Special pentru nostalgici! "Aici, Radio Vacanţa", staţia de care orice copil al anilor '80 -'90 îşi aduce aminte: "Aveam şi opt micuţi pierduţi zilnic pe întreg litoralul. Cumpărasem jucării şi dulciuri"

 
+7 click pentru
galerie

Să ne întoarcem puţin în timp: începutul anilor ’90, litoralul românesc. Pe plajele ticsite de cearşafuri colorate, cu vânzători ambulanţi de porumb fiert sau hamsii, cu deţinătorii de animale exotice pentru celebra poză la mare, răsună, de dimineaţa pe seara, RADIO VACANŢA. Tot aici, auzi şi despre copiii pierduţi de părinţi, dar şi muzica străină atât de rară în această perioadă…

„Aici, Radio Vacanţa“, aşa începea vara pe litoralul românesc. Semnalul în cinci limbi al postului de radio ne dădea deşteptarea în vacanţa de vară. Semnalul sonor era acompaniat de melodia prelucrată „Valurile Dunării“. 

 

Începuturile staţiei merg undeva către anul 1967.

Omul care şi-a legat destinul de Radio Vacanţa pentru totdeauna este Doina Caramzulescu, printre primii crainici şi realizatori care au deschis postul de radio. Avea 22 de ani şi a acceptat imediat!

„Eram foarte încântată, am crezut că toată ziua stăm pe plajă“, mărturiseşte ea, conform Adevărul.ro.

DIN GARAJUL VILEI, LA HOTEL STĂNIŞEL   

„Mă simţeam foarte bine aici. Era altă atmosferă. În ţara asta comunistă, la mare, aveai sentimentul că respiri alt aer. Oamenii puteau să vorbească mai liber. Începusem chiar să visăm la posibilitatea unor excursii în Occident. Magazinele aveau marfă mai multă ca înainte şi găseam chiar mărfuri occidentale“, îşi aminteşte aceasta.

Postul de radio devine repede celebru, fiind unicat în Europa: de aici, se transmitea ÎN CINCI LIMBI - română, engleză, franceză, germană şi rusă. Probabil vă întrebaţi de ce? Simplu: numărul mare de turişti străini. 

Difuzoarele mici şi înfundate strigau din oră în oră “Aici Radio Vacanţa”, “Hier Spricht Der Ferienfunk!”, “This is Radio Holidays!”, “Govorit Radiostanţia Otdîh!”, “Qui Radio Vacanţa!” şi “Ici Radio Vacances!”.

Transmisia începea la ora 9.00 dimineaţa, se încheia la 14. Se relua la 17:00, până la ora 19:00, zilnic. DIN MAI, PÂNĂ ÎN OCTOMBRIE. 

NU DAŢI BANII PE PROSTII, LUAŢI BANANE LA COPII!!!

În tot acest timp, turiştii se bucurau de fotografii de ocazie însoțiți de recuzita lor exotică – „Colorata, mâine-i gata!" - și vie precum maimuța sau cămila, până la vânzătorii de orice – „Nu dați banii pe prostii, luați banane la copii!", de porumbul fiert, seminţele în con de ziar şi celebrele hamsii. 

                               SIMONA GHERGHE, LA MARE

Pe lângă muzică nouă şi emisiuni, RADIO VACANŢA însemna şi anunţurile cu micuţii rătăciţi de părinţi. 

ANII ’90, FĂRĂ TELEFON MOBIL SAU BRAŢĂRI SPECIALE PENTRU COPII! RADIO VACANŢA, “LOC DE PELERINAJ” PENTRU MICUŢII RĂTĂCIŢI DE PĂRINŢI…

„O fetiță de cinci ani, din Tulcea, s-a pierdut în zona umbrelelor roșii de pe plajă, iar părinții ei sunt rugați să o recupereze de la studioul Radio Vacanța”… Cam aşa sunau anunţurile celor de pe post. Dintr-o dată, te ştia tot litoralul…

Treaba stătea cam aşa: copilul începea să plângă, era luat la întrebări de cei din jur şi, în cazul în care nu se afla nimic, era dus în studio-ul “Radio Vacanța”, difuzoarele fiind amplasate pe toate plajele. Aici, în funcție de tunsoare, culoarea slipului și de ce informație mai era în stare copilul să dea, se formula un anunț care avea să răsune pe întreg litoralul.

Daniel Sârbu, în prezent, manager al postului Radio Constanţa, povesteşte că cele mai frumoase amintiri ale lui se leagă de copiii pierduţi pe plajă şi ai căror părinţi veneau să-i caute la Vila 1 Mamaia. 

„Aveam aici o mini-grădiniţă, pentru că am avut zile când aveam şi câte şapte-opt copii pierduţi, care stăteau şi îşi aşteptau părinţii. Veneau plângând, în general, numai că, în momentul în care se întâlneau unii cu ceilalţi, începeau să se joace. Noi făcusem o colectă şi le cumpărasem jucării cu care să-şi petreacă timpul şi atunci când veneau părinţii aproape că nu mai voiau să plece pentru că îşi făcuseră prieteni“.

Rămas fără utilitatea lui, Radio Vacanța s-a retras de pe plajele copilăriei noastre în studioul Radio Constanța, acolo unde a fost redus la un program transmis din 4 iulie on air și online.

SURSE: ADEVARUL.RO, VICE.RO, RADIOVACANTA.RO

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe