”Sunt Paul! Am primit un glonț în cap și, de atunci, n-am mai dormit 40 de ani”. 40 de ani!!

 
+2 click pentru
galerie

În 1915, în timpul Primului Război Mondial, Paul Kern are 19 ani. E trimis pe frontul de est, făcând parte din armata Imperiului Austro-Ungar. După șase luni de tranșee, primește un glonț în cap, fiind împușcat de un soldat rus. Intră în comă, nu i se mai dau șanse de viață, dar își revine la spitalul de campanie. Din acel moment, nu mai doarme niciodată, până la decesul său, survenit în 1955. Adică 40 de ani!

În 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial, Paul Kern are 18 ani. E născut aproape de Budapesta, deci parte a Imperiului Austro-Ungar. E mobilizat și trimis pe frontul de est, pentru a-l elibera și a-l curăța de bolșevici. După șase luni de stat prin tranșee, este împușcat, în cap, de un soldat rus. Glonțul îl bagă în comă. E operat la spitalul de campanie, dar medicii nu-i mai dau prea multe șanse de supraviețuire. Își revine, după o lună, spre surprinderea tuturor. În primele zile, nu doarme deloc. Doctorii cred că de la sedative. După 30 de zile, când e repus pe picioare, n-a închis niciun ochi. Povestea sa începe să fie cunoscută printre combatanți. „The Adelaide Chronicle", ziarul australian care are un trimis în Europa, notează că ”încercările halatelor albe de a-l face să adoarmă, îl extenuau mai mult decât dacă ar fi fost lăsat să-și continue activitățile de zi cu zi...pe timpul nopții”. Paul nu este obosit, deși a adunat 50 de zile de...nesomn. Acuză, uneori, dureri de cap. Atât. E trimis la spitalul din Lvov. De aici, e preluat de către profesorul Ernst Frey, o somitate în domeniul bolilor nervoase. E dus la  Universitatea ”Eotvos Lorand” și...analizat. Degeaba, nu se poate preciza cu exactitate de ce suferă.

Prima mare conflagrație mondială se termină. E lăsat la vatră. Are trei ani de când nu mai doarme. Pentru că apele s-au mai liniștit, ajunge să fie controlat de medici din întrega lume, din Austria până-n Australia. Nimeni nu-l poate crede, e foarte greu de dovedit...nesomnul său din punct de vedere medical, dar acesta e adevărul! I se fac radografii: glonțul îi intrase în craniu prin tâmpla dreaptă, îi ieșise prin cea stângă, provocând o traumă și afectându-i nervul ce ”comanda” somnul. Acesta era unica explicație. Existau mulți necredincioși, așa că s-a format o comisie medicală. Paul Kern a fost examinat din bară în bară. Concluzia: ”Pacientul adoarme, probabil, din când în când, pentru câteva secunde, dar nu se poate sesiza concret acest lucru!” Se angajează și lucrează, fără probleme, la Ministerul Muncii, Departamentul ”Pensii”, din Budapesta.

Al Herpin n-a dormit niciodată. S-a stins la 94 de ani!

Fostul soldat prinde și al Doilea Război Mondial. Trăiește fără niciun fel de probleme (în afara lipsei de somn) până în 1955. În ultimii ani de viață este sfătuit să-și relaxeze nervul optic. Într-o zi închidea ochii o oră, nu mai mult, după ceas, pentru ca migrenele să nu se instaleze. Dar nu adormea, pur și simplu se relaxa. Sărit de 70 de ani, revine în atenție. Este chemat la postul național de radio, pentru un interviu. Începe așa: ”Salut, sunt Paul. Am primit un glonț în cap și, de atunci, n-am mai dormit 40 de ani!”. Nu este singurul. Peste Atlantic, în SUA, Al Herpin prezintă aceleași simptome: este omul care nu a dormit niciodată. În 1946, ziarele notau că omul venea de la muncă, la începutul secolului, și, după o zi grea, se așeza pe un scaun și citea ziarele. Aceasta era modalitatea sa de a se odihni. De somn, nici vorbă!

Al Herpin, ”omul care nu a dormit niciodată”, s-a stins în 1947, la 94 de ani, de bătrânețe. ”Nicio altă persoană din lume n-a trăit atât timp fără să doarmă. Conform documentelor medicale, acest lucru nu i-a influențat sănătatea”, scrie ”The New York Times” la plecarea sa. Paul Kern s-a stins în 1955, după ce vreme de 40 de ani n-a pus geană peste geană decât pentru a-și liniști nervul optic. Nici astăzi cele două povești - Herpin și Kern - nu sunt crezute în totalitate, deși toți sunt de acord că un sâmbure de adevăr există! facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI