Viața fascinantă a actriței CLODY BERTOLA. Orfană de tată, crescută la un pension catolic, „Inegalabila“ a atras bărbații mai tineri ca un magnet. Tinerii Ciulei și Pintilie au luat-o de nevastă

 
+14 click pentru
galerie

Cu un an înaintea Primului Război Mondial, în familia unor industriași catolici din Capitală,  cu origini italiene şi franceze, se năștea Clody Bertola.

Cu un nume exotic și o frumusețe deosebită, fetița avea să devină mai târziu actriţa care avea să marcheze un secol de teatru în România. Totodată, Clody avea să fie protagonista a două poveşti de dragostepasionale cu doi dintre cei mai mari regizori români: Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie. Ambii, mai tineri decât ea - femeie matură, la casa ei - aveau să o iubească pătimaș și s-o ia de nevastă.

Încă din primii ani de viață, Clody avea să cunoască răsfățul, cât și suferința. Are parte de o copilărie desprinsă parcă din cartea lui Teodoreanu, „La Medeleni” - pe și-a petrecut-o la țară, la Chițorani, un sat de lângă Ploiești, acolo unde părinții ei aveau o vie.

Din păcate, saltul către maturitate a fost unul rapid și forțat, odată cu sinuciderea tatălui. Educația aleasă i-a fost dată în Franța, la un pension de fete catolic, iar Clody a interiorizat atât de mult valorile franțuzești, fascinația pentru țara și limba lui Voltaire, încât a lăsat cu limbă de moarte ca după ce trece în neființă, cenușa să-i fie împrăștiată  pe dealurile din Assisi, acolo unde se află  două catedrale, una a Sfântului Francisc și cealaltă a Sfintei Clara.

Clody se visa dansatoare sau balerină

S-a visat dansatoare, balerină, dar a devenit actriță, după întoarcerea în țară terminarea studiilor la Conservatorului de Artă Dramatică. A debutat timid pe scena Teatrului Bulandra, dar celebritatea a cunoscut-o mai târziu, după ce a jucat în multe piese de teatru și în filme ca „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Facerea lumii” (1971) și „Felix și Otilia” (1972). La fel de sinusoidală și marcată de eșecuri inițiale i-a fost și viața personală.

Primul soț, un pictor care i-a rămas alături o viață

Inițial s-a căsătorit cu pictorul Ştefan Constantinescu, mai în vârstă cu 15 ani decât ea, pe care avea să-l descrie mai târziu ca fiind extrem de gelos și independent. Constrânsă să aleagă între viața de familie și teatru, a ales cea de-a doua variantă. Pe Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani, „Inegalabila“, „Unica“, „Prinţesa Inefabilului“, așa cum era alintată, frumoasa actriţă Clody Bertola l-a cunoscut când încă era măritată cu pictorul. Ea - 32 de ani, actriță venerată, el -22, student la Arhitectură şi la Conservator. Prima oară a zărit-o în timpul unei repetiții pentru un spectacol. 

 „N-am simţit nici un fior special. N-am intuit nicio clipă că de omul ăsta mi se va lega viaţa atât de profund. Ne-am văzut la teatru, unde am început să repetăm”, își amintea peste ani, Clody Bertola.

„Am avut o simpatie spontană pentru el. Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Îi admiram dantura superbă. Obişnuiam să-i spun în glumă: «Hai, inspecţia», şi atunci începea să râdă cu toată gura ca să-mi arate dinţii lui frumoşi. Chipul îi era uşor dizarmonios, dar îţi atrăgeau atenţia ochii negri, calzi şi pătrunzători.

A început să vină din ce în ce mai des în cabina mea. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut, mă interesa. Şi încet, s-a înlănţuit ceva. Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru. Toată viaţa mea cu Liviu Ciulei a fost Teatru”, avea să povestească Clody mai târziu, în volumul „La vie en rose cu Clody Bertola“ al Ludmilei Patlanjoglu, (1997, o evocare a carierei şi a vieţii actriţei.

Au trăit o poveste de dragoste demnă de film, au fondat o trupă de teatru și o familie, dar în cele din urmă, Ciulei s-a îndrăgostit temporar de o altă femeie, iar Clody nu l-a putut ierta.

Nici a doua oară, Clody nu a avut noroc

Chiar dacă începutul relației cu Ciulei a fost ezitant din partea ei din cauza diferenței de vârstă, după divorț s-a îndrăgostit și s-a măritat ulterior cu Lucian Pintilie, mai tânăr decât ea cu 20 de ani.

Și povestea lor de dragoste a început tot pe scenă, la filmările de „Omul care aduce ploaia“, unde Clody avea rolul principal. „M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atragea la el nebunia, «golania» lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri“, i-a povestit Ludmilei Patlanjoglu în același volum.

Mariajul lor a durat până la finalul vieții lui Clody, în 2007. Chiar dacă era soția lui Pintilie, și foștii soți îi rămân prieteni. O dovadă este faptul că, timp de zece ani, actriţa a petrecut Anul Nou alături de toţi trei soţi. Moare la 94 de ani, acum 11 ani, după un deceniu de întuneric și suferință din cauza pierderii vederii. Trupul îi este incinerat, potrivit directivelor din testament.

Surse: Ziarul Metropolis,  Ludmila Patlanjoglu, „La vie en rose cu Clody Bertola“

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE