Un clujean a supravieţuit ororilor de la Auschwitz! Laszlo Nussbaum face o dezvăluire cutremurătoare despre lagărul morții

 
+5 click pentru
galerie

Laszlo Nussbaum este unul dintre puţinii clujeni care mai pot povesti ce au trăit în "fabrica morţii" numită Auschwitz. A fost martorul Holocaustului și singurul din familia lui care a supravieţuit iadului nazist! Iar povestea este una cu adevărat tulburătoare!

În 1940, familia lui László Nussbaum se mută din Turda la Cluj, cu speranţa unei vieţi mai bune în partea de ţară sub influenţă maghiară. 

În vara anului 1944 peste 120.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportaţi la Auschwitz. Printre ei se afla şi familia lui Laszlo Nussbaum, unul dintre clujenii care au suprevieţuit iadului din lagărul de exterminare.

TRENUL CARE I-A DUS LA LAGĂRUL MORȚII

La scurt timp după, aceștia se trezesc într-un tren care îi transportă direct la Auschwitz. László este singurul supravieţuitor din familia sa. 

„Am ajuns împreună la Auschwitz. Am fost obligați să ne lăsăm bagajele afară și apoi ne-au ales, femeile de bărbați. Aici mi-am văzut pentru ultima dată mama. Aveam 15 ani. Am sosit într-o lume pe care n-am văzut-o niciodată. Sârmă ghimpată, garduri de sârmă, n-am văzut niciodată până atunci. Atunci am văzut pentru prima dată oameni în haine vărgate”

Laszlo Nussbaum îşi aminteşte că a fost despărţit de mama lui pe platforma trenului de marfă.

În astfel de vagoane erau aduşi adusi aici prizonierii. Călătoria dura o săptămână, în care nu primeau apă sau mâncare. La sosire, mulţi dintre ei - copii şi bătrâni - erau deja morţi.

Iar povestea cutremurătoare nu se oprește aici. După multe zile și săptămâni de chin, puștiul de la Auschwitz află de la un alt prizonier ce soartă a avut cea care i-a dat viaţă:

„Era un adevărat iad. Fratele meu avea 13 ani, era mic de statură, știam că nu îl vor lua pe el la muncă. Ne era dor de mama și una dintre deținute chiar ne-a păcălit că are vești de la mama noastră, făcea scrisori false, totul pentru o bucată de pâine furată de la noi. Un prizonier mi-a zis apoi: Nu vezi fumul? Acolo e maică-ta”. Asta e prima mea legătură cu camerele de gazare şi crematoriile din Auschwitz”

Deținuți la lagărul Auschwitz

                                       Deținuți la lagărul Auschwitz

Adolescentul de atunci a rămas cu tatăl şi fratele mai mic, în vârstă de 13 ani, într-una din barăcile lagărului. Trei luni aun mai stat împreună, apoi acesta a aflat ulterior din acte oficiale că tatăl murise cam cu două luni înainte de eliberare...

"Ai grijă de frăţiorul tău"! Astea sunt ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la tatăl meu...

AUSCHWITZ, LAGĂRUL MORȚII

 Iniţial această baracă a fost folosită pe post de grajd pentru maximum 50 de cai. Ulterior a fost transformata in dormitor pentru prizonieri. Este greu de imaginat cum pe aceste paturi din lemn erau înghesuite peste 400 de persoane.

Lagărul de la Auschwitz, în zilele noastre

                               Lagărul de la Auschwitz, în zilele noastre

Avea, de fapt Auschwitz, trei sarcini principale. Principala sarcină, fabrica morţii. A doua: cei apţi la muncă să fie transformaţi în diverse transporturi de muncă. Şi a treia: experienţe cu oameni.

A VRUT SĂ MITUIASCĂ UN COPIL CU MÂNCARE, DAR A RENUNȚAT

Şase luni cât a stat la Auschwitz, tânărul Nussbaum a trăit de mai multe ori înfricoşătoarea selecţie a lui Mengele, dar nu a fost ales fiindcă nu îndeplinea condițiile dorite de medic. Însă fratele lui nu a avut acelaşi noroc.

„Cea mai mare selecție de la Auschwitz a fost în 1944, când Mengele și-a ales pacienții și pe restul i-a trimis la camera de gazare, fiindcă nu erau folositori. Așa a murit și fratele meu...”

Laszlo Nussbaum, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz

                 Laszlo Nussbaum, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz

Laszlo a făcut totul ca să nu-l piardă. A încercat chiar să mituiască un alt copil cu jumătate de porţie de mâncare să îi ia locul fratelui, însă conştiinţa l-a oprit în ultima clipă. Şi i-a rămas doar o scrisoare:

„Dragul meu frate, eu ştiu că voi merge într-un loc foarte bun. De acum înainte, nu-mi va fi sete şi nici foame”

După terminarea războiului Laszlo Nussbaum s-a întors în România. A luat totul de la zero. A terminat o facultate, s-a casatorit si are copii.

Nu a uitat însă niciodată ce s-a întâmplat la Auschwitz și a povestit totul în cadrul documentarului „Nussbaum 95736”, lansat în 2017...facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI