Povești de dragoste celebre: Vlad Țepeș, îndrăgostit lulea de o fată de 17 ani, care i-a dăruit cinci copii

 
+5 click pentru
galerie

Ziua Îndrăgostiților 2019. Citește despre cele mai frumoase povești de dragoste din istorie, povești de dragoste celebre, din România și din lumea întreagă. 

Iubirile celebre, atât cele trăite cu secole în urmă, cât și cele mai recente, nu au fost lispite de lacrimi, intrigi și controverse. Cele mai multe dintre marile povești de dragoste nu au fost unele cu final fericit, ba dimpotrivă. 

Povești de dragoste celebre- Vlad Țepeș și Katharina, o fată de 17 ani

Marea iubire a lui Vlad Ţepeş a fost o tânără de 17 ani care i-a fost amantă timp de două decenii şi i-a dăruit cinci copii.

Domnitorul a ajuns pentru prima dată la Braşov în 1438 când a participat la o invazie a turcilor. În 1442 a fost ajutat de Ioan Corvin să evadeze şi să se stabilească la Braşov. În acel an Vlad Ţepeş s-a căsătorit cu Anastasia-Maria, nepoata reginei Poloniei. A fost o căsătorie aranjată, o practică des întâlnite în familiile nobililor vremii.

Povestea de dragoste dintre Vlad Țepeș și Katharina începe în decembrie 1455. Katherina avea 17 ani şi Vlad 35 de ani. Vlad Țepeș s-a îndrăgostit pe loc de Katherina, pe un deal din Corona, unde aceasta ducea merinde soldaților. Îndragostit până peste cap de tânăra fată, Ţepeş trecea adesea pe lângă casa acesteia, îi comanda cele mai frumoase rochii din mătăsuri şi dantele alese din Veneţia şi Flandara.

Vlad Tepes își dorea cu ardoare să o ia în căsătorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu îi permiteau. I-a scris, chiar, de două ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându- i o scrisoare de indulgență pentru a i se anula căsătoria cu prima soţie, Anastasia Holszanska.

În 1462, Anastasia, soția lui Vlad Țepeș s-a sinucis, aruncându-se dintr-un turn în râul ce înconjura cetatea. Vlad Ţepes putea astfel să se căsătorească, în sfârşit, cu Katharina, cu care avea deja trei copii: Vladislav "Laszlo", Catherina și Christian. Însă un complot al foştilor săi rivali sfârşeşte prin întemniţarea lui Ţepeș la Buda, unde Matei Corvin i-a spus atunci că îl eliberează cu condiţia să o ia in căsătorie pe mătuşa sa, Elisabeta Corvin de Hunyadi. Deși Ţepeş a ratat oficializarea relaţiei cu Katharina, a mai avut cu aceasta încă doi copii - Hanna şi Sigismund. 

După asasinarea domnitorului, în 1477, Katharina s-a retras la mănăstire. 

Citește și: Povestea Valentine's Day. Legenda tristă din spatele sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților

Povești de dragoste celebre: Carol al-II-lea şi Zizi Lambrino

Pentru Zizi Lambrino, principele Carol a renunţat la tron de două ori, a ameninţat cu sinuciderea şi s-a împuşcat intenţionat în picior. S-au căsătorit în secret, dar uniunea a fost anulată la insistenţele Casei Regale.

Povestea de dragoste dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino a fost una ce a făcut istorie. De dragul ei, Carol a dezertat din armata română, în luna august 1918. Cei doi s-au cununat Odessa, în Crimeea. La doar o zi după ceremonie, cel care urma să moștenească tronul țării și căruia nu îi erau legalmente îngăduite căsătorii neacceptate de Casa Regală, a scris într-o telegramă către rege:

„Regelui Ferdinand. Eu am luat în căsătorie pe Zizi Lambrino. Răspundeți dacă eu pot să mă întorc cu ea sau trebuie să continui drumul către Franța. Carol'.

I s-a acceptat întoarcerea în țară, cu condiția anulării căsătoriei, anulare obținută prin tribunal. Din legătura sa cu Ioana, a venit pe lumea Carol-Mircea, tatăl actualului și controversatului „prinț Paul.

Zizi l-a dat în judecată  pe Carol în 1940, la aproape două decenii de la scandalul amoros . A cerut recunoaşterea copilului, însă demersul nu a avut succes. După instaurarea regimului comunist în România înţelegerea dintre Casa Regală de şi Zizi Lambrino, a picat iar renta anuală s-a anulat. Zizi Lambrino s-a stins din viaţă la  data de 11 martie 1953, la Neuilly, cu o săptămană înainte să moară Carol.

Povești de dragoste celebre - Henry al VIII-lea şi Anne Boleyn

Henry al VIII-lea al Angliei a rămas celebru în istorie pentru dragostea sa pentru femei. S-a căsătorit cu Catherine of Aragon, văduva fratelui său decedat, în 1509. În ciuda celor şase sarcini pe care le-a avut Catherine, nu a avut decât un singur copil sănătos , pe Mary. În scurt timp , Henry a început să fie din ce în ce mai nesatisfăcut de relația pe care o avea.

După o relaţie cu una dintre femeile care se aflau în jurul soţiei sale, pe nume Mary Boleyn, Henry şi-a îndreptat atenţia către sora acesteia, Anne. Era bine văzută la curte, jucăuşă şi copilăroasă, aspecte care nu îl puteau lăsa indiferent nici măcar pe un rege.

Povestea de dragoste dintre Henry al VIII-lea şi Anne Boleyn avea să fie una tumultoasă. La început, ea nu a cedat atenţiilor lui, cunoscut fiind apetitul regelui pentru femeile frumoase, dar nu a putut spune nu şi atunci când a cerut-o în căsătorie. După ce a divorţat de Catherine, un divorț obţinut cu greu, care a presupus schimbarea religiei în Anglia de la catolicism la protestantism, Henry s-a căsătorit cu Anne.

Anne îndrăznea să se certe cu el în public şi le ura făţiş pe toate celelalte amante ale sale, iar acest lucru nu putea fi suportat de rege. Şi cel mai condamnabil era că îi făcuse tot o fiică, în loc de un mult dorit fiu, după care a avut mai multe pierderi de sarcină. Curând, Henry a înlocuit-o cu o altă curtezană – Jane Seymour, iar Anne avea să cunoască mania lui. După ce a fost acuzată de adulter, incest şi vrăjitorie, a fost ucisă în Turnul Londrei. Totuşi, unii istorici afirmă că, dintre toate soţiile lui Henry, Anne a fost singura de care regele s-a îndrăgostit cu adevărat.

Povești de dragoste celebre: Bonnie şi Clyde, dragoste la prima vedere

Povestea de dragoste dintre Bonnie și Clyde este una dintre cele mai cunoscute din istorie și considerate una dintre cele mai romantice, deși la momentul respectiv, în America anului 1930, nu se considera același lucru.

Povestea lor de iubire a fost una scurtă, dar intensă. Cei doi s-au cunoscut în anul 1930, iar 1934 au murit.

În timpul călătoriilor lor prin sudul şi vestul mijlociu al SUA au fost implicaţi în peste o sută de infracţiuni, inclusiv jafuri armate şi crime.

Se spune că cei doi s-au îndrăgostit nebuneşte la prima vedere. Ba mai mult, se crede şi că Bonnie l-a ajutat pe Clyde să comită toate fărădelegile tocmai pentru că era atât de îndrăgostită. Poliţia din Louisiana i-a prins în 1934 și au fost uciși într-o ambuscadă.

Povești de dragoste celebre - John Lennon şi Yoko Ono

Povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono este, spre deosebire de celelalte, mult mai actuală. Pe cât este de celebră, pe atât a fost de controversată.

John Lennon era căsătorit atunci când a cunoscut-o pe Yoko Ono. Deși îi spunea soţiei sale, Cynthia, că Yoko Ono îl contacta numai pentru bani pentru „porcăriile ei avangardiste”, Lennon a înaintat cererea de divorţ în 1968.  Patru luni mai târziu avea să se căsătorească cu Yoko.

Luna lor de miere este cunoscută pentru faimoasa fotografie „Bed-in for Peace”.

Cuplul a fost renumit pentru spiritul lor activist:cei doi au protestat public împotriva războiului din Vietnam şi au promovat mesaje despre iubire şi toleranţă.

Au fost inseparabili, iar asta a cauzat tensiuni şi în cadrul trupei The Beatles. Atunci când Ono a fost rănită într-un accident de maşină, Lennon a cerut ca un pat mare să fie instalat în studioul unde trupa înregistra Abbey Road. Mulţi fani o învinovăţesc pentru destrămarea trupei.

Dragostea lor a fost întreruptă brusc, atunci când Lennon a fost asasinat, în 1980.

Surse: Wikipedia, historia.ro, adevărul.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI