2005 Părintele Daniil Stoenescu, Episcop al Episcopiei Dacia Felix, la privegherea Maicii Zamfira Stavrofora.

În mod deloc întâmplător, mormintele celor doi - al Părintelui Arsenie Boca și al Maicii Zamfira - sunt vecine, despărțite doar de câteva rânduri de flori.

„În anul 1949, sosind la Mănăstirea Prislop, am găsit pe călugărul Boca Arsenie, care era stareţul acestei mănăstiri. Mai erau la mănăstire fraţii Dănilă Gheorghe şi Andrei, veniţi de la Mănăstirea Sâmbăta. Mai era o fată cu numele Constantinescu Julieta şi eu împreună cu un coleg preot, Stelian Manolache.

Această fată care venise din Bucureşti să viziteze Mănăstirea Prislop nu a mai voit să plece de la mănăstire, deşi eu şi colegul meu i-am arătat călugărului B.A. şi ei personal, că şederea unei fete între călugări şi între noi care eram mai tineri, atata timp (2-3 luni), nu este potrivită şi deci am cerut călugărului să îi spună să plece de la mănăstire.

 Menţionez că nu am nici o banuială de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat între B.A. şi Constantinescu J. La fel am auzit că după plecarea mea de la mănăstire la Mitropolia Olteniei, această fată s-ar fi întors din nou la Prislop şi că ar fi devenit stareţă”, este o altă mărturie despre legătura puternică existentă între cei doi, lăsată de călugărul Antonie Plămădeală.

Cel din urmă, care avea să devină mai târziu Mitropolitul Antonie al Ardealului, a avut ocazia să îi cunoască pe amândoi protagoniștii. Și să se convingă că, înainte de a fi bărbat și femeie, - Părintele Arsenie Boca și Maica Zamfira - au fost iubiți întru Hristos.

Surse: anomismia.wordpress.com, Mărturiile Părinților Daniil Stoenescu Antonie Plămădeală
 

,

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe