Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor

ȘOCANT! 31 mai! Ultimul supraviețuitor de pe TITANIC a murit fix în ziua lansării la apă a acestuia. Avea nouă săptămâni când cel mai tragic vas s-a scufundat!

Pe 31 mai 1911, la ora locală 12:13 minute, 100.000 de curioși asistau, în danele Belfastului, la lansarea ”Titanicului”, cel mai ”cool” vapor construit până la acea dată. Apoi, povestea e știută. Faimosul pachebot se scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, ducând cu el în mormânt 1.512 suflete. Millvina Dean avea, atunci, nouă săptămâni. Devenea ultimul supraviețuitor, stingându-se în 2009. Pe 31 mai, data lansării...

Pe 31 mai 1911, la ora locală 12:13 minute, 100.000 de curioși asistau, în danele Belfastului, la lansarea ”Titanicului”, cel mai ”cool” vapor construit până la acea dată. Apoi, povestea e știută. Faimosul pachebot se scufunda în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, ducând cu el în mormânt 1.512 suflete. ”Millvina” Dean avea, atunci, nouă săptămâni. Devenea ultimul supraviețuitor, stingându-se în 2009. Pe 31 mai, data lansării...

E 31 mai 1911, ora locală 12:13, când domnul Robert Falconer Keith, directorul șantierului ”Harland & Wolff”, trage de maneta ce eliberează ”Titanicul” și-l trimite spre prima sa băiță. 100.000 de suflete sunt pe chei, 90 de reprezentanți ai presei au primit, prin poștă, convocarea. Cele 24.360 de tone coboară, lin, în apă, în aplauze, urale și note de fanfară. 62 de secunde îi ia monstrului de 235 de metri să parcurgă ”distanța” de pe mal în apă.

31 mai 1911. Primele clipe de viață ale ”Titanicului”. Nu-i varianta finală, lipsesc faimoasele coșuri de fum, dar inaugurarea a fost făcută

Peste aproape un an, vreme în care cel mai ”tare” vapor construit până atunci și-a făcut rodajul, pleacă din Southampton, Anglia, cu destinația New York, SUA, pe 10 aprilie 1912, în prima călătorie ”devărată”, cea cu adevărat inaugurală.

Deși pare greu de crezut, existau acțiuni de PR și cu un secol în urmă! Aceasta este o invitație la lansarea - la propriu - la apă a ”Titanicului”

Sunt 2.228 de oameni la bord. Printre ei și Eliza Gladys Dean. Părinții, Bertram Frank și Georgette Eva, o alintă ”Millvina”. Are nouă săptămâni de viață, e născută pe 2 februarie 1912. Cel mai mic pasager de pe ”Titanic”. Familia a decis să emigreze din Anglia în Statele Unite, unde Frank are câteva rude în Wichita, Kansas. Au deschis, aici, un magazin de tutun, care merge bine, e nevoie de ajutor. Familia Dean nu trebuie să fie pe ”Titanic”, dar, din cauza unei greve a minerilor, celelalte vapoare nu mai pleacă spre ”Țara Făgăduinței”, așa că fac transferul către vaporul cel indistructibil, la clasa a III-a.

Pe 14 aprilie 1912, ”Titanicul” rașchetează icebergul. Tragedia se declanșează. Frank simte că ceva nu este în regulă, coboară, de pe punte, și îi spune soției să se pregătească de ce e mai rău, să se îmbrace degrabă. Cei trei - Georgette, micuța ”Millvina” și fratele ei, Bertram Vere, de doi ani, ajung în Barca de Salvare numărul 10. Supraviețuiesc. Corpul lui Frank, chiar dacă va fi recuperat, nu a fost identificat, niciodată.

Fratele i-a murit la...fix 80 de ani de la tragedie

Cei trei ajung în Kansas, dar, fără capul familie, e greu. Mama ”Millvinei” decide să se întoarcă în Marea Britanie. O fac la bordul ”RMS Adriatic”, pe 12 mai 1912, unde micuța devine un adevărat talisman. ”Toată lumea are grijă de ea, e ținută în brațe de mulți dintre pasageri, vreme de 10 minute”, notează ”Daily Mirror”.

Nu se va căsători niciodată, nu va avea copii. Abia prin anii '70 va începe să participe la evenimentele legate de tragedia de pe ”Titanic”, dar nu o va face cu tragere de inimă. Drama de atunci nu trebuie să fie subiect pentru audiență”, avea să spună. Fratele, Bertram Vere, avea să decedeze pe...14 aprilie 1992, în ziua în care se împlineau 80 de ani de la scufundare. În decembrie 2007, ”Millvina” e anunțată că Barbara West Dainton s-a stins, la 96 de ani, tot în Anglia. În acel moment devenea ultimul supraviețuitor de pe ”Titanic”.

Din aprilie 2008 starea ei de sănătate a început să se înrăutățească. În decembrie se interna. Pe 31 mai 2009, la 97 de ani și șapte săptămâni de când se născuse a doua oară, și la fix 98 de la lansarea faimoasei nave, deceda, în locuința sa din Ashurst, Hampshire, Angllia. Era incinerată, iar cenușa aruncată de pe docurile din Southampton, fix în locul din care, ”Titanicul” pleca, cu aproape un secol în urmă, în prima, cea mai importantă și ultima sa călătorie...

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro