Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Vindea ziare în tren și studia autodidact, devenind inventatorul cu un număr record de brevete. Lui îi datorăm globul de sticlă ce ne luminează încăperile

A fost cunoscut și ca "Magicianul din Menlo Park", fiind cel mai prolific inventator. Thomas Edison, a obținut nu mai puțin de 1.093 de brevete, într-o varietate de domenii. Lui îi datorăm și becul electric.

thomas edison

Thomas Edison a fost autodidact, însă, acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității, al telefoniei, sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului și al cinematografiei, lui îi datorăm și becul electric pe lângă multe alte invenții.

În cei 84 de ani de viață ai săi, Thomas Edison a achiziționat un număr record de brevete (individual sau în comun), și a fost forța motrice a unor inovații precum fonograful, becul incandescent și una dintre cele mai vechi camere de filmat. De asemenea, el a creat primul laborator de cercetare industrială din lume. A fost un exemplu de perseverență.

"Cel mai mare neajuns al nostru este că renunţăm prea repede. Cel mai corect drum spre succes este să mai încerci o dată."

Thomas Alva Edison s-a născut pe 11 februarie 1847 în statul Ohio, fiind al şaptelea şi ultimul copil al lui Samuel Ogdsen Edison şi Nancy Matthews Elliot.

Băiatul bolnăvicios, deși ascundea un geniu, rezultatele sale la școală nu erau excelente, ci dimpotrivă, mediocre. După doar câteva luni, mama sa, o fostă profesoară, l-a retras de la şcoală şi l-a învăţat singură să scrie şi să citească.

“Mama a fost cea care m-a format. Avea foarte multă încredere în mine, iar eu simţeam că nu trebuie sub niciun chip să o dezamăgesc”, povestea Edison.

Curios din fire şi cu o înclinaţie vădită spre cunoaştere, a început să citească din ce în ce mai mult, fiind interesat în special de mecanică şi chimie. Faptul că a învăţat să fie autodidact avea să fie în avantajul dezvoltării sale de mai târziu.

Am mult mai mult respect pentru cel care are o singură idee şi o pune în practică, decât pentru cel care are o mie de idei şi nu face nimic cu ele.

Edison s-a confruntat cu probleme grave de auz, cauza acestei afecțiuni nu s-a cunoscut cu exactitate, dar, se crede că ar fi fost de la scarlatină, mastoidită sau de la o lovitură la cap.

La vârsta de numai 12 ani, s-a angajat. Vindea ziare şi dulciuri în trenul care circula pe ruta Port Huron – Detroit. Tot în tren, Thomas și-a construit în vagonul pentru bagaje o minitipografie în care printa ziarul Grand Trunk Herald, prima publicaţie din istorie, tipărită într-un tren. Tot aici începuse o serie de experimente chimice, la care a fost nevoit să renunțe după ce unul dintre ele a provocat un incendiu care a cuprins întregul vagon.

La 15 ani, Thomas cunoștea deja secretele meseriei de telegrafier, astfel că în următorii cinci ani a lucrat în diverse oraşe şi companii pe acest post. Între timp tot el şi-a continuat experimentele în ceea ce privește electricitatea.

Prima sa invenție a fost un sistem de printare a mesajelor primite prin telegraf. În ceea ce privește geniul său, inventatorul era de părere că:

“Geniul este 1 procent inspiraţie şi 99 de procente transpiraţie. Pentru a inventa, ai nevoie de o imaginaţie grozavă şi o stivă de vechituri.”

În 1871, anul când a murit mama sa, el s-a căsătorit cu Mary Stillwell, în vârstă de 16 ani, care era destul de imprudentă în problemele gospodărești, dar și în afaceri. Astfel că, în ciuda activității sale, Edison a întâmpinat dificultăți financiare până la sfârșitul anului 1875, dar cu ajutorul tatălui său a putut construi un laborator și un magazin de mașini în Menlo Park, New Jersey, care l-au scos din impas.

În 1877 a dezvoltat emițătorul de carbon, un dispozitiv care făcea posibilă transmiterea vocilor la volum mai mare și cu mai multă claritate. În același an, inventa fonograful, care înregistra sunetul sub forma unor indexări pe o foaie de hârtie acoperită cu parafină. Dispozitivul a fost de impact imediat, deși a durat ani de zile înainte să poată fi produs și vândut în scop comercial. Atunci presa l-a numit pe Edison „Vrăjitorul din Parcul Menlo”.

"Dacă am face toţi lucrurile pe care suntem capabili sa le facem, ne-am uimi pe noi înşine."

În 1878 s-a concentrat pe inventarea unei lumini electrice sigure și necostisitoare, pentru a înlocui lampa cu gaz. Cu ajutorul unor susținători financiari, el a înființat Edison Electric Light Company și a început cercetarea și dezvoltarea.

Becurile cu incandescenţă apărute înaintea invenţiei lui Edison, aveau filamentul prea sensibil, motiv pentru care ele se ardeau sau se topeau foarte repede. De aceea, inventatorii au căutat ca în globul de sticlă să fie evacuat aerul, creându-se vid, pentru ca filamentul să reziste la temperaturi ridicate.

În privința becului, Edison avea o singură incertitudine, voia să afle care este cea mai bună opţiune pentru materialul din care va crea filamentul. După o serie lungă de experimente, cel mai potrivit s-a dovedit a fi carbonul. De asemenea, după multe încercări, rezultatele nu au încetat să apară, și tot atunci celebrul inventator a făcut o afirmație care a rămas celebră.

“Nu am dat greş. Pur şi simplu am descoperit 10.000 de idei care nu funcţionează.”

Primul test al utilităţii şi al modului de funcţionare al unui bec a avut loc pe 22 octombrie 1879. Invenția a luminat timp de 13.5 ore, o durată foartă mare pentru vremea respectivă. Doar că după câteva luni el a venit cu o ală idee. A folosit pentru fabricarea filamentului, bambus carbonizat, iar noile sale becuri puteau deja atinge durate de viaţă de peste 1.000 de ore. Prima demonstraţie publică a avut loc în ultima zi a anului 1879, iar rezultatul obținut a avut parte de un real succes.

Edison le-a promis atunci că va continua să lucreze în domeniul iluminării electrice:

“Vom face electricitatea atât de ieftină încât numai cei bogaţi vor mai aprinde lumânări!”.

Totuşi, primul bec incandescent, numit apoi simplu „bec”, a fost realizat de Swan la 8 decembrie 1878, când a introdus o bucată subţire de celuloză într-un glob de sticlă, care apoi a fost închis ermetic. El a încălzit filamentul şi a aspirat gazele din globul de sticlă folosind pompa de vid inventată de Hermann Sprengel, realizând prima lampa cu vid.

Pe lângă talentul său de inventator, Edison a fost, de asemenea, un producător de succes și un om de afaceri extrem de priceput în comercializarea invențiilor sale.

" În viață nu primești niciodată ceea ce meriți, ci ceea ce negociezi."

Soția lui Edison, Mary, a murit în august 1884, iar doi ani mai târziu, în februarie, s-a recăsătorit cu Mirna Miller.

Câțiva ani mai târziu inventeză un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mișcare. Iar în 1912, producătorul auto Henry Ford îi cere lui Edison să proiecteze o baterie pentru auto-starter, care va fi introdusă pe modelul iconic T. Colaborarea a continuă între cei doi mari antreprenori americani. În ciuda succesului relativ limitat al invențiilor sale ulterioare Edison a continuat să lucreze. Tot în acest an, realizează un prototip de cinematograf sonor, constând în combinația unui cinematograf propriu-zis cu fonograful. A obținut un rezultat de-a dreptul spectaculos și în acest domeniu.

“Mulţi dintre cei care eşuează o fac pentru că nu şi-au dat seama cât de aproape au fost de succes înainte de a renunţa.”

Dezvoltarea sa, de la un muncitor feroviar fără educație la unul dintre cei mai cunoscuți oameni din lume l-a făcut un erou popular în întreaga lume. Mai mult decât oricărui alt inventator, lui i s-au atribuit numeroase invenții și un număr record de brevete, în care a investit multă muncă și perseverență, păstrându-și totodată bunul simț, după cum spunea chiar el.

Cele trei lucruri esenţiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneală sunt munca stăruitoare, perseverenţa şi bunul simt.”

sursă/foto:businessinsider.com, empireonline.com

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro