Stela Popescu, fotbalista. A arbitrat la inaugurarea stadionului ”Jiul” din Petroșani. 45.000 de oameni pe gradene. ”A dat un șpiț de a ras patru megieși din tribună!”

Pe 1 august 1982, stadionului ”Jiul” din Petroșani i se taie panglica. ”Putea primi 22.000 de oameni, dar atunci veniseră vreo 45.000, pentru că stăteau doi pe loc”, își aduce aminte marele arbitru Ioan Danciu. Partida e arbitrată de Stela Popescu, Vasilica Tastaman și Norina Alexiu, iar pe gazon sunt vostele vedete ale gazdelor, contra unei trupe de șoc a artiștilor, cu Ștefan Bănică Senior la coordonare și Horia Căciulescu ori Puiu Călinescu pe ”benzi”

Pe 1 august 1982, stadionului ”Jiul” din Petroșani i se taie panglica. ”Putea primi 22.000 de oameni, dar atunci veniseră vreo 45.000, pentru că stăteau doi pe loc”, își aduce aminte marele arbitru Ioan Danciu. Partida e arbitrată de Stela Popescu, Vasilica Tastaman și Norina Alexiu, iar pe gazon sunt fostele vedete ale gazdelor, contra unei trupe de șoc a artiștilor, cu Ștefan Bănică Senior la coordonare și Horia Căciulescu ori Puiu Călinescu pe ”benzi”

Pe 25 mai 1975 bătrânul stadion din Petroșani, ridicat în 1922 și inaugurat de către regele Carol al II-lea, ia foc la o partidă Jiul - ”Poli” Iași. Nimeni nu pățește nimic, dar e momentul în care se ia hotărârea ridicării altei arene.

În 1980 se fac planurile, în 1981 se trece la treabă, iar inaugurarea e programată pentru 1 august 1982, ”Ziua Minerului”, cu două partide de vis. În prima, fostele glorii ale Jiului evoluează contra unei trupe de șoc formată din artiști. ”Stadionul putea primi 22.000 de oameni dar atunci au fost 45.000 de suflete, pentru că stăteau doi pe loc”, rememorează fostul antrenor Ioan Danciu. Pe de o parte erau Gogu Tonca, cel cu patru copii, care, când se găsea cu Dobrin, îl ruga să nu-i dea multe, pentru a avea ce duce acasă, la cei mici, Farkaș I, poreclit ”Picior de Aur”, Gabor, bătrânul, Stocker, avocatul, ori Romoșan. Oaspeții veniseră cu o trupă de șoc: Ștefan Bănică Senior, căpitan de echipă, Puiu Călinescu, ”aripa falsă”, ori Horia Căciulescu cel ce avea să fie ucis, din greșeală, la Revoluția din decembrie 1989. Arbitrii, scuze, arbitrele, erau Stela Popescu, ”progresistă”, Vasilica Tastaman, prima soție a marelui Emeric Ienei, și Norina Alexiu. Ion Duțu, actorul, comentează, plin de haz. ”La încălzire, Stela a prins un șpiț de a dărâmat patru megieși din tribună”, își aduce aminte Danciu, cel care învinge, lejer, motorul de căutare Google când e vorba de rememorări. E o zi călduroasă, frumoasă, lumea se bucură. Se termină 5-5, apoi, la penaltyuri, înving actorii, cu golgeterul Bănică la timonă.

Doamna arbitru Stela Popescu e în centru, Vasilica Tastaman e prima din stânga, rândul de jos. În picioare, tot primul din stânga, Ștefan Bănică Senior și căpitan, și golgeter

A doua partidă e 6-0, Jiul - CSM Reșița, cu Lasconi (trecut pe la Steaua, în sezonul celei de-a doua finale de Cupa Campionilor Europeni, 1988 - 1989), ori Șumulanschi pe gazon și cu Remus Vlad pe banca tehnică.

Stela Popescu a decedat pe 23 noiembrie 2017, la vârsta de 82 de ani.

Ultimele știri