Live acumChefi la cuţite
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Sobhuza II, cel mai longeviv monarh din lume, și-a condus țara timp de 82 de ani și 254 de zile! A avut peste 200 de copii și 1.000 de nepoți

Sobhuza al II-lea a fost numit rege al Swaziland la doar patru luni de la naștere, imediat după decesul tatălui său. A fost una dintre cele mai emblematice personalități ale continentului african și cel mai longeviv monarh din istoria lumii. 

Sobhuza al II-lea a fost numit rege al Swaziland la doar patru luni de la naștere, imediat după decesul tatălui său. A fost una dintre cele mai emblematice personalități ale continentului african și cel mai longeviv monarh din istoria lumii.

A reușit să obțină independenţa Swazilandului de sub tutela britanică, în anul 1968, a luptat din răsputeri să redea înapoi pământul neamurilor Swazi, a condus timp de aproximativ 83 de ani, a avut peste 200 de copii oficiali și 1.000 de nepoți.

Ingwenyama Sobhuza s-a născut în Zombodze pe 22 iulie 1899 și a decedat 83 de ani mai târziu, pe 21 august 1982. A fost numit rege la vârsta de doar patru luni, pe 10 decembrie 1899, imediat ce tatăl său a decedat, însă bunica și unchiul său au condus națiunea Swazi până când acesta a împlinit vârsta de 22 de ani.

Domnia directă a acestuia a început în anul 1921 și a durat 61 de ani, timp în care a obținut independența față de Regatul Unit în 1968, moment în care a fost recunoscut drept rege al Swazilandului ( din anul 2018 Eswatini).

A crezut în discuții pașnice și a fost împotriva violenței

În momentul în care cel de-al Doilea Război Mondial a izbucnit, Sobhuza a obținut promisiunea că Marea Britanie va cumpăra terenul de la coloniști și va restabili națiunea, în schimbul sprijinului swazi în război.

Citește și: Patriarhul-securist, membru PNȚ, care l-a ascuns pe Gheorghe Gheorghiu-Dej în casa lui. ”Iisus este sovietic!”

În timpul guvernării sale, Sobhuza a decis viitorul Swazilandului prin negocierea independeței fața de Regatul Unit, a reușit acest fapt fără să verse sânge. În anul 1967, a fost recunoscut de către britanici ca find monarh constituțional, iar pe 6 septembrie 1968 țara sa devenea una independentă. De asemenea, a luptat pentru a crea o societate non-rasială.

A fost implicat în guvernarea țării și a supravegheat toate aspectele, inclusiv sistemul judiciar. În anul 1973, a abrogat constituția și a dizolvat parlamentul, devenind monarh absolut al regatului. Patru ani mai târziu, a înființat un grup consultativ tradițional tribal, Consiliul Suprem de Stat sau Liqoqo, alcătuit din membri ai familiei regale. De asemenea, a înființat un nou sistem comunitar tribal.

Sub conducerea sa, Swazilandul și-a dezvoltat resursele naturale. A fost creată cea mai mare pădure comercială realizată de om din Africa și au fost exportate minereuri de fier și azbest, fapt ce a făcut ca regatul să devină unul dintre cei mai exportatori ai anilor 1970.

CITEȘTE ȘI: Cum controlează nobilimea neagră, sau Illuminati, societatea actuală: „Cultul lor era de sorginte satanista, evidentiat prin practici avansate de magie neagra”

A urmărit menţinerea unor bune relaţii cu vecinii ţării, Africa de Sud şi Mozambic, care aveau o politică marxistă. A fost un rege inovativ, cu mintea deschisă în ceea ce priveşte politica, economia, relaţiile externe şi orice altă acţiune care ar fi putut creşte nivelul de trai al ţării. Cu toate acestea, a sprijinit toate ritualurile tradiţionale.

A fost numit „Regele Fertilității” din sudul Africii

Sobhuza a fost un puternic susținător al poligamiei, deși înregistrările nu sunt clare, se consideră că a avut 70 de soții și 210 copii. Aproximati 180 dintre copiii săi au supraviețuit, iar în anii 2000 trăiau încă 97 de moștenitori. Familia sa, Dlamini, reprezintă aproximativ un sfert din populația Swazilandului.

Când a fost născut ultimul urmaș, regele avea vârsta de 67 de ani. Copiii au fost făcuţi cu cele 70 de neveste oficiale, alături de care trăia, iar la moartea sa a avut nu mai puţin de 1.000 de nepoţi.

Decesul regelui

În septembrie 1981, regele Sobhuza a sărbătorit 60 de ani de guvernare la jubileul său de diamante. Națiunea a avut, de asemenea, norocul să sărbătorească cei 83 de ani de viață ai regelui pe 22 iulie 1982, mii de oameni au participat la sărbătoare.

Regele a ținut un discurs pe tema „Unitatea este forța”. Însă, aceasta a fost ultima dată când regele a apărut în public.

Citește și: Au îngropat-o de vie. Când au deschis sicriul, trupul îi era răsucit și părul smuls. Cum a murit, în chinuri, marea cântăreață Ileana Sărăroiu: „Nu văd pe nimenea! Vai de inimioara mea!"

A murit pe 21 august 1982 la Casa de Stat Embo, la vârsta de 83. La momentul morții sale, era cel mai lung monarh care domnea din lume.

Trei dintre mașinile deținute de rege au fost expuse într-un muzeu

Parcul Memorial „King Sobhuza II” este situat în apropierea Casei Parlamentului din Swaziland, unde există o colecție rară de autovehicule a regelui. Însă, nu au fost expuse toate mașinile pe care regele le-a condus pe parcursul domniei sale.

Una dintre mașinile expuse este un 1941 Buck Straight Eight, cea mai vechie dintre mașinile sale. Se consideră faptul că regele și-a achiziționat această mașină în anul 1951, fiind și mașina sa preferată.

În momentul în care a obținut independența , Sobhuza deținea un Cadillac Fleetwood, similar cu cel al șefilor Statelor Unite ale Americii. Din muzeu lipsește un Ghost Rolls Royce de argint, care este în prezent restaurat.

Mașinile au fost păstrate pentru a putea fi observate de către generațiile viitoare și a înțelege și cunoaște istoria lor.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro