Live acumAcces Direct
Prime Time 20:20Asia Express - Drumul elefantului (r)

Tiberiu Uşeriu scrie istorie! ”Am evadat din două pușcării!” A furat, a tâlhărit, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, a ispășit zece. A câştigat, din nou, Maratonul Arctic

Tiberiu Uşeriu a câştigat pentru a doua oară consecutiv Maratonul 6633 Arctic Ultra, o cursă desfăşurată pe distanţa de peste 560 kilometri, în apropierea Cercului Polar. Tiberiu și-a început, astfel, o nouă filă din istoria tumultoasă a vieții sale.

Tiberiu Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv Maratonul 6633 Arctic Ultra, o cursă desfăşurată pe distanţa de peste 560 kilometri, în apropierea Cercului Polar. Tiberiu și-a început, astfel, o nouă filă din istoria tumultoasă a vieții sale.

Deşi are trupul umflat din cauza frigului și a parcurs ultima parte a traseului îndurând chinuri groaznice, Tibi a condus această probă extremă de la început până la sfârşit.

Considerat cel mai greu maraton din lume, 6633 Arctic Ultra s-a desfășurat pe o distanţă de 566 de kilometri, fiind parcursă prin zăpadă, gheaţă, în bătaia vânturilor arctice şi la temperature foarte scăzute.

Anul trecut, în aceeași perioadă, Ușeriu sărbătorea, alături de întreaga Românie, un alt succes: cel de-al doilea ultramaraton câștigat.

- 36 de grade.”Ferească Dumnezeu”, i-a spus fratelui la jumătatea cursei. ”Am patru perechi de pantaloni, degerături și nevoie urgentă de medic”

După ce a parcursmai bine de jumătate din cursa de 566 de kilometri, reușind să rămână pe primul loc, așa cum a și încheiat, Tiberiu și-a sunat fratele, pe Alin. I-a povestit că are nevoie de medic, dar că nu renunță nici în ruptul capului. Uşeriu a spus ”Ferească Dumnezeu”, referindu-se la frigul pe care îl îndură, dar şi la faptul că are degerături la un picior şi trebuie să-l vadă un doctor. Pentru a reuși să-și ducă la capăt misiunea, Tiberiu a purtat patru perechi de pantaloni, nu orice fel de pantaloni, din speciali pentru o astfel de competiție. A reușit!

Uşeriu a terminat cursa la ora locală 01.25, la o temperatură de minus 36 de grade.

Zece ani de închisoare, executați. 23 de condamnare. Furt, tentativă de omor și o CARTE CU POVEȘTI

Aflat în plină glorie, Tiberiu Ușeriu duce în spate un bagaj greu, încarcat de întâmplări care nu-i fac cinste, dar pe care a reușit să și le asume și, mai mult, să le expună într-un volum autobiografic.

Luna trecută, Tiberiu Ușeriu și-a făcut publică viața ce pare a fi scenariu de film. Cu sinceritate și fără perdea. A spus el, a confirmat sau a desființat tot ce au încercat alții să afirme de-a lungul timpului, fără să cunoască realitatea din spatele zvonurilor.

Credit foto: observatorbn.ro

În carte, acesta își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească.

"27 pași", titlul ales de dimensiunea curții în care deținutul Tiberiu Ușeiu s-a ”plimbat” vreme de zece ani

Faptele descrise în carte și pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu 20 de ani, spune acesta. A primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, dar, în urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate și i s-a impus să ispășească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani. A beneficiat și de o reducere a pedepsei cu o treime și astfel a ieșit din închisoare după zece ani.

Titlul cărții lui, "27 pași", a fost dat de dimensiunea curții în care fostul deținut avea voie să se plimbe, după ce în primii ani în spatele gratiilor a fost ținut la izolare.

”În primul rând, am scris această carte pentru a mă împăca eu cu trecutul meu și de a putea să merg mai departe, pentru a-mi asuma trecutul și ceea ce am făcut în trecut. Pot să spun că sunt foarte mândru de ceea ce sunt astăzi și am învățat foarte mult din trecutul meu. Cu siguranță în urmă cu 20 de ani, când s-au întâmplat faptele mele, cred că nici măcar nu știam ce înseamnă să fii mândru", a mărturisit Tibi.

”Se vorbea pe la colțuri despre trecutul meu. Eram sătul să povestesc individual. Așa am ajuns să scriu!”

Un alt motiv pentru acest proiect editorial a fost faptul că în Bistrița se vorbea tot mai intens în ultimul an despre trecutul său, astfel că a ales să spună tuturor, nu doar prietenilor și cunoscuților, despre experiențele prin care a trecut, ceea ce, afirmă Tibi Ușeriu, a dus la creșterea numărului fanilor, nu la o descreștere.

"La colțuri se vorbea, mai ales în ultimul an de zile, despre trecutul meu foarte mult. În Bistrița, majoritatea, cei de vârsta mea, știau că am un trecut destul de controversat și cred că au fost curioși să mă vadă în momentul în care o să-mi destăinuiesc trecutul și în momentul în care am să accept trecutul meu. (...) Nu mi-am pierdut fani în ultimele zile, dimpotrivă, au crescut foarte mult. Cred că pe cei care cred în mine nu i-a putut schimba foarte mult. Cum să vă zic? Prietenii mei au știut toți, eu nu puteam să povestesc cu ei cu o lipsă de zece ani din viața mea. (...) Eram deja sătul să povestesc individual, la fiecare, trecutul meu, îmi era foarte greu să mă duc la un sponsor și să zic: stați un pic, înainte de a semna contractul, trebuie să vă spun ceva despre mine și despre trecutul meu. Și am zis că această carte o să fie o carte de vizită. Cei care mă lasă, mă lasă; cei care o mă țină mai departe, o să fiu aproape, deși până în prezent au știut toți care m-au susținut, au știut despre trecutul meu pentru că le-am povestit", a explicat Tibi.

"Abia după patru ani au început să vină regretele adevărate. Visam să evadez, să mă răzbun!”

Ultramaratonistul nu s-a ferit să admită faptul că, în primii ani în spatele gratiilor, nu se gândea decât la răzbunare și la evadare, mai ales că reușise anterior să evadeze de două ori, și spera că va putea și a treia oară, chiar dacă se afla într-o unitate de detenție de maximă securitate.

"Abia după patru ani au început să vină regretele adevărate. Prima dată visam răzbunare și visam o nouă evadare. Asta am visat în primii ani de detenție și mi-a fost foarte greu ca să regret ceva, pentru că eu trăiam în bula mea și asta speram să fac mai departe. Dar după patru-cinci ani de zile mi-am dat seama că trebuie să fac altceva și asta m-a ajutat foarte mult. Am început să meditez, am început să mă autoeduc și să îmi dau seama că viața e alta și că trebuie să fac alt pas mai departe", a spus Ușeriu.

Surse: news.ro, alerg.ro, Agerpres, gps.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro