Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

TRAGEDIA uitată din familia lui Albert Einstein! Fiul lui cel mic a ajuns într-un sanatoriu la vârsta de 20 de ani. Era furios pe tatăl lui. „Luna trecută mi-am tăiat venele”– FOTO

Albert Einstein a avut un copil, Eduard, care la vârsta de 20 de ani a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost internat de numeroase ori într-un sanatoriu. Eduard avea talent la muzică și studia pentru a deveni psihiatru. El a declarat de mai multe ori că își urăște tatăl.

Unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, Albert Einstein a avut un copil, Eduard, care la vârsta de doar 20 de ani a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost internat de numeroase ori într-un sanatoriu, unde a suportat șocuri electrice și a primit tratamente despre care fratele lui mai mare, Hans Albert Einstein, a spus că i-au fost mai degrabă dăunătoare. Eduard, pe care geniul îl alinta „Tete”, avea talent la muzică și studia pentru a deveni psihiatru. El a declarat de mai multe ori că își urăște tatăl.

Eduard a fost un elev bun și avea talent la muzică, știind să cânte perfect la pian. După școala gimnazială, el a început să studieze medicina pentru a deveni psihiatru. Însă, până să împlinească vârsta de 20 de ani, Tete a fost diagnosticat cu schizofrenie, iar doi ani mai târziu a fost internat pentru prima dată într-un sanatoriu.

Biografii lui Albert Einstein au speculat că medicamentele și metodele de tratament de la acea vreme i-au făcut mai mult rău decât bine tânărului Eduard Einstein.

De altfel, fratele lui mai mare, Hans Albert Einstein, a crezut că memoria lui Tete și abilitățile sale cognitive au fost extrem de afectate de terapia cu șocuri electrice pe care Eduard o făcuse în timpul internărilor sale.

Eduard i-a spus tatălui său că îl urăște. Albert Einstein a emigrat din Germania în SUA, în 1933, după ce naziștii au ajuns la putere, și nu și-a mai văzut fiul de atunci.

„De ce sunt așa pornit contra tatălui meu? Nu știți? Credeam că toată lumea e la curent. Tata ne-a abandonat pe mine, pe fratele meu și pe mama în august 1914, pe un peron din gara Berlinului. Apoi a venit războiul”, a povestit Eduard Einstein, potrivit cărții „Cazul Eduard Einstein”, de Laurent Seksik.

În 1914, Albert Einstein s-a despărțit de prima lui soție și mama copiilor lui, matematiciana Mileva Marić, în urma mai multor aventuri extraconjugale, geniul considerând că soția și cei doi fii reprezintă un impediment în calra reușitei lui profesionale. El a rămas la Berlin în timp ce familia lui s-a stabilit în Zurich. În 1919, Albert Einstein s-a recăsătorit, cu verișoara lui, Elsa Einstein.

Ultima dată când Eduard Einstein și-a văzut tatăl a fost înainte ca acesta să plece în Statele Unite ale Americii, din cauza presiunilor naziștilor. Atunci, Eduard era internat la sanatoriu.

Dacă Hans Albert, fiul cel mare al lui Einstein, l-a urmat pe tatăl său în SUA mai târziu, în anul 1938, pentru Eduard acest lucru a fost imposibil. Viza lui a fost respinsă din cauza stării sale de sănătate.

Albert Einstein nu și-a mai văzut niciodată cel de-al doilea fiu, deși ar fi putut să îl viziteze după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totuși, Albert Einstein a corespondat în mod regulat cu Eduard, pe care îl poreclea „Tete”, de la cuvântul francez „petit” („mic”, n.r.). Cei doi au corespondat înainte, dar și după ce Eduard a fost diagnosticat cu schizofrenie și după ce geniul a emigrat în SUA.

Eduard și-a păstrat interesul pentru muzică și artă, scria poezii și era un fan al lui Sigmund Freud. Avea chiar un portret al lui Freud pe un perete din camera lui. Albert Einstein l-a cunoscut pe Freud, cu care a corespondat, dar nu a avut niciodată curajul să îl întrebe ce părere are despre boala fiului său, dacă există vreun remediu necunoscut.

Mama lui, Mileva Marić, l-a îngrijit pe Tete până la moartea ei, din anul 1948. De la decesul ei, Eduard și-a trăit cea mai mare parte a vieții în clinica de psihiatrie Burghölzli din Zurich.

„Totuși, să știți că sunt rezistent la durere. Luna trecută mi-am tăiat venele și nu m-am simțit nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dar mama era într-o asemenea stare, încât am jurat să nu mai repet gestul. M-am ținut de cuvânt. Vorba e vorbă, chiar dacă suntem mai mulți care ne exprimăm prin gura mea”, mai scria Eduard Einstein, citat în cartea „Cazul Eduard Einstein”, de Laurent Seksik.

Eduard „Tete” Einstein a murit în 1965, din cauza unui atac cerebral, la vârsta de 55 de ani, la Burghölzli, și a fost înmormântat la cimitirul Hönggerberg din Zurich.

Celălalt fiul al lui Albert Einstein (14 martie 1879 - 18 aprilie 1955) și al primei sale soții, Hans Albert, a fost inginer și profesor și a studiat la aceeași universitate ca părinții săi, ETH Zurich. El a murit în anul 1973, la vârsta de 69 de ani, din cauza unor probleme cardiace, în timpul unui simpozion care a avut loc în Massachussetts.

Primul copil al lui Einstein și al Milevei Marić a fost o fiică, Lieserl Einstein, născută în anul 1902 și menționată într-o scrisoare a mamei ei către Einstein pentru ultima dată în anul 1903, când Mileva scria că este îngrijorată că fetița se îmbolnăvise de scarlatină.

Potrivit unei teorii în privința lui Lieserl Einstein ce a fost formulată de autoarea Michele Zackheim în cartea „Lieserl Einstein's Daughter”, fetița avea un handicap de dezvoltare și ar fi trăit cu familia Milevei și ar fi murit de scarlatină în septembrie 1903.

O altă posibilitate, potrivit lui Robert Schulmann, care a scris cartea „Einstein Papers Project”, Lieserl Einstein ar fi fost adoptată de o prietenă apropiată a Milevei Marić, Helene Savić. Fetița ar fi fost crescută de această femeie, sub numele Zorka Savić, și ar fi trăit până în anii 1990.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro