Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Tu ştii de la ce vine PECO? Istoria benzinăriilor comuniste şi românca sexy la care Ceauşescu a “închis” ochii

Înainte de 1989, toate maşinile din România alimentau de la PECO, benzinăriile care aveau să rămână în istorie. Acum, însă, este un brand naţional dispărut, dar care a fost transformat în “poreclă” universală

Înainte de 1989, toate maşinile din România alimentau de la PECO, benzinăriile care aveau să rămână în istorie. Acum, însă, este un brand naţional dispărut, dar care a fost transformat în “poreclă” universală

PECO – PRODUSE ETILATE CU CIFRĂ OCTANICĂ.

Istoria benzinăriilor celebre a început în 1954 şi s-a stins, ca mai toate brandurile, în 1990. De fapt, PECO a fost unul din primele branduri româneşti de succes şi, timp de patru decenii, singurul lanţ de benzinării, singurul producător şi distribuitor de uleiuri şi lubrifianţi pentru vehicule.

Înainte de '89, România avea o industrie proprie a petrolului, de la extracţie la prelucrare, iar treaba stătea cam aşa: sondele de petrol, aparţinând toate companiei de stat Rafirom, erau transportate prin cele 1.800 de kilometri de conducte ale Petrotrans spre una dintre cele zece rafinării Rafirom, după care erau prelucrate şi distribuite de PECO.

Practic, era singurul brand care producea uleiuri de motor, de cutii de viteze, de frână şi hidraulice pe care le puteai cumpăra de la magazine şi din benzinării.

600 DE STAŢII DE ALIMENTARE = FALIMENT DUPĂ 1990.

Pentru a înţelege mai bine fenomenul, este important să ştiţi că PECO avea în anul 1962 nu mai puţin de 160 de staţii de alimentare la nivel naţional (25 doar în Bucureşti), după care, în 1980, ajunsese la 310 staţii de alimentare.

Fiecare oraş avea cel puţin o benzinărie PECO, iar Bucureştiul, Constanţa şi Timişoara aveau peste patru staţii la început. În aceste benzinării se vindeau "benzine" premium cu plumb şi diesel, dar şi o gamă variată de uleiuri auto. Până în 1989, deşi nu se ştie numărul benzinăriilor cu exactitate, se estimează că erau în România peste 580 de benzinării PECO. În ciuda succesului, însă, brandul a murit rapid, toate staţiile transformându-se în Petrom.

FATA CARE ARĂTA PREA MULT, ÎN RECLAMA PECO. CEAUŞESCU AR FI “ÎNCHIS” OCHII...

PECO avea totemuri luminoase înalte, încă din anii '60, iar sigla cu roşu, galben şi albastru, culorile drapelului, era prezentă pe fiecare pompă şi la fiecare intrare în staţie.

Dar ceea ce atrăgea cu adevărat atenţia era o domnişoară extrem de sexy urcată pe o pompă de carburant. Se întâmpla în 1973, iar Ceauşescu nu ar fi fost deloc încântat de acest lucru.

SURSE: 4TUNNING.RO, WIKIPEDIA, ADEVARUL.RO

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Aldo, un câine polițist, nu mai mănâncă de când partenerul său s-a pensionat, în Țăndărei
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Temperaturi-șoc în februarie! Au anunțat cum va fi vremea de mâine. Prognoza ANM
  Capital.ro
 8. DOLIU in PSD! A MURIT fulgerator! Cauza mortii...
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. Se dau 100 000 de euro de la stat! Care e marea condiție pentru a primi banii
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul