Live acumObservator 13 Weekend
Prime Time 20:00iUmor (r)

Tovarăși, vă mai aduceți aminte de biscuiții „Eugenia”? Muncitoarele întindeau crema cu o spatulă și totul se făcea manual

Tovarăși, înainte să vă aduceți aminte de biscuiții „Eugenia”, adevărate „madlene proustiene” a Epocii de Aur, să facem o scurtă recapitulare a... prețurilor din anii ’80, acei ani în care aveam magnetofoane așezate pe mileuri, beam sifon, ne uitam la desenele animate „Mihaela” și foloseam telefonul cu disc/ la manivelă.

Tovarăși, înainte să vă aduceți aminte de biscuiții „Eugenia”, adevărate „madlene proustiene” a Epocii de Aur, să facem o scurtă recapitulare a... prețurilor din anii ’80, acei ani în care aveam magnetofoane așezate pe mileuri, beam sifon, ne uitam la desenele animate „Mihaela” și foloseam telefonul cu disc/ la manivelă.

Pe un forum al nostalgicilor acelor vremuri, un român povestește cum în 1985, intrarea la ștrand costa între 3 și 5 lei, guma de mestecat, care semăna cu o țigară, 50 de bani, ciocolata cu rom 1,80 lei, kilogramul de banane 28 de lei, iar cel de portocale 18 lei.

După ce stăteai la o coadă imensă, puteai să-ți iei „eugenii” cu 65 de bani, în timp ce o pâine împletită costa 8 lei, iar una neagră, 2,5 lei.

O pâine împletită costa cât 12 eugenii

În 2016, numeroși producători au încercat să readucă sub diferite ambalaje și denumiri „Eugenia” pe piață, iar la un magazin de cartier, prețul unei franzele este egal cu cel al unui biscuite cu cremă de cacao.

Pe vremea lui Ceaușescu, o pâine împletită costa cât 12 eugenii. Chiar dacă și în acei ani, „eugeniile” se produceau la nivel industrial, ele erau fabricate din ingrediente naturale, iar termenul de valabilitate era de șapte zile. Pe vestitele „Eugenia” pe care le găseam la braserie, se preciza că au în compoziţie doar unt, cacao, zahăr, rom şi ouă.

Prima Doamnă a Republicii Socialiste România de atunci, Elena Ceușescu, se declara o iubitoare de eugenii, pasiune culinară împărtășită și de copiii ei.

Cum se produceau eugeniile comuniste?

Primele produse „Eugenia” au fost fabricate la Constanța la sfârșitul anilor ’40. Biscuiții-sandviș „uniți” cu cremă de cacao și gust de rom aveau în compoziție doar ingrediente naturale.

.

Într-un lungmetraj de excepție din 1980, filmul „Proba de microfon”, unul care a trecut de cenzura vremii, Tora Vasilescu și Gina Patrichi întregesc o distribuție remarcabilă, în spatele căreia regizorul Mircea Daneliuc s-a întrecut pe sine.

Într-una dintre scenele filmului, apar și secvențe filmate la fabrica de la Constanța, acolo unde muncitoare harnice și vrednice „produceau” eugenii.

Poate nu o dată v-ați întrebat atunci când erați copii de ce crema de cacao era întinsă neuniform și atât de diferit de la un lot la altul de eugenii. Răspunsul e unul simplu! Tot procesul era unul manual, iar crema era întinsă de femei cu o spatulă, apoi biscuiții erau lipiți și împachetați în ambalajul celebru. Totul, la normă! Muncitoarele puteau gusta din desert doar în pauzele de masă, după ce-și terminau treaba.

Nu mai e un secret că celebrele eugenii, în lipsa altor variante de dulciuri, au constituit decenii la rând desertul preferat al românilor. Și, ca un bonus, vă oferim și rețeta originală!

Pregăti-v-ați spatulele?

REȚETA ORIGINALĂ DE BISCUIȚI „EUGENIA”:

Ingrediente pentru biscuiți: 300 gr făină, 4 linguri smântâna, 100 gr migdale măcinate, 1 ceașcă zahăr pudra, coajă de la o lămâie, 300 gr unt, 300 gr zahăr, 1 praf de sare, 1 plic zahăr vanilat și 8 gălbenușuri.

Ingredientele pentru cremă de ciocolată: 100 gr unt, 100 gr zahăr, 3 linguri cacao, 1 ou, 4 linguri de lapte și o fiolă de esența de rom.

Surse: Filmul „Proba de microfon”/ Forum „Prețuri din epoca Ceaușescu”/ Blogul „Jurnal de cazarmă roz”.