Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Cum arată și cât au costat cele mai scumpe lucrări de artă contemporană ale unor artiști în viață? Ziua Mondială a Artei

Azi, de Ziua Mondială a Artei, vă propunem un top al celor mai scumpe 10 lucrări de artă contemporană aparținând unor artiști în viață. Pop-art, fotorealism, realism magic etc – indiferent de „coloratura stilistică”, pentru cele de mai jos s-au licitat sume exorbitante.

Balloon Dog, Jeff Koons, 58.4 milioane de dolari

Telegraph

Omul e un animal simbolic, spunea Cassirer, filozoful neamț, explicând că oamenii n-au nevoie doar de masă și casă, dar și de artă, cultură și divertisment, căci cele din urmă le potolesc „foamea de sens”.

Iar azi, dacă tot e Ziua Mondială a Artei, vă propunem un top al celor mai bine vândute 10 lucrări de artă contemporană aparținând unor artiști în viață. Așadar, 10 opere de la 10 creatori diferiți, și ale lor prețuri orbitoare, ca pentru cei „lihniți”, dar cu „stomacul” plin de posibilități.

Spunem din capul locului că niciuna n-a scăpat de afurisiri în tulburele ocean al lumii artistice, însă toate au ajuns la liman pe insula capodoperelor.

Altfel, creatorii lor – cei mai scumpi artiști vizuali din lume – au toți peste 50 de ani, semn că îmbătrânirea-n carieră merge în același pas cu o excelentă strategie de promovare.

Acestea fiind lămurite, întru mulți ani inspirați artiștilor și consumatorilor de artă, iată podiumul exorbitantelor:

10. Knife Behind Back, Yoshitomo Nara, 25 de milioane de dolari

Nara, artist japonez, 60 de ani bătuți pe muchie. Lucrarea de aici i s-a vândut în 2019, dar e realizată-n 2000: anul în care Nara s-a întors în Țara Soarelui Răsare, după un deceniu de locuit în Germania.

„Cuțit la spate” ar fi titlul lucrării, însă obiectul numit absentează, ceea ce a plăcut criticilor.

Un ochi peste lucrările lui, atât cât ne lasă Internetul, și vedem un șablon: copilițe născocite din câteva pete decorative, întotdeauna fără sprâncene, cu privirea simpatic-sinistră.

9. Point of Pines, Frank Stella, 28 de milioane de dolari

„Vârf de pini”: fine triunghiuri concentrice, vopsea de email pe pânză. Ciocanul i-a decis soarta în octombrie trecut, la New York, Complexul Rockefeller, și de-atunci e a unui colecționar privat.

23 de ani avea Stella când a gătat lucrarea, perioadă în care a emis celebra „pictura e o suprafață plată cu vopsea pe ea – nimic mai mult”.

Nu cu mult înainte de asta nu-l știa nimeni; singurul său contact cu vopseaua era ăla că-și „irosea viața” pictând bărci și zugrăvind case.

Azi are 83 de ani și minimalismul nu-l mai reprezintă, iar bărci nu mai spoiește. A trecut prin culoare vie și maximalism, forme bogate, abstract-carnavalești, lemn, aluminiu, textile, a pictat inclusiv mașini de Formula 1.

Semnătura lui e calitatea sculpturală a tușelor, de parcă ghemurile de culoare s-ar lăsa strânse-n mână.

8. Rosedale, Peter Doig, 28.8 milioane de dolari

„Toate creațiile mele au un element autobiografic în ele”, zice scoțianul care și-a zugrăvit Rosedale-ul copilăriei canadiene, artistul peisajelor minuțioase din pastă groasă.

Mahării artelor îl laudă pe Doig ca fiind unul din meșterii realismului magic: deși tonul e rece, peisajele „stau”, iar personajele lipsesc adesea, lucrările emană o căldură bizară, liniștea de dinaintea unei furtuni care, în imaginarul pictorului, pare mereu amânată.

7. Fără titlu (Riot), Christopher Wool, 29.9 milioane de dolari

Titlul e în operă: pe românește, „dezordine”. Wool practică mult-controversata artă post-conceptuală, vorbește gura târgului de pe Madison Avenue, cea în care „mai puțin e mai mult”, opera se ferește să reprezinte ceva, deci sfârșește prin a fi orice, ceea ce o face vandabilă.

Specialitatea lui Wool sunt cuvintele negre pe fundaluri albe: aici imprimate pe-un bloc de aluminiu ușor de 2,74 metri lungime și 1,83 metri lățime, făurit în '90 și vândut în 2015.

6. Smash, Ed Ruscha, 30.4 milioane de dolari

Ajungem la Ruscha, absolvent de Artă în California de carte poștală a anilor '60, unul din inițiatorii curentului pop art (de unde s-a inspirat și artistul de la numărul 7), și cu siguranță cel mai bogat dintre cei rămași.

În '63, când și-a scris în ulei „Lovitura” din majuscule, Ruscha frecventa nume grele precum suprarealistul Marcel Duchamp, respectiv nume ce-aveau să capete greutate: lucrătorul în seriografie Andy Warhol, pe-atunci la prima sa expoziție.

În sfârșit, tatăl lui Ruscha n-a fost de acord ca fiu-său să dea la Arte – se temea că meseria de artist n-o să-i aducă niciun ban.

Ironic, căci Ruscha a dat lovitura, chiar textual vorbind, așa cum a făcut-o și dealer-ul său de artă, Gagosian, care a început ca vânzător de postere pe lângă un cămin studențesc.

5. The Grand Snowing Mountains, Cui Ruzhuo, 39.33 milioane de dolari

Cu aproape 40 de milioane de bătrâne s-au adjudecat, la Hong-Kong, în 2016, „Munții din care ninge”.

Un soi de caligrafii sunt cele ce ies din mâna chinezului Ruzhuo, care pictează cu degetele înmuiate-n cerneală, preferând griurile colorate și motivele tradiționale ale culturii asiatice: muntele, floarea de cireș, copacul de bambus.

Le schița, la tinerețe, în preajma Muzeului Palatului Imperial din Beijing, locul unde și-a format mâna.

Că Palatul s-a lăsat buzunărit de frumusețe a contat pentru sensibilul Ruzhuo – din „Munții” săi prosperi, chinezul a virat 15 milioane în contul Palatului, cea mai mare donație individuală din istoria Orașului Interzis.

4. Abstract Painting 599, Gerhard Richter, 46 de milioane de dolari

Despre Richter se spune că e cel mai important artist contemporan german, iar despre opera sa că, deși săvârșită din împroșcături de culoare uleioasă, cu finalitate abstractă, reușește să fie și fotorealistă.

Încă de când s-a lansat, Richter – azi octogenar – a venit cu o inovație în artele vizuale: zonele neclare sau „impresionism fotografic”. Ca și când tabloul ar fi o fotografie născută de-un aparat cu obiectivul aburit.

3. False Start, Jasper Johns, 80 de milioane de dolari

În sport, un „început fals” e pornirea în cursă cu o clipă înainte ca amfitrionul să anunțe startul. În artă, e pictura de mai jos, vândută într-o licitație privată în 2006, azi pe pereții vilei din Boca Raton, Florida, vila omului de afaceri Kenneth Griffin.

Jasper Johns, creatorul nonagenar, a încercat de-a lungul vieții și neo-dadaismul, și mișcarea pop-art, și expresionismul abstract, dar a rămas fidel petelor picturale, nuanțelor calde, cifrelor, literelor și geometriilor.

„Sugestia finală a unei opere de artă nu trebuie să fie acel ceva atent spus, atent ambalat, ci un ceva neajutorat. Trebuie să fie ceva impulsiv, ceva ce nu te poți abține să nu zici”, recomandă cel pe care Obama l-a decorat în 2011 cu Medalia Libertății, cam cea mai înaltă distincție care i se poate oferi unui cetățean american.

2. Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), David Hockney, 90.3 milioane de dolari

David Hockney, artist britanic trăit la Los Angeles, 82 de ani.

În fiecare zi înoată jumătate de ceas în piscină, în fiecare an a pictat în acrilice luminos-fosforescente (cel puțin) o piscină, ori un alt simbol luxuriant al vieții de la Hollywood.

„Piscina cu două personaje” e din '72, iar de dat s-a dat într-o licitație marca Christie's, prin 2018, în doar 9 minute.

Hockney și-a vândut prima pictură la 22 de ani cu 10 lire, a mărturisit că-l inspiră basmele fraților Grimm, desenează (și) pe iPad, și se bucură să fi fost numit „cel mai influent artist britanic în viață”.

1. Rabbit, Jeff Koons, 91 de milioane de dolari

Cea mai scumpă lucrare a unui artist în viață.

Licitată la New York, în Mai trecut, o sculptură din oțel inoxidabil ce înfățișează un iepure. 3 exemplare a făcut Koons în '86, și toate au intrat în gestiunea dealer-ului său de artă de-atunci, românca de origine evreiască Ileana Sonnabend.

„Nu există semnificații ascunse în opera mea”, zice sculptorul obiectelor banale – animăluțe ca cele pe care le fac clovnii din baloane, figurine ce seamănă a bibelouri, personaje de desene animate etc.

„Maestrul devierii” și „artistul care e prea scump ca noi să recunoaștem că eșuează”, titrează criticii de peste Ocean, mai în glumă, mai în serios...

P.S. Așa cum ați intuit deja, lucrarea din imaginea de sub titlu, câinele oranj, e tot a lui Koons. 58.4 milioane de dolari.

Referințe: artprice.com, christies.com, artnet.com, artsy.net, Wikipedia

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro