Varosha, staţiunea care a încremenit! Altădată prosperă, acum e un oraş fantomă. După patru decenii, hainele sunt intacte pe umeraşe, iar în sufrageriile de lux au crescut copaci: "Orașul meu este acum un ostatic în țara nimănui"

 
+12 click pentru
galerie

La malul Mediteranei, pe coasta de vest a Ciprului, într-un decor idilic se află Varosha, o staţiune turistică înconjurată de ape turcoaz şi plaje de nisip perfect. În anii ’70, oraşul era destinaţia perfectă, miliardari ai lumii şi unele dintre cele mai mari vedete îşi petreceau vacanţele aici. Astăzi, hotelurile de lux de altădată, plajele ca nişte furnicare şi maşinile scumpe au rămas încremenite. Din PERLA CIPRULUI, Varosha s-a transformat într-o ruină

În anii ’70, vedete precum Brigitte Bardot, Sofia Loren, Richard Burtin sau Elizabeth Taylor erau văzute în hotelurile de pe riviera cea mai cosmopolită a Mediteranei orientale. Şi totuşi, cum a ajuns Varosha un oraş încremenit?

STAŢIUNEA A FOST ABANDONATĂ SUBIT!

1974, vară, plin sezon turistic! Armata Turciei atacă, fără niciun fel de avertisment, staţiunea cu forţe terestre şi aeriene. Practic, turiştii şi localnicii nu au nicio şansă în ploaia de bombe. Îşi strâng repede câteva bunuri de valoare şi pleacă. Niciunul dintre cei 40.000 de rezidenţi nu se gândeşte că va fi ultima oară când va călca în Perla Ciprului. 

În scurt timp, armata turca câştigă controlul asupra oraşului şi începe să sigileze zona cu garduri înalte şi bine păzite. Războiul dintre Cipru şi Turcia desparte, astfel, insula din Marea Mediterană în două. Nici astăzi, 43 de ani mai târziu, nimeni nu are voie să intre, în afară de soldaţii turci care patrulează zona în căutare de  intruşi. Aceştia sunt autorizaţi să aresteze sau să execute pe oricine găseşte pe teritoriul staţiunii. 

PE UNII RĂZBOIUL I-A PRINS ÎN PLINĂ NUNTĂ, PE ALŢII ÎNTINZÂND RUFE SAU FĂCÂND MÂNCARE! TOATE AU RĂMAS ÎNCREMENITE.

Magazinele de lux, camerele şi hotel şi casele oamenilor au rămas neatinse. Un jurnalist suedez care a vizitat oraşul în 1977 a mărturisit că a văzut haine încă atârnând la uscat şi pe umeraşe în şifoniere şi chiar becuri aprinse.

În 2003, câţiva cetăţeni pătrund în inima staţiunii şi rămân şocaţi de ceea ce găsesc acolo! "Natura preluase controlul. Tufişurile acoperiseră aproape cu totul cei şase kilometri pătraţi ai staţiunii. Copacii creşteau în mijocul sufrageriei. Era un oraş fantomă", povesteşte Vasia Markides, o cetăţeană americană de 34 de ani, de origine greco-cipriotă. 

Părinţii săi fugiseră chiar în ziua nunţii, lăsând în urmă cadourile nedesfăcute. Alţi locuitori povestesc despre mâncarea lăsată pe foc...

Un fotograf vorbeşte despre o reprezentanţă auto plină de maşini abia ieşite din fabrică, în 1974, vitrine dincolo de care manechinele sunt îmbrăcate după o modă demult apusă, dune de nisip pe care specii rare de broaşte ţestoase le folosesc pentru a-şi face cuib. 

FOSTUL PRIMAR PRIVEŞTE CU NOSTALGIE DE EXILAT FOTOGRAFIILE DIN VAROSHA!

În centrul istoric al capitalei Nicosia, primarul Ghalanos privește cu un nod în gât fotografiile din Varosha atârnate în biroul lui din sediul Federației municipiilor. "Cei peste 33.000 de ciprioți greci din Varosha au fugit în iulie 1974 din calea trupelor turce. Se gândeau că vor reveni în scurtă vreme, pentru că era un cartier care nu avea turci ciprioți, și la care ONU interzisese ocupația. Însă invadatorii au împrejmuit orașul și au tăiat căile de acces".

Hotelurile luxoase din dreptul liniei de coastă și zonele cu palate au fost năpădite de buruieni și pe acolo au apărut animale sălbatice. 

"Orașul meu este acum un ostatic în țara nimănui, condamnat la decadență", spune Ghalanos. 

De pe terasa primăriei din Famagusta, primarul turc al orașului, Oktay Kayalp, se uită contemplativ la ruinele cartierului Varosha. Kayalp are 57 de ani și a fost reales neîntrerupt în funcție din 1994; și el își amintește de vremurile din tinerețe, petrecute pe plajă.

“Varosha era tot mai animat, an după an, odată cu venirea Brigittei Bardot sau a altor vedete ale epocii. Aveam planuri să dublăm numărul paturilor pentru turiști (existau deja disponibile 12.000), însă lovitura de stat din Nicosia, a grecilor partizani ai anexării, a dus la intervenția turcă. În plus, aici nici nu au existat confruntări grave între comunitatea elenă care locuia în Varosha și cea turcă. Aceasta se afla în zonă înconjurată de ziduri a orașului Famagusta”.

Dacă e să ne luăm după imaginile de mai sus, Varosha poate fi asemănat cu uşurinţa cu Pripiatul, oraşul părăsit în urma catastrofei nucleare. 

SURSE: THE VINTAGE NEWS.COM, EL PAIS.COM, AGERPRES.RO, WIKIPEDIA.RO, DAILY MAIL.CO.UK

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe