Ştiţi filmele americane în care piloţii se catapultează din avioanele supersonice? Totul i se datorează unui român. Anastase Dragomir, inventatorul primului scaun de catapultare

 
+4 click pentru
galerie

Avem români care, de-a lungul timpului, şi-au pus amprenta în domeniul invenţiilor şi au contribuit la salvarea de vieţi de omeneşti. Deşi poate părea exagerată afirmaţia, este cât se poate de adevărată. Inventatorii români au oferit lumii unele cele mai importante inovaţii. Printre ele, scaunul pentru catapultare.

Ştiţi filmele acelea americane, în care piloţii avioanelor supersonice avariate se catapultează de urgenţă. Ei bine, trebuie să ştiţi că un român este "responsabil" pentru această metodă inedită de salvare.

Este vorba despre Anastase Dragomir, un inventator român din domeniul aviației, cunoscut pentru invenția scaunului ejectabil, care a fost brevetată la Paris, în 1930. Acesta a fost ajutat, în demersul său, de o altă minte luminată: Tănase Dobrescu, un alt inventator român. 

Astfel, pe 3 noiembrie 1928, aflat în Franţa, Dragomir depune cererea de brevet cu numărul # 678566 pentru invenţia ”Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne”.

Invenția consta în ataşarea la scaunul fiecărui pasager a unei paraşute care, în momentele critice, îi dădea posibilitatea pasagerului să treacă printr-o deschizătură a podelei şi să cadă până la deschiderea paraşutei. Era o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată a actualelor scaune ejectabile.

În brevet, invenţia era descrisă astfel: ”folosirea unui spătar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus, folosirea unei cabine etanşe sau semietanşe, în funcţie de efectuarea zborului la anumite înălţimi, şi folosirea pentru cabinele semietanşe a unui dispozitiv mecanic care să permită, în caz de nevoie, debitarea oxigenului şi aerului necesare vieţii“, potrivit adevarul.ro.

Industria aviaţiei urma să aibă de-a face cu un nou sistem de parașutare pentru aparatele de locomoție aeriană, fiecare pasager având propria sa parașută care permitea, în momente critice, detașarea din avion.

Primul model a fost testat la data de 25 august 1929, de Anastase Dragomir şi Tănase Dobrescu, pe aeroportul Orly, din apropierea Parisului. Mai târziu, în octombrie 1929, experimentul s-a repetat pe aeroportul Băneasa, lângă București.

Întors în România, inventatorul a continuat să-şi perfecţioneze invenția, obţinând brevetul cu numărul # 40658 din 1950, dat de statul român, pentru „celula paraşutată”. Mai tarziu, ideea romanului nostru a stat la baza scaunului ejectabil, dezvoltat de americani, pe noile tipuri de avioane supersonice, militare. 

Surse: historia.ro, adevărul.ro, wikipedia.org, infobraila.ro, cunoastelumea.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe